Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:
  info@frukostakademin.nu
Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:   info@frukostakademin.nu

Frukostmöten 2007

Frukostmöten 2007

Möten med Frukostakademin under 2007:

  • 30 november 2007, Anders Wijkman
  • 26 oktober 2007, Johan Staël von Holstein
  • 27 september 2007, Lennart Käll
  • 12 juni 2007, Johan Kalling och Ian Wachtmeister
  • 7 maj 2007, Mikael Solberg
  • 28 mars 2007, Nyamko Sabuni

28 mars 2007 – Nyamko Sabuni

Mötet den 28 mars 2007 talade Nyamko Sabuni, vår nya integrations- och jämställdhetsminister om ”Egenmakt mot utanförskap”. Ingen har undgått att notera att Sveriges nya integrations- och jämställdhetsminister. Hennes namn är Nyamko Sabuni. Hon är född 1969 och har varit riksdagsledamot sedan 2002 där hon representerar (fp). Nyamko leder sedan årsskiftet ett helt nytt departement i regeringskansliet som hon nu besätter och bygger upp – integrations- och jämställdhetsdepartementet. En mycket stor bredd präglar de arbetsområden som detta departement spänner över. Nyamko är ansvarig minister för demokratifrågor, våra folkrörelser och föreningslivet, integration samt mångfald och jämställdhet. Som om detta inte räckte ingår även följande områden i Nyamkos portfölj: konsumentfrågor, minoriteter, storstadspolitik samt ungdomspolitik. Alla förstår att statsrådet har en fulltecknad kalender.

 

7 maj 2007 – Mikael Solberg

På mötet den 7 maj besöktes vi av Mikael Solberg, VD och koncernchef för Retail and Brands – RNB som föreläste om hur koncernen lyckats öka sin omsättning med 60 procent det senaste året. Mötet hölls på Modecenter i Järla Sjö och deltagarna erbjöds en rundvisning i Modecentret efter mötets avslutning.

12 juni 2007 – Johan Kalling och Ian Wachtmeister

Den12 juni besöktes vi av Johan Kalling och Ian Wachtmeister frånThe Empire. De berättade om hur deras företag haft en mycket stark tillväxt och produkten SodaStream står för nästan en tredjedel av omsättningen.

 

27 september 2007 – Lennart Käll

Vi var närmare 70 personer som samlades denna vackra höstmorgon på SF i Sickla för en ny träff med FrukostAkademin. Inledningsvis fick vi lyssna till Mattias Gustafsson från Sickla Köpkvarter samt Åke Reichard från Atrium/Ljungberg som kort berättade om framtidsplanerna för Sickla. Eric Zachrison berättade om nystartade Nacka Värmdö Business Network följt av Anders Börjesson från Nacka Kommun som informerade om kommande Företagarträff 21/2 2008.

Morgonens huvudtalare var Lennart Käll, koncernchef Ticket med huvudkontor i Nacka. Lennart inledde med att berätta om sin bakgrund från bank och finanssektorn. Bl a att han varit med att starta ICA Banken. Vi fick veta att en av hans viktigaste uppgifter när han började på Ticket var att försöka överföra viss ”säljkultur” till resebranschen. Begreppet ”nice to have” produkter nämndes i vilka resebranschen ingår. Man vill gå från ordermottagare och, som Lennart uttryckte det ”glad reseledarprofil”, till affärsmässig säljare hos de svenska resenärerna idag. Det redogjordes även ett antal faktorer som påverkar vårt resande som t ex väder, miljö mm. Vi fick höra om ”att hjärtat vill ha sol men hjärnan vill ha regn”. M.a.o. ett regnigt Sverige ökar resandet… Ett presentkort från Ticket utlottades och lycklig vinnare blev Gösta Kulling.

 

26 oktober 2007 – Johan Staël von Holstein

FrukostAkademins möte den 26 oktober 2007 hölls på Grand Hotel Saltsjöbaden där Johan Staël von Holstein talade om entreprenörskap och behovet att mörda jantelagen i det svenska samhället. Erik Zachrisson var värd för mötet och hälsade oss alla 181 anmälda deltagare (rekord för FrukostAkademin) välkomna. En representant från Grand Hotel berättade lite om hotellets historia och funktion.

Talare för detta välbesökta möte var Johan Staël von Holstein som bjöd på en mycket underhållande och intressant timme om hur han anser att Sverige behöver mer kaos och jävlar-anamma i entreprenörskapet. Vad Johan anser vara det värsta för entreprenörskap är den svenska jantelagen, att få höra att saker och ting inte går och ”fulheten” med att lyckas resulterar inte i framgång. Det behövs inte en fantastisk idé för att starta ett bolag, det räcker med en idé, och se till att genomföra den. Det finns entreprenörer och så finns det riskkapitalister, och vad entreprenörerna behöver är pengar, vilket riskkapitalisterna har men är ovilliga att investera i entreprenörerna. Kunskap kan inte riskkapitalisterna hålla entreprenörerna med eftersom de själva aldrig har drivit företag, ändå vill de gärna förmå entreprenörerna att köpa sina tjänster. Johan ogillar LO:s syn på att ”arbetare byggde Sverige”, själv menar han att entreprenörerna gjorde det, för utan entreprenörer vet inte de som ska arbeta vad de ska arbeta med.

30 november 2007 – Anders Wijkman

Vi var ca 90 personer som fick det stora nöjet att lyssna till Anders Wijkman, ledamot av Europaparlamentet sedan 1999. Ämnet för dagen var klimatfrågan i Europa. Lämpligt nog så var vi samlade mitt i utställningen ”Kvarteret Framtiden”, en mötesplats i Sickla för klimatprat. Anders berättade med stor inlevelse och kunskap om alla de hot vi står inför samt vilka krafter och åtgärder som behöver komma till stånd för att ”bromsa upp” växthuseffekten. Vi fick höra om hur miljöarbetet bedrivs i EU samt även vad vi kan göra lokalt i kommunen både som företagare och medborgare. Presentationen avslutades med att åhörarna fick ställa frågor och även om ämnet var och är synnerligen allvarligt kändes det som om en optimism trots allt fanns! Värd denna morgon var miljöutvecklare Eva Scharin från Nacka Kommun. Mötet leddes som vanligt av Erik Zachrison, Skuru Handboll.

13 september

Värmdö kulturhus

Lee Christiernsson

Programmet

07.30: Frukost serveras och mingel
08.00: Allmän information från värden och våra arrangörer
08.15: Programmet startar
09.15: Avslutning och fortsatt mingel