Tillbaka till Frukostmöten 2008

3 april 2008 – Magnus Roos

2008-04-03_Magnus_Roos_01Den här gången höll FrukostAkademins möte hus i Nacka Församlings lokaler i anslutning till Nacka kyrka. Dagen började på sedvanligt vis med frukost och mingel.Det är roligt att så många nya besökare har börjat komma, den här gången var vi återigen ca 100 deltagare, och vi hoppas att det håller i sig.Eftersom Skuru IK Handboll arrangerar mötena promotade Lars-Erik Zachrisson för damernas slutspel som börjar ikväll den 3 april, med en första match mellan Skuru och Eslöv på Skurus hemmaplan. Vad som även är roligt att nämna i sammanhanget är att svenska landslaget har lyckats få en plats i OS i Peking i sommar, där en spelare från Skuru är med.2008-04-03_Magnus_Roos_02Talare för dagen var Magnus Roos, VD för Sport Business Norden, och ämne för dagen var ”Våga vinna”. Så hur vågar man vinna? Och vem kan vinna?

Vi blev tillfrågade om hur många av oss som arbetar med det vi drömde om i åldern 10-15, och parallell drogs till de ytterst fåtal som spelar fotboll i svenska landslaget jämfört med de ca 600 000 aktiva fotbollsspelarna i Sverige. För att nå toppen krävs vissa saker, och enligt Magnus Roos är det inte alla som har dessa. Talang kommer, enligt Roos, av naturen, genom miljön eller genom hårt arbete. Men talang räcker inte för att nå framgång, även energi, beslutsamhet och timing är nödvändigt för att komma riktigt långt. Vi fick många exempel från sportens värld om vilka som har haft vad och kommit längst.

Även om det inte explicit sades så kan man även tolka in att en del jävlar-anamma krävs för att våga vinna. Johan Ernst Nilson, äventyrare och våghals, fick höra av en kompis att han aldrig skulle klara att cykla från Stureplan till Afrika. Johan köpte sig en cykel och letade i Gula sidorna efter bästa resväg. Han tog vägen över Hornsgatan och sen hela vägen ner.

2008-04-03_Magnus_Roos_03Men att vinna är inte bara förtjänster, det gäller också att veta vad man måste avvara för att vinna. En äventyrare som Johan Ernst Nilson måste avvara familjeliv och att sova bekvämt (har spenderat 1800 nätter i tält i sitt liv, bl.a. i Antarktis i 30 minusgrader).

Att våga vinna innebär att man även att våga förlora, och det är kanske något företagare kan hålla i minnet.

Skrivet av: Maria Dahlberg Kreativa idéer