Tillbaka till Frukostmöten 2007

26 oktober 2007 – Johan Staël von Holstein

FrukostAkademins möte den 26 oktober 2007 hölls på Grand Hotel Saltsjöbaden där Johan Staël von Holstein talade om entreprenörskap och behovet att mörda jantelagen i det svenska samhället.

2007-10-26_Johan_Stael_von_Holstein_04Erik Zachrisson var värd för mötet och hälsade oss alla 181 anmälda deltagare (rekord för FrukostAkademin) välkomna. En representant från Grand Hotel berättade lite om hotellets historia och funktion.

Lars Norlander, ordförande i Företagarna Nacka Värmdö, puffade för Företagarträffen den 21 februari 2008. Sedan informerade Handelskammarens ordförande Jan Thorburn oss om att Olof Stenhammar håller föredrag på Siggesta Gård den 14 november om OMX.

Återigen var SJ med och lottade ut tågresor till deltagarna som lämnade sina visitkort. Några som var med på FrukostAkademins möte för första gången presenterade sig, och vi välkomnar er å det varmaste!

Talare för detta välbesökta möte var Johan Staël von Holstein som bjöd på en mycket underhållande och intressant timme om hur han anser att Sverige behöver mer kaos och jävlar-anamma i entreprenörskapet.

När han växte upp fick han ofta höra att han var ordblind och oduglig, bland hans vänner fanns endast ambitionen att växa upp och få arbete på fabriken i staden som tillverkade ost, och där man skulle hata chefen eftersom han stod för kapitalismen. Han insåg dock att det fanns mer i livet och luffade runt i Europa ett år.

2007-10-26_Johan_Stael_von_Holstein_01När han flyttade tillbaka till Stockholm ville han studera ekonomi, men eftersom betygen inte räckte för att komma in tog han till en annan väg, genom att besöka antagningsenheten ett antal gånger på en vecka, utrustad med blommor, choklad och annat trevligt blev han till slut inskriven. På grund av sina svårigheter att läsa var Johan Staël von Holstein på väg att ge upp när en lärare råkade få honom att inse att text inte är allt. Genom bilder och illustrationer gick han från att läsa tredubbelt så mycket som sina studiekamrater till att läsa hälften, och få höga betyg.

Vad Johan anser vara det värsta för entreprenörskap är den svenska jantelagen, att få höra att saker och ting inte går och ”fulheten” med att lyckas resulterar inte i framgång. Det behövs inte en fantastisk idé för att starta ett bolag, det räcker med en idé, och se till att genomföra den.

Det finns entreprenörer och så finns det riskkapitalister, och vad entreprenörerna behöver är pengar, vilket riskkapitalisterna har men är ovilliga att investera i entreprenörerna. Kunskap kan inte riskkapitalisterna hålla entreprenörerna med eftersom de själva aldrig har drivit företag, ändå vill de gärna förmå entreprenörerna att köpa sina tjänster.

2007-10-26_Johan_Stael_von_Holstein_02Johan ogillar LO:s syn på att ”arbetare byggde Sverige”, själv menar han att entreprenörerna gjorde det, för utan entreprenörer vet inte de som ska arbeta vad de ska arbeta med.

För en tjänsteman ser världen förjävlig ut, men för en entreprenör är den full av möjligheter. Kina, som är en växande stormakt, där enormt många människor är villiga att arbeta för en spottstyver, kommer en dag att inse att de kan köpa upp hela västvärlden och lägga ner den, eftersom de inte kommer att godta det sätt vi lever på med 8 h arbetsdag och fem veckors semester.

Själv insåg Johan Staël von Holstein att han inte var smartast i klassen, men, tänkte han, ingen är smartare än två timmar. Han kom tidigare till jobbet och stannade två timmar längre än någon annan, på det sättet gick han uppåt på karriärstegen och slog alla andra på fingrarna.

Enligt Johan lider Sverige av 70-talskomplex, allt ska vara så kvalitativt som möjligt, och detta leder enligt honom till att Sveriges arbetskraft bränner ut sig själv eftersom de aldrig blir nöjda med vad de åstadkommer. ”Skit i kvaliteten!” säger Johan Staël von Holstein, ”Jag har hellre 1000 skrynkliga hundralappar på fickan är 10 välstrukna.”

Enligt en undersökning gjord bland svenska företagare är byråkratin det som är svårast för entreprenörer. Men enligt Johan är byråkratin minst lika krånglig i Spanien, Frankrike eller Italien, skillnaden är att när en svensk företagare får en lunta att fylla i om miljöpolicy suckar han eller hon och ägnar fem dagar åt att fylla i den medan en italiensk företagare utbrister ”Va fan culo!” och slänger bort den.

Johan Staël von Holsteins idé med sin entreprenörsverkstad ICUBE är att entreprenörer tas in, lånas pengar och får tillgång till kunskapsresurser från andra entreprenörer. På detta sätt ökar sannolikheten att gå med vinst för företagen med 200 %. Det viktiga är att entreprenörerna måste ta ansvar för sina egna företag.

2007-10-26_Johan_Stael_von_Holstein_01Avslutningsvis pratade Johan om sin idé att öka entreprenörskapet hos våra ungdomar samtidigt som vi kan stödja företagande i underutvecklade länder. Om dagens u-landsbidrag istället delades ut till alla 7-9 klasser i Sverige så att varje klass fick mellan 50-100 000 att använda till att handla från webbsidor av kooperativa företag uppbyggda av mikrolån i underutvecklade länder som de sedan skulle sälja vidare. På det sättet skulle pengarna komma entreprenörskap i tredje världen till nytta så att de kan utvidga sina verksamheter och anställa mer folk, det skulle kunna få klasserna att tjäna en del pengar att utnyttja till studieresor till de länder de handlar med samtidigt som svenskt entreprenörskap skulle kunna växa fram hos ungdomarna.

Sist men inte minst påminde Erik Zachrisson oss om att nästa möte med FrukostAkademin sker den 30 november då det handlar om klimatfrågor. Välkommen då!