Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:
  info@frukostakademin.nu
Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:   info@frukostakademin.nu

Resumé 7 maj 2019

Frukostakademin på Säby Säteri 7 maj

Resumé 7 maj 2020

Kaj Török

MAX vinner FN-pris samt utses till Sveriges bästa varumärkesbyggare

Dags att möta våren ute på Värmdö, men tyvärr så hade den avstannat men solen lyste i alla fall starkt från en klarblå himmel denna krispiga morgon där temat var miljö.

Morgonens fundering som huvudtalaren Kaj Török hade bett oss reflektera över var om vi kommer att nå klimatmålet med max 2 grader varmare 2100!

Information från arrangörerna

Karin Christina

Morgonen inleddes med att  Karin Lindström och Christina Wikberger – energi- och klimatrådgivare och miljöstrateger berättade för oss alla att man kan få ”KOSTNADSFRI rådgivning vilket i stort sett ingen av alla som var där kände till eller hade utnyttjat.

Så här uppmanades vi alla att faktiskt ta kontakt med kommunernas rådgivare för att också vi ska kunna hjälpa till och bidra till att nå framtida klimatmål. Det handlar inte bara om att hjälpa till miljömässigt utan det handlar även om hur man kan tjäna lite pengar till hushållet.

Så hör av er!

 

Föreläsning

Det var många i publiken när Kaj Török gästade Frukostakademin

Kaj började med att tacka för ett av många priser som Max Burgers fått senaste åren och fortsatte med en kort historia om hur allt startade i Gällivare 1968 – Kurt och Britta och en Uno-X mack. Idag har man 145 restauranger och inte bara i Sverige utan även i Polen och Egypten!!

Hur har man då lyckats att nå där man är idag?  En av de viktigaste grundorsakerna som hela tiden varit i fokus det är smaken”. Det måste smaka bra helt enkelt det har man verkligen lyckats med. MEN hur har man kunnat bli utsedd till världens första och enda  snabbmatsrestaurang med klimatpositiv meny? Max har långt tillbaka haft FNs hållbara mål som viktiga parametrar när man har utvecklat sin verksamhet och sina erbjudanden. Man har sett det som naturligt att ha ett helhetsperspektiv när det gäller miljön; -Hälsa-Rättvisa-Miljö. Man var först med att skapa individuella måltider med hälsofokus och har idag Sveriges bredaste meny. För att kunna åstadkomma detta så har man undersökt och analysera hela den s k värdekedjan och som Kaj uttryckte i tre steg ”scopes”.

Steg 1: Se över direkta egna utsläpp. Steg 2: Köpt energi. Steg 3: Allt man köper in i form av råvaror och andra produkter. Här berättade Kaj att hur man än skulle anstränga sig så kommer man inte kunna nå klimatmålet 2100 så något annat måste göras. Max Burgers måste se till att hjälpa till, och som han uttryckte det; ”suga ner koldioxid från atmosfären”. ALLA måste hjälpa till annars kommer vi inte att lyckas. Max Burgers bidrag till detta är att utveckla fler köttfria produkter och på detta sätt har produktfamiljen GREEN vuxit fram. Som exempel nämnde han så har en halloumiburgare en tredjedel så mycket miljöpåverkan mot en traditionell hamburgare, och med andra alternativ ännu lägre upp emot en tiondel. Målet för Max Burgers är att 2022 ska 50% av alla deras sålda menyer vara utan kött.

Vad gör då Max Burgers för att bli s k klimatpositiva? Jo…bland annat bidrar man till att odla träd, och här ger man då tillbaka lite till miljön för att kunna komma på rätt spår och kunna bli klimatpositiv. Vad kostar det att bli klimatpositiv enligt Kaj? Man investerar 0,25% av omsättningen för olika åtgärder och nu senast har man tagit bort alla plastsugrör. Detta är en så försvinnande liten del som faktiskt gör att man i större utsträckning faktiskt stärker sina affärer istället när man arbetar mer miljöanpassat, och det menar Kaj skulle många fler också kunna göra.

Kaj avslutade med att berätta om ett nytt och spännande sätt att kunna bidra och det är hemsidan www.clipop.org. Där kan man gå in och registerna sin klimatpositiva produkt/erbjudande om man vill. Denna har man startat tillsammans med ett litet företag i Nya Zealand som heter Mevo och som också drivs av samma djupa intresse att bli mer klimatpositiva. Här ser vi nu åter igen exempel på hur Max utmanar inte bara sig själv utan alla för att komma fram till en gemensam global hållbarhetsstrategi. Kaj avtackades med en lång och stark applåd för sitt djupa engagemang och känslosamma anförande som vi hoppas kan ha bidragit till att vi nu är flera som kan bli klimatpositiva. Intresset för Max Burgers och Kajs arbete visade sig efteråt där många ville ha ett pratstund med honom. Föreläsningen ligger ute på Värmdö Näringslivs Facebooksida..

Kaj Török på Frukostakademin
Kaj Török från MAX Burgers på Frukostakademin
Kaj Török presenterar Scope på Frukostakademin

Glöm inte boka in den 18:e juni säsongens sista frukostträff. Där får vi lyssna till glädjeministern Leila Karchouai och hur vi kan utveckla oss själva och verksamheten med lite mera glädje. Välkomna då!

Nästa möte

15 maj

Hotell skepparholmen nacka

Li Pamp