Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:
  info@frukostakademin.nu
Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:   info@frukostakademin.nu

Referat från frukostmöte 31 maj 2018 – Jonas Andersson och Chris Härenstam

Referat från frukostmöte 31 maj 2018 – Jonas Andersson och Chris Härenstam

Vår sista frukostträff för säsongen kunde inte få en bättre inramning än med en somrigt och inspirerande Siggesta Gård, där vi samlades i Logen och blev serverade en härlig frukost. Susanne Blomdahl inledde med att prata lite om vad som hänt och kommer att hända på Siggesta och bjöd in till en rundvandring efteråt för att bl a visa den nya konferenslokalen ”Munken”.

Frukostakademins arrangörer blev sedan utfrågade om det hänt något sedan sist där Nackas näringslivsdirektör Anders Börjesson berättade att Nacka blivit vald till superkommun i Sverige, och här kunde även Sofia Brorsson från Värmdö stoltsera med att man också fått en utnämning där barnfamiljer trivs extra bra i deras kommun. Ordförande för Företagarna – Amanda Thunberg uppmanade sedan alla att notera den 22:a november för då är det Värmdö företagargala. Mer information och anmälan gör man på www.varmdoforetagargala.se.

Till dagens träff hade vi en extra gäst nämligen Kristina Kockum från Gather Festival, ett stort event i Nacka i höst där FrukostAkademin fått äran att inleda festivalen den 13:e september på Nobelberget. Huvudtalare är Fredrik Heghammar och Charlotta Rydholm. Besök gärna för mer information; www.gatherfestival.com.

Framme vid morgonens huvudtalare Chris och Jonas med det övergripande temat ”Hur får man människor att växa”? Chris inledde med en chockerande sifferexempel ”90% av allt beröm vi får som människor får vi före 8 års ålder”. Andra ”skrämmande” siffror som Chris nämnde är att idag så ”peakar” det idrottsliga engagemanget bland barn och ungdomar vid 10.8 års ålder där det för bara några år sedan var 13 år, och tendensen är att det ganska snart är nere på 10 år. En olycklig utveckling som man måste råda bot på. Det går att göra detta och här kommer då idrottslägret Sports Heart in i bilden. Men först fick vi en anekdot av Jonas med koppling både till diskussionen om ledarskap men också synen på elitsatsning som kryper ner i åldrar i vissa idrottsklubbar. Som 19-åring i Nashville hade Jonas blivit ”inkallad” som forward för att det saknades en spelare i deras farmarliga. En stor möjlighet självfallet för en ung entusiastisk professionell hockeyspelare. Det gick dock inte så bra för Jonas och han slutade tyvärr på bänken och blev sedermera utskälld efter noter av coachen. Denna händelse kom i hög grad att påverka Jonas och hans syn på ledarskap och coachning. Senare fick han reda på att just denna coach hade stilen att först bryta ner för att sedan bygga upp. En i dagsläget helt oacceptabel ledarstil. På frågan om Jonas skulle vilja att hans barn satsade på ishockey var han mycket tveksam. Det handlar självfallet om barnet i sig vill själv men det finns tendenser idag att det är mera föräldrar som vill att barnen ska elitsatsa och det menar både Jonas och Chris är en förkastligt beteende och som skadar intresset för en idrott istället för tvärtom.

Sports Heart är ett idrottslägret som äger rum på Värmdö den 5-10 augusti med 12 olika idrottsinriktningar. Tanken här är att utvecklas som individ i sin idrott tillsammans med stora idrottsprofiler som instruerar, oavsett om man satsar på en idrottskarriär eller bara idrottar för nöjes skull. Sports Hearts arbete vilar på modern idrottpsykologisk forskning och syftar till att skapa motivation till en livslång passion för idrott, oavsett om den leder hela vägen till landslagsuppdrag eller stannar vid goda motionsvanor. Motivation är vad som redan från födseln driver oss framåt, och den spelar en avgörande roll för skolgång, arbetsliv och inte minst idrott. Genom kännedom om individers motivationsmönster går det att designa miljöer, till exempel träningsgrupper, föreningar eller andra organisationer, på sätt som gör att sannolikheten för goda prestationer ökar. Därför utgår Sports Hearts verksamhet från modern idrottspsykologisk forskning. Målet är att skapa lust och glädje och det får man med stöd av den s k ”Motivationsmodellen”.

Både Chris och Jonas nämnde flera olika exempel med kopplingar till företagande och vi kunde här summera likheterna genom att konstatera hur viktigt det är med – Regler – Respekt -Seriositet, som är ”kittet” för bra värderingar. Det i sin tur är basen för att kunna skapa ett socialt ledarskap som bidrar till en positiv utveckling för såväl individer som för affärerna. Ledarna är en oerhört viktig del i Sports Heart och under veckan genomgår man som ledare en teoretisk och en praktisk utbildning där flera rikskända föreläsare deltar och talar om det sociala ledarskapet, om att få människor att växa. Detta är oerhört uppskattat av ledarna varje år. Läs gärna mera på www.sportsheart.se. Välkommen att anmäla ditt barn eller dig som ledare.

Avslutningsvis nämnde Chris om några av Sports Heart samarbetspartners som är Orkla, Puma, Max Matthiessen, McDonalds, Volkswagen, Arla. Om ditt företag är intresserat av ett samarbete med Sports Heart, hör gärna av er till malin.harenstam@icloud.com.

Nu tar vi snart ledigt och laddar batterierna till hösten. Som nämnts ovan är vår nästa Frukostakademi den 13:e september och inbjudan kommer snart. Notera även 18:e oktober och 20:e november för övriga träffar.

Ett stort tack till alla närvarande och ni som ännu inte haft möjlighet att komma hoppas vi får se till hösten.

TREVLIG SOMMAR OCH PÅ ÅTERSEENDE!

13 september

Värmdö kulturhus

Lee Christiernsson

Programmet

07.30: Frukost serveras och mingel
08.00: Allmän information från värden och våra arrangörer
08.15: Programmet startar
09.15: Avslutning och fortsatt mingel