Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:
  info@frukostakademin.nu
Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:   info@frukostakademin.nu

Referat från frukostmöte 26 november 2015 – Günther Mårder

Referat från frukostmöte 26 november 2015 – Günther Mårder

Det var en synnerligen engagerad och kunnig VD hos Företagarna som vi mötte på frukostmötet denna morgon. Medarbetarna på Yasuragi i Saltsjö-Boo hade skapat en gemytlig och välkomnande atmosfär; kanske inspirerade detta litet extra hos Günther som var på ett strålande humör. Han berättade genast om sina egna förtjänster som företagare. ”Jag är bra på att fixa finansiering samt bra på ledarskap och utbildning”. GM är vid sidan om sitt VD-jobb ordförande i ett eget bolag.

gunther_marder_001

Günther Mårder inspirerar lyssnarna. Foto: Erik Zachrison.

GM inledde med en makroekonomisk analys. Det går bra för Sverige. Men tyvärr har BNP per capita gått ner sedan 2007. Klyftorna i samhället ökar. Vi kommer att få höjda skatter. Det tar alldeles för lång tid för nya svenskar att komma in på arbetsmarknaden. Sverige faller i ”global competitiveness index” (nu på plats tio).

GM menar att landets företagare kan bidra med lösningar och många gånger har svaren på morgondagens utmaningar. Han vet att när företagare möter andra företagare föds nya lösningar. I kriser kommer de bästa idéerna. GM tog ett färskt exempel från Norge där oljeindustrins underleverantörer just nu har stora problem. Ett företag som kan offshore-borrning hade lagt ett anbud på att borra avloppsledningar i städer. Och vann anbudet med en okonventionell lösning.

Günther angav de viktigaste fem trenderna i dagens näringsliv. Vi måste alla förhålla oss till digitalisering, globalisering, urbanisering, strukturomvandling och ny befolkningsstruktur.

Dessutom, för att bli ett vinnande företag måste du ha: kunskap, rätt förutsättningar, inspiration, praktisk hjälp och nätverk.

Det sista ”nätverk” – vilken fin passning till FrukostAkademin….

Det tycks som om Företagarna har fått en modern, kunnig och vass företrädare på VD-stolen. Tack Günther för en härlig morgon.

För de många deltagarna genom,

/Erik Zachrison

13 september

Värmdö kulturhus

Lee Christiernsson

Programmet

07.30: Frukost serveras och mingel
08.00: Allmän information från värden och våra arrangörer
08.15: Programmet startar
09.15: Avslutning och fortsatt mingel