Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:
  info@frukostakademin.nu
Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:   info@frukostakademin.nu

Resumé 27 oktober 2023

Siggesta Gård

Resumé 27 oktober 2023

Annie Lööf

”Om makt, tvivel och att gå en extra mil för det du tror på”

Tända marschaller, nybryggt kaffe, goda smörgåsar och bakverk mötte de drygt 130 gäster som samlades på Grand Hotel i Saltsjöbaden denna regnruskiga höstmorgon. Morgonens gäst Annie Lööf var tidigt på plats för att hinna mingla innan det var dags för scenprogrammet.

Grand Hotels försäljningschef Cecilia Hjort Wintzell hälsade alla välkomna och erbjöd 15 procents rabatt för den som gör en företagsbokning och hänvisar till ”Frukostakademin”. Arrangörerna, Nacka kommun, Värmdö kommun, Företagarna Nacka-Värmdö samt Skuru IK, upplät denna morgon sin inledande scentid till prisutdelning i tävlingen UF Draknästet Värmdö 2023. Arton sistaårselever från Värmdö gymnasium var på plats och fick gå upp på scen för att ta emot applåder och berätta om sina företagsidéer. Vinnarna i respektive kategori var:

Bästa vara: Alpine Aid, vars affärsidé är en bärsele som hjälper dig att bära dina skidor till och från backen.

Bästa tjänst: Trädgårdsherrarna som erbjuder trädgårdsarbete.

Bästa hållbara affärsidé: Fruktish, vars affärsidé är att producera torkade fruktmixer av kantstött frukt från lokala matvarubutiker och producenter.

Bästa pitch: Trequartista vars idé är att sälja kläder med egendesignade fotbollsmotiv.

 Carl Johan Eiderbrant, från Företagarna Nacka-Värmdö, har lett juryarbetet och var på plats för att hålla i prisutdelningen. Annie Lööf överlämnade priskuverten med biobiljetter.

 
Morgonens huvudtalare Annie Lööf
 

Därefter var det dags för morgonens gäst Annie Lööf att ta plats på scenen för att tillsammans medprogramledare Lisa Tallroth tala om ”Makt, tvivel och att gå en extra mil för det man tror”. Annie Lööf har sedan hon avgick som partiledare i februari skrivit boken Också Annie där hon berättar om sina sjutton år som politiker, från hemkommunen Värnamo till riksdagsledamot, partiledare och näringslivsminister redan vid 28 års ålder. Huvudsyftet med boken, som bygger på Annies dagböcker, var att skriva något annat än den klassiska politiska självbiografin:

– Jag har velat berätta om hur det var för mig, på insidan, och lyfta fram de händelser som haft betydelse för mig som människa och ledare. Jag ångrar inte en sekund av mitt politiska liv, men det har varit ett väldigt högt pris, berättade Annie Lööf.

En av de tuffaste sakerna att hantera har varit de hot och det hat som Annie Lööf har fått ta emot, från NMR och andra högerextrema personer. Men också till synes helt vanliga människor.

–Sättet som människor uttrycker sig på har verkligen förändrats under de här åren, sa Annie Lööf och berättar hur hon i kommentarsfälten kan hitta grova sexistiska och rasistiska formuleringar från människor som samtidigt publicerar bilder på sig och sina barnbarn.

–Och det är verkligen inte bara jag och andra rikskända politiker som drabbas. Fritidspolitiker i våra kommuner, journalister, socialarbetare, forskare…Det finns många yrkesgrupper som lever med det här.

Andra exempel på den högerpopulistiska förskjutningen är att aborträtten, asylrätten och klimatfrågan har blivit politiskt kontroversiella frågor, menar Annie Lööf.

–Det här var saker som alla vara överens om i Sverige för tio år sedan. Så är det inte längre.

Annie Lööf berättade också hur mordet på psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren i Almedalen 2022 kom att påverka henne. Strax efteråt fick hon veta att mördaren under många år planerat att också ta hennes liv. Dessutom var hon tvungen att hålla detta hemligt i den stundande valrörelsen.

–Jag vaknade dagen efter valdagen och kände lättnad över att ha överlevt. Då insåg jag att nu fick det räcka.

Efter tolv år som partiledare kan förstås en viss abstinens infinna sig, men Annie Lööf lovar att hon avstår från att komma med goda råd till sin efterträdare.

–Min uppgift är nu att sitta på läktaren och komma med glada tillrop och applåder, inte lägga mig i min efterträdares beslut.

Istället har hon startat Annie Lööf AB där hon erbjuder föreläsningar och rådgivning. Hon sitter också i styrelserna för GreenIron, Bywit och Astrid Lindgrens värld, samt pro bonouppdrag för Glada Hudik-teatern.

Efter samtalet fanns Saltsjöbadens Bokhandel på plats för att sälja boken Också Annie. Annie Lööf signerade och alla som ville fick en pratstund.


Save the Date
 

Välkommen till årets sista Frukostakademi den 30 november hos Livingroom, Odelbergs väg 9, Gustavsbergs hamn. Då gästas vi av Annika Trogen, som lämnade storbolagsvärlden för att starta Trogen havet och erbjuda båtförarutbildning för kvinnor (och ja, män också förstås).

 

Väl mött önskar vännerna på Frukostakademien!

Nästa möte

13 september

Värmdö kulturhus

Lee Christiernsson