Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:
  info@frukostakademin.nu
Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:   info@frukostakademin.nu

Referat från frukostmöte 16 mars 2016 – Björn Jakobson

Referat från frukostmöte 16 mars 2016 – Björn Jakobson

artipelag1 artipelag2

Artipelag. Foto: Hans Brandt.

FrukostAkademins träff 16 mars 2016

Det blev en gemytlig morgon för ett 50-tal deltagare tillsammans med muséet Artipelags grundare Björn Jakobson. Björn med 80 år fyllda var på ett strålande humör och bjöd verkligen på sig själv. Samtalet med dagens moderator Amanda Thunberg kretsade kring två ämnen: Björns utveckling av företaget BabyBjörn samt tillkomsten av Artipelag. Björn hade en jobbig skolgång och lyckades aldrig där. Bättre blev det vid de högre studierna till pol mag. Björn har gjort baby-sitters och bärselar till varje familjs egendom i över 100 länder. En extra skjuts fick företagets produkter när bilder på Madonna med bärsele publicerades över hela världen. Björn pekade på flera fall av tursamma omständigheter som innebar lyft för företagets produkter. Många gånger fick Björn höra om de nya produkterna ”det här kommer aldrig att fungera”. Men hans målmedvetenhet och hustrun Lillemor gjorde att succén kom. Fortfarande har Björn kontakt varje vecka med ledningen i företaget.

artipelag4

Björn Jakobson och Amanda Thunberg (moderator). Foto: Hans Brandt.

Björn Jakobson fick idén att skapa en vacker byggnad för konst och kultur någonstans i Stockholms skärgård. Kanske såg han det som ett sätt att efter många år inom svenskt näringsliv få manifestera sitt eget stora naturintresse – i kombination med hustrun Lillemors bakgrund inom konst och design. Björn önskade återgälda något av allt det som han under ett långt liv i skärgården med seglatser och skridskoturer fått uppleva. Vi kan alla nu få njuta resultatet av hans visioner på det vackra Hålludden vid Baggensfjärden. ”Här på Hålludden hittade vi drömtomten”, berättar Björn. En grundläggande tanke är att besökaren redan i entrén ska mötas av de fyra elementen: elden som sprakar i den öppna spisen; jorden och berget som huset vilar på; den klara luften och det glittrande vattnet som omger och inramar. På Nyréns arkitektbyrå fann Björn personer som ritade upp stora vackra rum, fantastisk akustik och samspel med vattnet. Artipelags strandpromenad är numera välkänd. Besökare kommer hit för arkitekturen, naturen, maten – och förstås, fast inte främst, för konsten.

artipelag3

Deltagarna i dagens frukostmöte. Foto: Hans Brandt.

Björn fick en fråga – vad under din resa har inneburit svårigheter? Björn svarar ”jag har aldrig fått någon hjälp av banker. Mitt råd – ta inga lån”. Till sist lämnade Björn ett visdomsord: ”förtroende är något man förtjänar, inte något man kan kräva”.

Antecknade gjorde,

/Erik Zachrison

artipelag5

Amanda Thunberg, Cissi Grape (Värmdö kommun) och Erik Zachrison. Foto: Hans Brandt.

13 september

Värmdö kulturhus

Lee Christiernsson

Programmet

07.30: Frukost serveras och mingel
08.00: Allmän information från värden och våra arrangörer
08.15: Programmet startar
09.15: Avslutning och fortsatt mingel