Tillbaka till Frukostmöten 2008

31 januari 2008 – Eva Wigenheim-Westman

2008-01-31_Eva_Wigenheim-Westman_01Ämnet för dagens FrukostAkademi på Cliff Barnes i Järla Sjö var det nya Abba-museum som ska öppnas i Stockholm våren 2009. Talare var Eva Wigenheim-Westman som driver projektet.Efter att ha blivit välkomnade av Erik Zachrisson från Skuru Handboll fick Birgitta Hansson från Värmdö kommun säga några ord. Hon hoppas att det på nästa möte kommer fler företagare från Värmdö då majoriteten på detta möte var från Nacka. Lars Norlander slog ett slag för den 14:e Företagarträffen som kommer att äga rum den 21 februari på Factory i Nacka Strand.2008-01-31_Eva_Wigenheim-Westman_04När så Eva Wigenheim-Westman fick ta till orda inledde hon morgonens föreläsning med en kort film om intresset för Abba runt om i världen, och det är inte utan stolthet för Abbas kulturella värde man hör Londonbor, New Yorkare och Sydneybor tala om hur de än idag dansar till ”Dancing Queen”, ”Waterloo” och många andra av Abbas låtar när de går ut.Med 370 miljoner sålda skivor är Abba en av de mest framgångsrika grupper som någonsin existerat och nu kommer äntligen det första museum om gruppen att öppnas i Stockholm i Tullhuset.De tre vanligaste frågorna Eva Wigenheim-Westman får angående detta projekt är enligt henne själv: ”Hur kom ni på idén?”, ”Hur går det?” samt ”Kommer de fyra Abborna på invigningen?”

2008-01-31_Eva_Wigenheim-Westman_03Det var genom att gå på Benny Andersson som klartecknet att få göra ett museum dedikerat till Abba kom till. Han medgav att det fanns en del föremål på vinden som skulle kunna gå att använda, men det skulle han inte ha sagt för då blev Eva Wigenheim-Westman ännu mer angelägen om att få till stånd detta enorma projekt. Efter att Abbas manager kontaktat henne och sagt att gruppen faktiskt tyckte att det var en mycket bra idé började letandet efter en passande lokal. Den måste vara stor, över 4000 kvm, och var hittar man det i Stockholm? Genom att hinta till pressen att de var på jakt efter en såklart. Efter inte alltför lång tid bestämdes att Stora Tullhuset på Stadsgården var en utmärkt lokal för ändamålet med sina 6500 kvm stora yta. Kontraktet skrevs i maj 2007 och 35 konsulter arbetar nu med att ställa i ordning allt som behövs för att kunna öppna en interaktiv och spännande miljö 3 juni 2009.

2008-01-31_Eva_Wigenheim-Westman_02Med över 100 originalkläder och massor av andra föremål från gruppen kommer ett liknande museum inte kunna sättas upp någon annanstans i världen, och syftet med projektet, förutom en hyllning till Abba, är att sätta Stockholm på världskartan.

De 3000 specialbiljetter som släpptes till invigningsveckan sålde slut på tre dagar, och då är köparna från hela världen. Museet öppnar den 3 juni 2009 och har en veckas lång invigning mellan den 3-7 juni. Den officiella biljettförsäljningen startar den 13 mars 2009, och då gäller det nog att ligga på om man vill ha möjlighet att vara med under invigningsveckan.

Man räknar med att ha ungefär 500 000 besökare per år, förhoppningsvis hamnar antalet på mer än så, och det betyder att drygt 1300 besökare per dag kommer att passera in genom entrén på Stora Tullhuset för att njuta utav en total Abbaupplevelse.

Skrivet av: Maria Dahlberg Kreativa idéer