Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:
  info@frukostakademin.nu
Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:   info@frukostakademin.nu

Referat från Frukostmöte 15 april 2015 – Monica Lindstedt (Hemfrid)

Referat från Frukostmöte 15 april 2015 – Monica Lindstedt (Hemfrid)

Dagens gäst är välkänd i näringslivet men inte lika känd hos den breda allmänheten. Monica Lindstedt har haft ett avgörande inflytande på några stora nysatsningar som för alltid förändrat spelreglerna på den svenska marknaden. Det var därför ingen slump att organisationen Företagarna frågade Monica om hon ville ingå i deras styrelse. Monica berättar om sina fyra år i styrelsen. Hon påstår ”vi, dvs företagarna kan lösa Sveriges största problem – arbetslösheten”. Företagarnas motto är ”4 av 5 jobb skapas i näringslivet”. Monica tillägger ”personligen tror jag nog snarare att det är 5 av 5 jobb”. Därefter övergår Monica till en mer personlig berättelse om sin egen roll som entreprenör.

Monica_Lindstedt_0304Frukostmötet denna dag ägde rum på Artipelag. Foto: Hans Brandt

Monica_Lindstedt_0507Vänstra bilden: Dagens värdar marknadschef Jeanette Bauer samt säljchef Jonatan Lindof hälsar välkommen.
Högra bilden: CJ Eiderbrant, vice ordf i Företagarna Nacka-Värmdö frågar ut Monica Lindstedt.
Foto: Hans Brandt

Efter en tid inom akademin blev Monica VD för tidningen Folket. Hon kämpade med lönsamheten och upptäckte att det pris som prenumeranten betalar egentligen bara täcker kostnaden för utbärningen. Annonser och presstöd blir de avgörande intäkterna. Monica får tanken ”kan vi inte dela ut tidningen gratis”? Hon delar senare sin tanke med två andra personer Pelle Andersson och Robert Braunerhielm. Tillsammans startar de Metro och får ett eftertraktat avtal med SL. Bankerna vill inte ge lån men Jan Stenbeck ställer upp med kapital. Resten är tidningshistoria. Idag när Monica åker tunnelbana ser hon de nya läsvanorna via dator och läsplatta. Metros storhetstid är förbi. Monicas kommentar ”var sak har sin tid”.

Monica_Lindstedt_06Dagens föredragshållare Monica Lindstedt. Foto: Hans Brandt

Monica sålde sin tredjedel i Metro och fick då möjlighet att testa en helt annan idé som hon hade. Hon upptäckte att många människor har ett gigantiskt behov av hjälp med tjänster för att klara vardagen och det sk livspusslet. Vardagsservice kallar hon det. Hon startar företaget Hemfrid som idag har 1 800 medarbetare. Men det tog 11 år av lobbying att få statsmakterna att etablera RUT-avdraget. Monica är ”mamma till RUT”. Idag finns 17 000 företag med RUT-stöd och 600 000 hushåll använder RUT.

Monica_Lindstedt_0811Vänstra bilden: Artipelags grundare Björn Jakobson.
Högra bilden: Björn Jakobson samtalar med Lars Berlin, näringslivschef i Värmdö kommun
Foto: Hans Brandt

På en fråga om vilka egenskaper hon drivs av svarar Monica: jag vill jobba utanför etablerade strukturer. Jag är envis. Har du ett motto? Monica svarar ”världen är full av möjligheter”.

Alla deltagarna i mötet blir starkt berörda av Monicas berättelse, hennes öppenhet o hennes driv. Många vittnade efter mötet att Monicas ord givit dem inspiration.

Monica – tack för ett härligt möte.

/Erik Zachrison

Monica_Lindstedt_10

13 september

Värmdö kulturhus

Lee Christiernsson

Programmet

07.30: Frukost serveras och mingel
08.00: Allmän information från värden och våra arrangörer
08.15: Programmet startar
09.15: Avslutning och fortsatt mingel