Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:
  info@frukostakademin.nu
Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:   info@frukostakademin.nu

Resumé 6 sept 2019

Frukostakademin 6 september

Vilken start på höstens träffar. Det var upp emot 180 personer anmälda, och det dök väl upp ca 150 st. Vilken härligt frukostbuffé vi blev bjudna på. Ett STORT tack  till Marianne, Eva och gänget. Det var också Marianne Wallberg VD för Nackastrandsmässan som inledde med att hälsa oss välkomna och med en riktig överraskning. Alla närvarande fick en gratisbiljett till kommande Öl&Whisky mässa till ett värde av 295 kr. STORT tack igen.

Information från arrangörerna

Frukostakademins arrangörer informerade också om kommande event  och här låg fokus på Värmdös Företagarvecka 30/9-6/10. Vi testar här något helt nytt och frukostträffen blir till då en Eftermiddagsakademi (EA) ute på Säby Säteri. För mer information om företagarveckan klicka här. Kvällen fortsätter med en gala, biljetter finns att köpa här.

Information fortsatte med Hannah Elfving från Nackas kommuns kompetensprojekt Vercity som berättade och bjöd in till framtida innovationsdagar den 15-17 november. Detaljer om dessa dagar  kommer snart att finnas på www.nacka.se/vercity. Företag får gärna höra av sig till Hanna.elving@nacka.se, 070 431 78 03.

Dags för morgonens  första talare, Nackas stadskreatör Fredrika Friberger som berättade och visade bilder på det projekt som just startat nämligen WALL Street Nacka som handlar om att man på 20 platser runt om i Nacka smycka kommunen med  s k muralmålningar, från Nacka stadshus till elskåp i Hellasgården. En av de första som blivit klara pryder nu Järla sporthall. För mer information om detta event och fler bilder på var dessa målningar se https://www.wallstreetnacka.com.

Arvid Axland på Frukostakademin

Föreläsning

Till slut dags för morgonens huvudtalare Arvid Axland som för drygt 20 år sedan startade sin verksamhet ute på Kvarnholmen i Nacka. Arvid inledde med att säga att det krävs en hel del extra energi för att tänka och inte minst för att vara kreativ. Och det behöver man idag vara  för att man ska lyckas stå emot den oerhört tuffa konkurrens som råder oavsett bransch och marknad. Vad som starkt bidrar till att lyckas med detta är att skapa lite extra känsla och upplevelser i sin kommunikation. Detta är en av anledningarna till varför Arvid tillsammans med en kollega skrivit boken ”Jakten känsla”, där man tagit fram 10 olika spelregler som man kan använda sig av eller bli inspirerad av,.

Många fler bör ställa sig frågan ”Hur kan vi spela en viktigare roll i människors liv” än att ”Hur kan vi sälja mer”? Med vad menas då med detta med upplevelser? Först tog Arvid det klassiska exempel på vad är priset för en handfull kaffebönor…kanske 10 öre- 1 kr, och vad är någon beredd att betala när man blir erbjuden detta kaffe i en viss miljö, med en barista som gör ett konstverk på toppen, kanske uppemot 75-100 kronor, OCH och det man då betalar för är inte produkten i sig utan för just själva upplevelsen. Här radade sedan Arvid upp ett otal olika exempel från sin boka och här följer några av de mest intressanta och tänkvärda exemplen.

  • Arvid gjorde ett test på ett öl med namnet ”Not for sale-ale” på det egna kontoret och frågade runt vad man skulle vara beredd att betala för en flaska. I genomsnitt landade priset på 27 kr. Ulf Stenerhag som står bakom det nya ölvarumärket berättade historien om varför ölet kommit till och det handlade då om att all vinst går till att motverka slaveri och ”trafficking”. Efter denna historia var man beredd att betala i genomsnitt 127 kr istället, just för att man fick historien och med den en stark upplevelse som man kunde dela med många andra, men framförallt stå bakom och lämna sitt bidrag till en god sak.
  • Ett annat personligt exempel gav Arvid från där han brukar klippa sig och den renovering som denna lilla frisersalongen genomförde. Resultat blev en retroinspirerad design med möjlighet att dricka kaffe, köpa med något gott hem men framförallt känslan att vilja gå dit. Renoveringen hade kostat över 700 tkr. och på frågan om det var värt detta så hade ägaren sagt att detta hade han tjänat in bara på 8 månader. Han hade skapat en arena för att umgås.
  • Ta hjälp av modern teknik och inte minst digital kunskap. Detta gjorde Gröna Lund när man skulle inviga det nya spökhuset och aktiviteten ute på stan som innebar att man mer eller mindre skrämde förbipasserande gav ringar på vattnet t o m till USA och många andra länders TV-kanaler.
  • Att ta ”grönt ansvar” blir en alltmer viktig del i att skapa känsla, upplevelser och engagemang. Här har Coop gjort något mycket roligt, tänkvärt och annorlunda. För att minska matsvinn och att motverka att vi slänger så mycket mat som faktiskt inte är dålig har man tagit fram doftprover som ska hjälpa att bedöma detta som ex vis om mjölken är dålig eller inte – ”Coop Old Milk – Eau Deódeur”!! Man kan gratis beställa hem doftprover från Coop som då ska hjälpa till att identifiera om maten verkligen är dålig eller inte.
  • Ett annat exempel handlade om ByggOle som för några års sedan engagerade sig för att minska ”bostadsbristen” för många småfåglar genom att hjälpa till med fler fågelholkar och i samband med detta skapades ett Twitterkonto –se– som gjorde att man kunde följa utvecklingen bl a genom att man placerat kameror inuti holkarna. Det blev ett stort engagemang och en snackis och självfallet en koppling till ByggOle som värnade även om alla småfåglar. Ett grönt ansvar helt enkelt.

Arvid hade många fler och inspirerande tänkvärda exempel, där merparten går att läsa om i hans bok; ”Jakten på känslan” –  Hur man skapar meningsfulla upplevelser”.

Tack än en gång Arvid för just detta denna morgon!

Arvid Axland på Frukostakademin

Glöm inte att notera 3:e oktober, MEN då inte på morgonen utan det blir som nämnts en Eftermiddagsakademi med många olika föreläsare som går i hållbarhetens tecken. Sedan har vi höstens sista träff 22:a november.

På återseende önskar vännerna från Frukostakademin.

Nästa möte

31 januari

ica maxi, nacka

Emma Nilsson Billefors och Erik Hedblad