Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:
  info@frukostakademin.nu
Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:   info@frukostakademin.nu

Resumé 18 juni 2019

Frukostakademin på Yasuragi

Resumé 18 juni 2019

Leila Karachoui

Uppskatta det du har – njut av det du gör och jobba stenhårt för att förverkliga din DRÖM!

Frukostakademin på Yasuragi

Det kunde inte bli en bättre avslutning på säsongens sista FrukostAkademi (FA); en varm sommarmorgon med blå himmel hos Yasuragi som för övrigt bjöd på en himmelskt god och spännande vegansk frukostbuffé. Helt fantastiskt tyckte alla.

Den nytillträdde VD:n sedan drygt 3 månader Per Keller inledde med att berätta att man har investerat 200 miljoner i badet, som är fas 1 och man står nu redo för fas 2. Yasuragi kommer till hösten att presentera ett helt nytt möteskoncept. Därefter tog Kersti Olophsdotter (Head of brand) vid och får kanske betraktas som morgonens lilla överraskning! Hon berättade att Yasuragi (som för övrigt betyder ”att andas ut”) vill åstadkomma den s.k. Yasuragieffekten när man är hos dem. I detta fallet handlade  det då konkret om att alla fick resa på sig och ”skaka loss” samtidigt som vi andades lugnt och försökte komma in i en mer avstressad avkopplande miljö och situation. Kort och tänkvärt att detta är nåt man borde göra oftare flera gånger dagligen.

Information från arrangörerna

Sedvanlig information från  FA:s arrangörer fokuserade först på en ny tjänst där Camilla Hane från Arbetsförmedlingen i Nacka hade en demonstration uppställd. Företagarna och Värmdö slog ett extra slag för FA som den 3:e oktober ”goes crazy” och blir till s.k. EftermiddagsAkademi istället, 13:00-16:00 på Säby Säteri. Det kommer att bli ett antal olika föreläsare med koppling till miljö och hållbarhet och kvällen avslutas med traditionell gala. Mer information följer efter sommaren.

Föreläsning

Leila Karchaoui på Frukostakademin på Yasuragi

Sedan var det då dags för ”glädjeministern” och energiknippet Leila Karchaoui som inledde med hennes TRE punkter med koppling till om man vill hitta en annan lösning på sin arbetssituation: …MAXA …RÄTT MINDSET …FOKUS.

Leila hade bland annat stått vid dörren och hälsat på alla och frågade om det var någon som tyckte det kändes obehagligt. Ingen ville väl kanske medge detta, men som hon sa att denna handling är ett exempel på vad vi som individer vill ha mer av: att bli sedda och känna sig behövd. Även den där kontakten skapar positiv energi…därför vill hon hälsa alla välkomna.

Varför äter 1,1 miljoner av svenska befolkningen antidepressiv medicin? Varför är drygt 10% oengagerade på sina jobb? Svaren är inte enkla, men Leila gav oss här en hel del tänkbara saker att ta med in i vår vardag oavsett som chef eller medarbetare. Exempelvis måste 1 negativ eller handling tanke vägas upp med 3 positiva. Det finns många s.k. ”offerkoftor” som kräver mycket motprestationer för att allt ska komma i balans igen. Fysisk kontakt såsom ”High five” eller beröm väcker olika kemiska substanser i vår kropp som dopamin och endorfin.

Leila gav oss sedan en kort beskrivning av sin livshistoria från lycklig familj i villa, skilsmässa och flytt till Tunisien och tillbaka till Fisksätra som 14-åring. Här började hennes tuffa resa som har givit resultat hos exemeplvis Shell, ByggMax, Kronans Apotek där hon bl.a. blev utsedd till bästa chef…och hon har fått flera andra utmärkelser.

Vad Leilas recept har varit är det som många redan vet och pratar om; att ta eget ansvar men att det då handlar mycket om att ta reda på den rätta känslan vad du kan erbjuda och som kan bli ett mervärde.

Som ett starkt stöd och förebild från unga år ända fram till idag är Leilas morfar som även han har lyckats på äldre dagar med något som han är bra på och trivs med och idag tillverkar och säljer han skor i hennes hemland Tunisien.

Sedan kom den där som det ibland gör för många, det blir för mycket av något och bland annat tyckte Leila att det blev för mycket fokus på resultat och inte på mervärde och då bestämde hon sig för att göra något annat. Som en symbol för detta plockade hon fram en svart box och frågade publiken vad den innehåller…många svar och till slut kom det rätta svaret…en diamant…som symboliskt står för många olika saker dvs. alltifrån att vi alla kan bli en slipad diamant  för vi föds som en oslipad  och att man inte ska döma något innan man vet vad det är som finns därinne. Här kom idén med att bygga broar.

Som en av många metaforer denna morgon tog Leila fram en svart sopsäck och undrade om det var nån som ville ha innehållet…en stor tveksamhet spred sig men när hon sedan tog upp en NK-påse ur säcken då var det flera som självklart blev intresserade av att få ta del av innehållet. En del av symboliken här är att vi är rädda för sådant vi inte ser eller känner till och det vill Leila försöka råda bot på när hon jobbar med sina workshops och föreställningar.

Hon uppmanade oss också alla köpa biljetter till ett event den 14 oktober på Cirkus där bl.a. Jan Eliasson finns med som en av talarna. Leila avslutade med en rörlig selfie under starka applåder….vilken energikick det blev för oss alla. Bygg mera broar – bygg nätverk och tillsammans blir vi mer engagerade och glädjefulla i det vi gör och vill göra. För dig som är intresserad så finns här Leilas bilder från hennes presentation. 

Camilla Hane och Arbetsförmedlingen på Frukostakademin på Yasuragi

Glöm sedan inte att notera  först 3:e oktober men också  22:a november. Det är datum som är klara, men det kan komma mera!

Ha en riktigt skön varm avkopplande och härlig sommar önskar vännerna från FrukostAkademin.

Nästa möte

13 september

Värmdö kulturhus

Lee Christiernsson