Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:
  info@frukostakademin.nu
Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:   info@frukostakademin.nu

Resumé 27 oktober 2022

Siggesta Gård

Resumé 27 oktober 2022

Anna Frankzén starrin

trendspaning och prisade unga företagare

Denna morgon inleddes med att Grand Hotels Saltsjöbadens nytillträdde VD Erik Pändel hälsade oss välkomna. Han berättade att det kommer ske flera spännande förändringar med hotellet framöver och att han ser fram emot allt nytt som är på gång.

Information från arrangörerna

Därefter följde sedvanlig information från Frukostakademins arrangörer. Per Lejoneke, ordförande i Företagarna Nacka-Värmdö, informerade om Företagargalan som går av stapeln här på hotellet den 10 november och alla spännande nomineringar till prisutdelningarna som sker då. Mer info på www.foretagargalan.se.

Mathias Forsberg, näringslivsdirektör i Nacka kommun, pratade om:

  • De krafttag som tas i Nacka nu för näringslivet och den ökade dialogen med företagen. Politiskt så fortsätter alliansen styra och inga större förändringar förväntas. 
  • Det sker löpande företagsluncher på dagsaktuella teman och den 17 november arrangeras en rekryteringsträff i Fisksätra ihop med Stena Fastigheter.
Jessica Gyllner näringslivsutvecklare från Värmdö kommun avrundade med att:
  • Berätta om att kommunfullmäktige i Värmdö har röstat för ett maktskifte efter 16  år, ny KSO blir Carl Kangas (S).
  • Värmdö har tillsammans med Svenskt Näringsliv haft en genomgång med tema företagsklimat då man pratade om kommunensarbete framåt för en positiv utveckling.
  • Värmdö anordnade en företagsfrukost den 19 oktober tillsammans med Bygg-Ole i Mölnvik. Inbjudna var byggbranschen och mötet besöktes av hela 200 lokala företagare i branschen, 
  • Kommande aktiviteter nu är en Nyföretagarlunch 17 november och adventsfika 15 december på Djurönäset.

Prisbelönt ung företagsamhet

Unga företagare är bokstavligen vår framtid och Företagarna Nacka Värmdö håller i ett Draknäste för UF-elever vid Nackas och Värmdös gymnasieskolor. Där får de pitcha sina affärsidéer för en jury bestående av 3–4 drakar vid varje tillfälle.
Denna morgon var det då dags att dela ut priser och utdelare var Milla Ottosson-Sippola och Per Leioneke från Företagarna Nacka-Värmdö. Deltagande skolor i år har varit Nacka Gymnasium, YBC, Sjölins Gymnasium, Mediegymnasiet, Mälardalens Ridgymnasium, Gustavsbergs gymnasium och Värmdö Gymnasium.

Juryn har sedan bedömt företagen som har kunnat vinna pris i fyra olika kategorier: Bästa pitch, Bästa vara, Bäst tjänst och Bästa hållbarhetsidé. Vinnarna i varje kategori vinner varsitt presentkort om 400 kronor per person.

Vinnarna

Från Nacka

  • Bästa Pitch: Studentmössor (YBC)
  • Bästa Vara: Garden Defense (Sjölins)
  • Bästa Tjänst: Sexualpodden (YBC)
  • Bästa Hållbarhetsidé: Re-bounce (YBC) och Pressure (NG)

Från Värmdö

  • Bästa Pitch: Pasta Primi (VGY)
  • Bästa Vara: Ung Ved (VGY)
  • Bästa Tjänst: Geotag (GG)
  • Bästa Hållbarhetsidé: Transparency Equestrian (MRG)

Morgonens huvudtalare spanade framåt

Därefter var det dags för morgonens huvudtalare Anna Frankzén-Starrin som hyllade alla unga entreprenörer.

Lite motvilligt inledningsvis erkände Anna sitt smeknamn ”Robot-Anna, där hon alltid förundrats över hur en kulturantropolog kan få det smeknamnet för det finns egentligen ingen logik men det har blivit så med tanke på hennes intresse i framtida beteenden

Ett centralt engagemang för Anna är hållbarhet och det återkom hon till flera gånger under sin presentation. Intressant var en kort historiebeskrivning om begreppet ”trendanalytiker” som hon normalt vill kalla sig. Att försöka spå framtiden går tillbaka till Grekland och ”Oraklet i Delphi” och sedan har man försökt sig på detta på flera olika sätt fram till idag.

Anna förklarade begreppet trend i relation till andra ord kopplat till mode;”fluga” är som en klädstil som varar i 2-3 månader. En modetrend är för många något som finns med i 2-5 år Men ordet trend är något som har en större och mycket längre påverkan på oss människor och på samhället. Det är en s k ”samhällsmarkör” enligt Anna som har en tidshorisont på 30-50 år.

En trend som i stort sett alla pratar om sedan länge är ”Digitaliseringen”; -vad händer framöver med våra självkörande bilar, vem tar ansvaret för om det händer en olycka. Tillverkaren, säljaren eller köparen? Inte helt lätt!
Därefter tog Anna upp ett antal aktuella trender som hon menar kommer påverka oss mycket i den nära framtiden.

Hållbart ansvar. Anna gav exempel på hur man i England forskat med stöd av AI hur folk mådde och använde olika känslouttryck i sina sociala medier och därmed kunde man skapa och mäta ett s k ”feelgood index”. Omvärldens olika händelser såsom pandemin etc. påverkade starkt detta index.

Hyperpersonifiering. Här handlar det om att många vill inte vara som alla andra. Man vill ”sticka ut” på ett eller annat sätt. Ett begrepp som dykt inom ramen för denna trend är ”co-creation” som innebär att man vill göra saker i samverkan med andra. Men i grunden handlar trenden om ”jag-jag-jag” och tillfredsställelse av unika behov.

Neokollektivism. Man söker sina jämlikar och som exempel nämnde Anna att flygbolaget KLM håller på att testa hur man inför en flygresa kan kolla av vilka andra som flyger i samma plan och att man då kan styra så att man kan sitta med någon med liknande intressen/värderingar!

Sakernas internet. Något som de flesta av oss redan är bekant med är våra olika ”prylar” som är kopplade till ex vis mobilen och kan styras därifrån. MEN att det på sikt även kommer att handla om att man opererar in ett chip i kroppen (hjärnan) som då hjälper till att styra olika ”prylar” och kanske det egna beteendet.

Anna avslutade sedan med att i korthet även beröra artificiell intelligens och de nya världar som man kan uppleva och som benämns ”Metaverse” – ett begrepp för en virtuell verklighet där användarna i 3D kan integrera med den virtuella miljön och kommunicera med varandra. Ett ytterligare begrepp har dykt upp kopplat till detta och det är ”Eduverse” som handlar om framtidens studier. I en undersökning av läkarstudenter kom man fram till att studenter som fått utnyttja AI på detta sätt fick ett högre betyg på vissa moment än ”traditionell inlärning” som bl a handlade om operationer. Den framtida världen har sin fördelar.

Save the Date – 8 december

Vi tillönskar alla företagare och nätverkare en fortsatt härlig höst och vi ses den 8/12 ute i PDL-Uniteds hall i Gustavsberg. Frukostträffen här kommer att inledas med att lyssna till ett samtal mellan Robin Delseius och Per Lejoneke om hållbart företagande. Därefter får vi ett samtal med den kände tennisspelaren Jonas Björkman som efter en lång framgångsrik karriär blivit entreprenör och affärsman. Det kommer sedan finnas möjlighet att pröva på padel efter träffen. Föranmälan krävs.

Väl mött då önskar vännerna från Frukostakademin!

Nästa möte

25 oktober

grand hotel saltsjöbaden

Robert Karjel