Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:
  info@frukostakademin.nu
Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:   info@frukostakademin.nu

Resumé 16 jan 2019

Frukostakademin på Grand Hotel Saltsjöbaden

Resumé 16 januari 2019

Heléne Ählberg och Hanna Lundberg

Vad skulle hända om vi får bättre koll på hur vi själva fungerar än på vår mobiltelefon?

Årets första träff inleddes med en färgstark morgon med utsikt från Grand Hotel Saltsjöbaden. Ämnet för denna morgon kretsade kring såväl etablerade begrepp som Science fiction och Mindfulness, men också lite modernare såsom Science fact och Mindset.

Men först fick VD för hotellet Charlotte Mangborg berätta om det senaste med hotellet och det har hänt en hel del med det yttre och fler matställen finns det nu och det kommer fortsätta att hända saker. Grand Hotel är stolta över att ha i sitt kök förra årets vinnare av ”årets kock” David  Lundqvist som bland berättade att det var mycket tack vare hotellet och kökschefen som gjort att det var möjligt att kunna tävla och sedan för vinsten. Vi fick också reda på att baren har ett svenskt rekord i att servera mest Bollinger champagne i Sverige något som man självklart vill vinna även i år!

Information från arrangörerna

Arrangörerna på Frukostakademin på Grand Hotel Saltsjöbaden

Därefter så informerade FrukostAkademins arrangörer Anders Börjesson (Nacka kommun) och Amanda Thunberg från Företagarna om nästa stora event som är Företagarträffen i Nacka strand den 20:e februari och för mera information om denna gå till; https://www.foretagartraffen.se/. Näringslivschef Sofia Brorsson från Värmdö kommun, vår tredje arrangör informerade alla som var på plats med hemvist på Värmdö att kontakta henne efteråt.

Föreläsning

Publiken på Frukostakademin på Grand Hotel Saltsjöbaden

Dags för morgonens Huvudtalare som denna morgon var två stycken. Helene Ählberg och Hanna Lundberg från Leading Business. De började med en film som väckte en hel del tankar kring de ord som nämnts inledningsvis ovan bland annat …Science fiction och Science fact! Informations- och kommunikationstekniken har ”connectat” människor från hela världen, vilket skapat en kollektiv intelligens och grundat ett nytt av samhälle. Men vad innebär den accelererande utvecklingen för oss människor och hur rustade står vi inför framtiden? För att förbereda oss för framtiden måste vi därför utveckla känslomässiga färdigheter. För vår fantasi kommer att leda oss framåt. Det gör den alltid. Utmaningen är att det finns en kunskapslucka.

Tekniken tar bort alltmer delar av våra jobb, men det fina är att det lämnar utrymme för ett nytt begrepp ”purpose”, att bidra mer meningsfullt. Det gör att nästa paradigm, som kommer redan år 2020, kräver andra egenskaper vi traditionellt tänker på som mer mänskliga så som; kreativitet, empati och känslomässig intelligens. Men skulle det då inte vara bra om vi skulle ha mer koll på hur vi människor fungerar än på funktionerna i vår iPhone?

Exempelvis att kunna leva ett bättre liv förskonade från åldersrelaterade sjukdomar? En av faktorerna för detta är just ett meningsfullt liv, att ha ett ”purpose” (översatt  = syfte). Något som har seglat upp som nummer ett för nöjdhet på jobbet och något som 75 procent av Millennials efterfrågar vid val av arbetsgivare. En grupp som idag står för 25 procent av arbetsmarknaden och inom 10 år kommer de att utgöra 75 procent av arbetskraften. Samtidigt kopplar 91 procent av de globala cheferna lönsamhet till just ”purpose”. Och på frågan om vad som är det viktigaste för den framtida människan så svarar både futurister, läkare och forskare ATT hitta ”purpose”, att hitta mening, ett syfte!

Helene och Hanna fick vid olika tillfällen igång alla deltagare i olika diskussioner som handlade om alltifrån ”vilka utmaningar vi ställs inför i arbetslivet och privat till vad betyder ordet framgång”?

För att kunna bli en duktig ledare i framtiden är det viktigt att man själv har koll på sina egna reaktions- och beteendemönster. Om du känner dig själv så kan du också lära känna andra människor mycket bättre. Vi kan konstatera att det inte fungerar med det gamla traditionella ledarskapet längre. Det som krävs är en ny form av ledarskap. Inte ett nytt sätt att leda, utan en ny form. Den här nya formen handlar inte om en särskild ledarskapsstil eller “typ” av ledarskap. Det handlar om ledarna själva och deras förmåga till nya nivåer av medvetenhet och visdom i sitt beslutsfattande. Det handlar också om att vända sig inåt och våga lyssna på den lilla rösten därinne som pockar på uppmärksamhet. Vad vill jag? Vad mår jag bra utav?

Att öva upp den känslomässiga intelligensen har många fördelar, både på jobbet och i privatlivet, även om det kan kännas skrämmande till att börja med. Tänk att få möjlighet att få spela fler instrument i orkestern än bara sitta med en fiol hela tiden! Om du kan spela med fler känslor så blir det ju mer variation och du kommer att känna dig mer hel som människa…det var Helenes och Hannas avslutande ord och efteråt blev det en ganska intensiv diskussion i positiv anda runt om i lokalen. Mer än vanligt.

För dig som missade föreläsningen hittar du här en länk till deras gratiskurs: Så hittar du din inre ledare. En kurs som ger kunskap om att överbrygga gapet till en hållbar framtid, oavsett om du leder dig själv eller andra.

Föreläsning på Frukostakademin på Grand Hotel Saltsjöbaden
Föreläsare på Frukostakademin på Grand Hotel Saltsjöbaden

Boka sedan 12:e mars för nästa frukostträff och då träffas vi hos Bilia i Nacka. Boka även 7:e maj då handlar det om hållbarhet.

Välkomna då önskar vännerna från FrukostAkademin.

Nästa möte

15 maj

Hotell skepparholmen nacka

Li Pamp