Möten med Frukostakademin under 2008:
- 3 december 2008, Stefan Fölster
- 7 november 2008, Kaj Mickos
- 3 oktober 2008, Magnus Bergman, Lotta Moos, Gunnar Bolin
- 10 juni 2008, Anna-Stina Nordmark Nilsson
- 3 april 2008, Magnus Roos
- 31 januari 2008, Eva Wigenheim-Westman
31 januari 2008 – Eva Wigenheim-Westman
Ämnet för dagens FrukostAkademi på Cliff Barnes i Järla Sjö var det nya Abba-museum som ska öppnas i Stockholm våren 2009. Talare var Eva Wigenheim-Westman som driver projektet.Efter att ha blivit välkomnade av Erik Zachrisson från Skuru Handboll fick Birgitta Hansson från Värmdö kommun säga några ord. Hon hoppas att det på nästa möte kommer fler företagare från Värmdö då majoriteten på detta möte var från Nacka. Lars Norlander slog ett slag för den 14:e Företagarträffen som kommer att äga rum den 21 februari på Factory i Nacka Strand. När så Eva Wigenheim-Westman fick ta till orda inledde hon morgonens föreläsning med en kort film om intresset för Abba runt om i världen, och det är inte utan stolthet för Abbas kulturella värde man hör Londonbor, New Yorkare och Sydneybor tala om hur de än idag dansar till ”Dancing Queen”, ”Waterloo” och många andra av Abbas låtar när de går ut.Med 370 miljoner sålda skivor är Abba en av de mest framgångsrika grupper som någonsin existerat och nu kommer äntligen det första museum om gruppen att öppnas i Stockholm i Tullhuset. De tre vanligaste frågorna Eva Wigenheim-Westman får angående detta projekt är enligt henne själv: ”Hur kom ni på idén?”, ”Hur går det?” samt ”Kommer de fyra Abborna på invigningen?”
3 april 2008 – Magnus Roos
Den här gången höll FrukostAkademins möte hus i Nacka Församlings lokaler i anslutning till Nacka kyrka. Dagen började på sedvanligt vis med frukost och mingel.Det är roligt att så många nya besökare har börjat komma, den här gången var vi återigen ca 100 deltagare, och vi hoppas att det håller i sig.Eftersom Skuru IK Handboll arrangerar mötena promotade Lars-Erik Zachrisson för damernas slutspel som börjar ikväll den 3 april, med en första match mellan Skuru och Eslöv på Skurus hemmaplan. Vad som även är roligt att nämna i sammanhanget är att svenska landslaget har lyckats få en plats i OS i Peking i sommar, där en spelare från Skuru är med. Talare för dagen var Magnus Roos, VD för Sport Business Norden, och ämne för dagen var ”Våga vinna”. Så hur vågar man vinna? Och vem kan vinna? Vi blev tillfrågade om hur många av oss som arbetar med det vi drömde om i åldern 10-15, och parallell drogs till de ytterst fåtal som spelar fotboll i svenska landslaget jämfört med de ca 600 000 aktiva fotbollsspelarna i Sverige. För att nå toppen krävs vissa saker, och enligt Magnus Roos är det inte alla som har dessa. Talang kommer, enligt Roos, av naturen, genom miljön eller genom hårt arbete. Men talang räcker inte för att nå framgång, även energi, beslutsamhet och timing är nödvändigt för att komma riktigt långt. Vi fick många exempel från sportens värld om vilka som har haft vad och kommit längst.
10 juni 2008 – Anna-Stina Nordmark Nilsson
På frukostmötet den 10 juni befann vi oss ute på Djurönäset på Värmdö. Dagens talare var Anna-Stina Nordmark Nilsson, VD i Företagarna. Hon föreläste kring temat ”Hur ska vi få fart på företagandet i Sverige?”Morgonen började traditionsenligt med frukost och mingel, sedan hälsade Erik Zachrisson oss välkomna. VD för Djurönäset konferenscenter Ragnar Flinck välkomnade oss till faciliteten och berättade kort om det. Anna-Stina Nordmark Nilsson representerar 70 000 företagare som i sin tur är knutna till 300 lokalföreningar runt om i landet. Det går mode i hållningen till företagare, och särskilt småföretagare. Just nu vill de allra flesta politiker stödja småföretagarna, även om många frågar sig varför det inte händer någonting. Företagarna vill sänka arbetsgivaravgifterna, politikerna säger att varje procentenhet som avgiften sänks med beräknas kosta 7,5 miljarder kronor. Företagarnas egen beräkning, med minskad arbetslöshet och högre sysselsättning, säger att det skulle kosta ca 3,5-4 miljarder kronor per sänkt procentenhet. Anna-Stina Nordmark Nilsson skräder inte sina ord om Anders Borg och Sven Otto Littorin som hon kallar bromsklossar för ökat företagande i Sverige och uppmuntrade dagens mötesdeltagare att gå på dessa två om sänkt arbetsgivaravgift samt turordningsreglerna i snabbköpet i händelse av ett möte där.
3 oktober 2008 – Magnus Bergman, Lotta Moos, Gunnar Bolin
FrukostAkademins möte fredagen den 3 oktober i nya Forum Nackas parkeringsgarage var mycket välbesökt, och med inslag av billarm, borrar och andra byggljud höll Magnus Bergman från Unibail-Rodamco (som äger centrum) och Lotta Moos, centrumchef, ett föredrag om centrumets utbyggnad och visioner. Därefter pratade Gunnar Bolin från Sveriges Radio om sin tid som radiokåsör från OS i Peking.Vi var närmare 140 personer samlade denna morgon, vilket är ovanligt många, vi hoppas att det håller i sig under hösten. Lars Norlander från Företagarna slog ett slag för FöretagarTräffen som kommer att äga rum den 17 februari 2009 i Factory Nacka Strand. Besök gärna hemsidan för träffen på www.foretagartraffen.se. Utbyggnaden av Forum Nacka har byggts efter Bubble Lounge Concept, och med det är besökarnas bekvämlighet och välbefinnande viktiga nyckelord. Vad Lotta Moos var särskilt stolt över är de nya, bemannade, toaletterna samt parkeringsgaraget som ska städas 365 dagar om året och även inhysa en biltvätt. Det är tydligt att när nya Forum Nacka (med uppdaterad logga) slår upp dörrarna den 23 oktober ska försöka locka tillbaka kunder som under senare år dels har försvunnit till Sickla samt in till city. Upptagningsområdet för centrumet är beräknat från Farsta till Södermalm. Butiksytorna ökar från befintliga 22 000 kvm till 52 700 kvm med alltifrån elektronikbutik, mode och konfektion till kaféer och restauranger.
7 november 2008 – Kaj Mickos
FrukostAkademins möte den 7 november besöktes av oerhört många deltagare vilket var mycket roligt att se. Dagens talare var Kaj Mickos som talade från utgångspunkten innovation och utveckling. Mickos arbetar som professor emeritus på Mälardalens högskola som är mycket framstående inom forskning kring just innovation och utveckling.Ett starkt ledord under föreläsningen var behovet av människor idag att vara föränderliga och lyckas anpassa sig till rådande omständigheter. Det är inte den starkaste eller den mest intelligenta som klarar sig bäst utan den som kan anpassa sig som Darwin sa. Mickos citerade även Mao med att säga att när det blåser stormvind ska man inte bygga vindskydd utan väderkvarnar, det är viktigt att dra fördelar ur situationen.Det som går på export idag är inte varor i första hand utan kunskap, det är dags för västvärlden att inse att det inte går att vara monokulturella när många i östvärlden är multikulturella.En annan förändring i produktionsutvecklingen idag är att produkternas hållbarhet har minskat kraftigt, därför är det också viktigt att produktionstiderna minskas så att inte produkten har blivit omodern på tiden det tagit att utveckla den. Idag ligger mycket fokus på miljön och hur vi kan skapa produkter som både vid tillverkning, användning samt återvinning inte belastar miljön negativt.
Kaj Mickos framhöll att de tre viktigaste sakerna för förnyelse: innovera, imitera och invadera. Bland invadörerna räknar han Ryanair, Ikea, HM med flera som tagit en redan existerande bransch och fullkomligt invaderat den till tidigare okända nivåer.
3 december 2008 – Stefan Fölster
Vi gästades denna december morgon av Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv. Som traditionen kräver bjöds vi på välsmakande frukost. Värd var Thomas Jonasson, VD för Stockholm Modecenter och frukosten serverades av Stefan Wolff på Cliff Barnes i Järla Sjö. Vi hade över 130 besökare – FrukostAkademin har verkligen blivit en succé! Fler nya besökare var det också, däribland näringslivschefen från Botkyrka kommun som ville ta del av detta framgångskoncept. Stefan Fölster tog oss sedan in i finanskrisens realitet. På 30 minuter lyckades han förklara krisens uppkomst och föreslå vägar ut ur den. Detta beskrev han med uttrycket ”Vändningens fem ansikten”. Såväl bakgrund, nuläge och framtid belystes med ett lättsamt och mycket begåvat framförande. De enorma ekonomiska krafter som drivit oss till var vi står idag, såväl nationellt som globalt, fick synlighet med Stefans retoriska presentation. Vi kände dock en förhoppning och tillförsikt då vi alla ville ta utmaningen att ”jobba oss ur krisen”. Var och en utifrån sin verksamhet och person.