Tillbaka till Frukostmöten 2019

Referat från frukostmöte 19 mars 2019 – Per Carleö

FrukostAkademins andra träff för året var hos Bilia i Nacka som bjöd på traditionsenlig frukost och man hade sett till att Volvo Cars marknadsdirektör Per Carleö fanns på plats för att berätta lite mera om Volvos fantastiska varumärkesresa

Inledningsvis fick vi lite statistik presenterad av Bilias försäljningschef för Stockholm Björn Brodin som sedermera lämnade över stafettpinnen till Per som inledde med att säga att Volvo utgår mycket från VEM man är och då är utgångspunkten människans högra hjärnhalva involverad som handlar om känslor. Ett av deras kundlöften är att ”Förstå Dig” och det bidrar till att nå Volvos vision som är; ”ATT VARA VÄRLDENS MEST EFTERTRAKTADE OCH FRAMGÅNGSRIKA BILMÄRKE I PREMIUMKLASSEN”

Volvo har även uttryckte sitt uppdrag som;  ATT SKAPA DEN SÄKRASTE OCH MEST SPÄNNANDE BILUPPLEVELSEN FÖR MODERNA FAMILJER

”People”- ”People”-  ”People”- är återkommande ord i allt vad Volvo företagit spå sig på senare tid alltifrån produktutveckling till den uppseendeväckande kommunikation man använt sig av. Volvo siktar högt enligt visionen ovan.

Per berättade blandat om på vilket sätt Volvo arbetat för att kunna fortsätta vårda och bygga ett starkt varumärke. Det handlar mycket om olika samarbeten för att lyckas och med hjälp av dessa ta fram attraktiva produkter och tjänster ex vis att kunna beställa hem mat via Volvos app, och att appen också är ett viktigt stöd om olyckan skulle vara framme. Här återfinns åter igen ett av Volvos mest särskiljande kärnvärden ”Säkerhet”.

Per nämnde också att kopplat till visionen i uppdraget att år 2025 ska 50% av alla Volvo bilar drivas på el, och att man kommer utöka samarbetet med fler bilpooler.

Sedan kom kanske morgonens mer spännande avslöjande som just handlade om varför Volvo lyckats så bra med att sälja fler bilar när i stort sett alla bilar är mera lika än någonsin. Tekniskt innehåller de i stort sett samma saker och även säkerhets-mässigt. Så vad skiljer  dem åt egentligen…Jo varumärket!!  Enligt forskning så  tar vi människor beslut i 80+% av fallen med just den högra hjärnhalvan, den del som står för emotionella känslor. För att hitta det unika analyserade Volvo på djupet i varumärket och det man fann där var det svenska, det var säkerhet och det trygga och med det som utgångspunkt valde man i sin kommunikation att använda sig av ”Swedish House Mafia” och deras musikvideo ”leave the world behind you”. som då var på toppen av sin  karriär. Det blev starten på många års reklamkoncept med flera svenska kändisar och artister.

Per berättade att det inte var Volvo som kontaktade Zlatan utan han hade kontaktat Volvo för att han gillade videon med  Swedish House Mafia och ville själv göra en liknande video. Det fanns en stor osäkerhet i detta i början men till slut blev det en musikvideo med Zlatan och den Svenska nationalsången. Under premiärhelgen för reklamfilmen ökade försäljningen med 500%!!!. Under den veckolånga kampanjperioden landade ökningen på 200 % mer sålda bilar än året innan.

Volvo har sedan dess haft mycket lyckade kommunikationskoncept och använt sig av olika artister och dess musik med kopplingar till Sverige och svenskheten med devisen ”Made by Sweden”. Volvo har också i hög grad använt sig av sociala medier i sin reklam och  kommunikation och även här brutit ny mark och varit mycket framgångsrika.

Per avslutade med orden för att man ska lyckas så måste det finnas passion med i bilden och här försöker Volvo Cars på olika sätt engagera alla från medarbetare till potentiella kunder för att kunna bli världens mest omtalade varumärke!

I bilhallen fanns det sedan ett stor antal säljare som självklart var villiga att hjälpa till och svara på frågor. Vem vet det blev kanske en ny glad volvoägare?

Boka sedan in den 7:e för nästa frukostträff  där vi förhoppningsvis möter upp våren och försommaren på bästa tänkbara sätt tillsammans med Kaj Török Max Burgers hållbarhetschef som bara för ett par veckor höll ett anförande i Lissabon tillsammans  med Al Gore om vikten av att arbeta hållbart. Det får vi höra mera om den 7:e.

Välkomna då önskar vännerna från FrukostAkademin.

Inbjudan till frukostmöte 12 mars 2019 – Per Carleö

Att transformera ett varumärke. Volvo Car Sveriges marknadsdirektör Per Carleö utsågs i oktober 2015 till Sveriges Bästa Marknadschef alla kategorier. Per har jobbat på både mediebyrå, reklambyrå och medieförlag innan han kom till Volvo 2005. De första åtta åren arbetade han globalt med att utveckla Volvos kommunikationskampanjer och omvandla affärsstrategi till marknadsstrategi. Men sedan 2013 …