Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:
  info@frukostakademin.nu
Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:   info@frukostakademin.nu

Resumé 20 maj 2025

Siggesta Gård

Resumé 20 maj 2025

pontus frithiof

från kock till krogimperium

Den 20 maj klev 180 gäster in genom dörrarna till Fabriken by Pontus i Nacka strand. Här möttes de av en helt omgjord, nyrenoverad lokal, framdukad frukost och krögaren själv, Pontus Frithiof.

 Först gick ordet till Frukostakademiens arrangörer:

Nacka kommuns näringslivsdirektör Mathias Forsberg berättade att kommunen, i nära dialog med det lokala näringslivet, har arbetat fram ett förslag till en ny näringslivsstrategi. Nu önskar man dina synpunkter! Läs mer om strategin och tyck till via länken!

Värmdö kommun representerades av näringslivsutvecklare  Emma Sundberg som informerade om att sommargågatan i Gustavsbergs hamn öppnar i mitten av juni. Dessförinnan, helgen 7-8 juni, blir det Värmdöfestival med roliga aktiviteter för hela familjen.

Porslinsfabrikens 200-årsjubileum har uppmärksammats med besök av kronprinsessan Victoria. Hon invigde Porslinsriket som representeras av Värmdö kommun, Gustavsbergs Porslinsfabrik, Porslinsmuseet och Villeroy & Boch Gustavsberg.

Företagarna Nacka Värmdö representerades av styrelseledamot Milla Ottosson Sippola. Företagarna har släppt rapporten Företagarfakta 2025, med mycket matnyttig fakta över näringslivet i våra båda kommuner. Du hittar rapporterna här

Rapporten använder Företagarna i sitt påverkansarbete och när de tex granskar Nacka kommuns nya näringslivsstrategi som nu är ute på remiss.

Milla upplyste om att medelåldern för Nackas företagsledare är 53,6 år. Generationsväxlingen är med andra ord en akut fråga att jobba med – liksom ungt företagande och kvinnligt företagande i bägge kommunerna.

Det kvinnliga nätverket Företagarna W. Nacka hade sin tredje träff 21 maj och det kommer fler både i Nacka och Värmdö.  I Värmdö blir nästa träff i oktober.

Den 10 juni äger Företagarlunchen i Värmdö rum, på Blå Blom. Här deltar även representanter från kommunernas näringslivsavdelningar.

Skuru IK Handbolls ordförande Jonas Johansson berättade att man nu är igång med att bygga om  Nacka Bollhall och arbetet kommer att pågå under hela nästa säsong för att hallen ska stå klar i augusti 2026. Under tiden kommer damlaget att spela sina hemmamatcher i framförallt Eriksdalshallen på Söder.

Nästa talare var Gabriella Månsson Hammond, marknadsområdeschef för Alecta Fastigheter Nacka Strand. Hon har spelat en viktig roll för Pontus Frithiofs etablering i området. Gabriella gav ett kort presentation av området, där Alecta Fastigheter äger 10 fastigheter om ca 115 000 kvm som inrymmer kontor, hotell. showroom, skolor, restauranger samt mötes- och konferensanläggning.

Därefter tog Frukostakademiens programledare Lisa Tallroth och Pontus Frithiof vid för ett samtal om en lång och enastående karriär i den svenska restaurangbranschen. Och att Pontus Frithiof, mot tidigare övertygelse, nu också gjort sin första utlandssatsning. I sommar öppnar han matsal och eventverksamhet på Spotifys nya kontor i New York.

– Jag kom dit och såg lokalerna, på sjuttioandra våningen, med utsikt över hela Manhattan. Det gick bara inte att säga nej. Men det innebär otroligt mycket jobb att etablera sig utomlands.

Pontus Frithiof kommer att ha 25 personer anställda, varav sju svenskar, för att förse Spotifys verksamhet och 700 anställda med mat och dryck. Avtalet gäller i fem år.

– Jag har i alla fall ett längre kontrakt än presidenten, säger Pontus skämtsamt.

I Nacka strand har Pontus Frithiof varit sedan början av 2024, då företaget tog över Nacka Strand möten & event, tillsammans med At Event. I januari öppnade så restaurangen Fabriken by Frithiof som också är ett bageri och deli. Fokus ligger inledningsvis på luncherna men med återkommande öppna kvällsevent.

Pontus Frithiof kom in i restaurangvärlden redan som femtonårig praktikant hos den kände krögaren Erik Lallerstedt, och han insåg snart att han hittat rätt. Lallerstedt är en av flera viktiga mentorer som lärt, stöttat och inspirerat Pontus Frithiof. Leif Mannerström, Jan Stenbeck och Sven Hagströmer är andra Pontus gärna lyfter. 1999, som 26-åring startade Pontus sin första restaurang, Pontus in the Greenhouse – och den utsägs snart till Sveriges bästa restaurang! Idag har Pontus Group växt till en stor företagsgrupp med över 25 affärsenheter och närmare 150 anställda. (En utförlig hemsida presenterar den stora verksamheten.)

På frågan vad som har varit avgörande i hans företagsresa och expansion kan Pontus Frithiof identifiera tre nyckelfaktorer:

1. Att hitta rätt medarbetare, och i takt med att företaget växer, säkerställa att alla är förstår och delar samma målbild, är helt avgörande. Pontus Frithiof lägger stort fokus på att både utbilda sina medarbetare och att få dem att trivas. Han vill bli Sveriges bästa arbetsgivare i restaurangbranschen och på inget sätt associeras med de rykten om usla villkor och arbetsklimat som branschen fortfarande kan dras med. Sedan några år finns en HR-chef i bolaget och en särskilt utvecklad medarbetarapp. Pontus Frithiof ser också ett behov av att höja statusen för servicepersonal generellt och hoppas kunna bidra till det.

2. Ge aldrig upp! Detta är inte bara en personlig egenskap hos Pontus utan något han har lyft till en kultur och hållning i hela företaget. Inställningen måste vara lösningsorienterad. För en verksamhet i servicebranschen är det avgörande att kunderna får ett bra och tjänstvilligt bemötande, men på alla nivåer i verksamheten behövs envishet, tålmodighet och kreativ problemlösning.

3. Håll målet i sikte och titta långt framåt. Pontus förstod relativt tidigt i karriären att han inte skulle vilja jobba som kock hela livet. Han ville bli entreprenör och företagsbyggare. Exakt hur vägen dit skulle se ut visste han inte, men han insåg att det inte finns några genvägar, dvs det går inte att tumma på kvalitet. Du behöver vara kreativ och noggrann med prissättning, inköp, synergier, marknadsföring och samarbeten men du kan aldrig, aldrig erbjuda en dålig produkt.

Med detta budskap avslutades vårens tredje Frukostakademi. Vi ses nästa gång den 5 september! Då gästar Halldora von Koeningsegg, entreprenör och ordförande i Företagarna.

Glad sommar önskar vänner på Frukostakademin!

Nästa möte

5 september Diesel-verkstaden sickla

Halldora von Koenigsegg