Tillbaka till Frukostmöten 2018

Referat från frukostmöte 19 april 2018 – Oskar Kihlborg

Denna tredje frukostträff 2018 hälsade inte bara Säby Säteri oss välkomna utan vi möttes av det bästa och mest efterlängtade vårväder man kan tänka sig. En fantastiskt stor uppslutning denna morgon och hög energi i rummet redan från början.

Inledningsvis hälsade FrukostAkadmins partners oss välkomna och förutom Nackas näringslivsdirektör Anders Börjesson så presentade sig nytillträde ordförande för Företagarna – Amanda Thunberg samt även nytillträdde näringslivschef i Värmdö Sofia Brorsson. Sofia Brorsson tipsade om Facebook-sidan ”Värmdö Näringsliv” där det finns matnyttig information för företagare. Amanda med sina kolleger från Företagarna hade denna morgon ett särskilt bord vid entrén där man svarade på frågor och uppmärksammade sina medlemmar. Besök gärna; https://nacka.se och https://varmdo.se samt https://www.foretagarna.se/foreningar/nacka-varmdo/.

Säby Säteri och Liselotte Fröling hälsade oss sedan också hjärtligt välkomna och berättade bland annat om att mycket av all mat som serveras är närodlat och närproducerat. Hon tipsar om deras bruncher och att vi inte ska glömma bort att besöka Säby vid någon av årets högtider.

Dags för morgonens huvudtalare som inledde med att säga att han har oerhört svårt att säga nej om någon kommer fram till honom och frågar om han vill vara med och sätta ett nytt världsrekord. Oskar som huvudsakligen är filmare och fotograf har av denna anledning fått möjligheten att varit med på ett stort antal så kallade äventyr som just har inneburit att slå världsrekord. Erfarenheten med koppling till företagande och organisationer gör man enklast enligt Oskar med metaforer kopplat till båt och båtliv. Att slå hastighetsrekord för en segelbåt över Atlanten då måste alla veta sin specifika roller och man måste hjälpas åt och kunna lita på varandra. Resultatet av detta kommer ofta från att man ha haft och rett ut konflikter vilket många gånger behövs för att kunna utveckla en grupp. Oskar medger att han i grunden inte alls gillar grupparbete för enligt honom själv är han mera en ensamvarg, men samarbete, det är något han gillar starkt. Att ro en 8 ton tung träbåt är svår att ro, om inte alla ror samtidigt och hjälps åt.

Man får inte vara rädd att misslyckas, man måste pröva och göra fel. Det handlar om att skapa nya intryck för att kunna skapa nya uttryck. Oskar som medverkat bl a i TV-programmet ”Mot alla odds” där 10 personer med olika funktionsnedsättningar ger sig ut på en 26 dagars vandring i Nicaraguas djungel från Atlantkusten till Stilla havskusten. Oskar hade många olika exempel på att våga och hur man hade utvecklat sin samarbetsförmåga under tiden. Som Jocke som var den enda i gruppen som hade sagt JA att kunna segla över Nicaragua sjön. Utmaningen vara bara den att han var helt blind. De förutfattande meningarna ansåg detta vara omöjligt, men genom att använda andra sinnen än synen klarade Jocke utmaningen galant. Man måste helt enkelt våga!

För att lyckas och våga så handlar mycket om mental träning. Här fick gruppen pröva på detta med en kort övning, som innebar hur man kan stretcha mer utan fysisk påverkan, genom att faktiskt endast tänka att man gör det. Genom mental träning kan man därmed komma långt.

Avslutningsvis så summerade Oskar med sin devis VASKA kopplat till viktiga personliga egenskaper för att lyckas med förändring och utveckling. V som står för att VILJA göra det man har tänkt sig, annars är det svårt att överhuvudtaget starta. Tillsammans med att vilja handlar det också om A som står för ATTITYD, rätt attityd till det man vill åstadkomma. Därefter S som i SAMARBETE och för att kunna göra det krävs. Bokstaven K som står för KUNSKAP vilket är en stark förutsättning att lyckas. Men K handlar även om Kommunikation som både knyter an till kunskap och samarbete. Den sista bokstaven A tänkte Oskar först inte säga något om, men på en fråga sa han med glimten i ögat att A står för ”ALLT ANNAT SOM JAG GLÖMT”.

Oskar avslutade med att berätta kort om ett av hans senaste projekt ”Äventyrsakademin” som är en ideell förening som erbjuder ungdomar mellan 13-16 år ett inspirations- och utbildningsprogram vid sidan av skolan. Syftet är att stärka självkänslan och självförtroendet, samt uppmuntra till entreprenörskap och personlig utveckling. Äventyrsakademin vänder sig bland annat till ungdomar som riskerar att hamna i utanförskap. Se vidare information på deras hemsida.

Oskar avslutade morgonen med de väl valda orden: ”Vill ni klättra snabbt, klättra ensamma. Vill ni klättra högt, klättra tillsammans”.

Här en bild med Anders Börjesson och Sofia Brorsson som tackar av Oskar med en bok om Värmdö.

Förutom ett par avslutande frågor till Oskar hann vi med att presentera förstagångs-besökare till Frukostakademin. Detta är en viktig del av våra frukostträffar för att kontinuerligt främja det lokala nätverket. Vi ber alla besökare att särskilt välkomna och ta hand om våra nya besökare. Vi vill också tacka alla som tog sig tid att ”tycka till” om FrukostAkademin och ge tips om såväl ämnen som föreläsare. Detta kommer vi att göra flera gånger och återkoppla vad ni tycker.

Sista Frukostakademin för säsongen äger rum på Siggesta Gård den 31: maj. Här är det ett extra späckat program med bland annat två huvudtalare Chris Härenstam och Jonas Andersson.

Välkomna då!

Inbjudan till frukostmöte 19 april 2018 – Oskar Kihlborg

Hur ska vi bli mer innovativa? Hur kan man nyttja gruppen till 100 %? Vilka är de viktigaste personliga egenskaperna? Är målet och rollerna tydliga? Har vi råd att stanna innanför komfortzonen? Genom praktiska övningar går det att förtydliga budskapet på vilket sätt man kan bli ett framgångsrikt företag. Det är individerna, drivkraften och samarbetet en grundläggande förutsättning …