Tillbaka till Frukostmöten 2017

Referat från frukostmöte 23 maj 2017 – Percy Barnevik

Vårens sista frukostmöte gästades av Percy Barnevik

Över två hundra personer tog sig till underbara Yasuragi denna försommarmorgon. Vår värd var VD där Sunniva Fallan Röd och hennes team. Efter Sunnivas välkomstord var det dags för Percy Barnevik att inta scenen. Percy var på ett strålande humör, full av spännande berättelser ur sitt rika liv, om människor han mött och kryddat med en rad dråpliga historier. Skratten i salen var många och jag tror att var och en tog med sig minst en rolig historia hem.

VD på Yasuragi Sunniva Fallan Röd och hennes team presenterade anläggningen. Foto: Ulrika Ihlis

Man kan se tre tydliga ämnen i Percys presentation: erfarenheten som företagsledare i stora svenska och utländska bolag; kloka ord och tips om ledarskap i stora strukturer samt till sist Percys engagemang i fattigdomsbekämpning utifrån stiftelsen ”Hand in Hand”. Percy växte upp i Uddevalla och fick ord om måttfullhet i sig med modersmjölken. Men Percy ville tvärtom. Han ville tidigt bli bäst i allt, ha bäst betyg, bli bäst i segling, få bästa jobbet. Med glimten i ögat lade Percy nu till ”få den högsta pensionen”. I de stora bolagen som Skanska, Sandvik och ASEA ville Percy frigöra den inre potentialen hos de anställda. Han ville ta bort byråkrati och onödig rapportering. Percy gav oss bilder

  • bäst är att ta initiativ och göra rätt saker
  • näst bäst är att ta initiativ och göra fel
  • sämst är att inte ta några initiativ

Erik Zachrison och Percy Barnevik. Foto: Ulrika Ihlis

Percy Barnevik. Foto: Ulrika Ihlis

Percy nämnde tre enorma fusioner där han varit ledande: StoraEnso, AstraZeneca och ABB.

Percys värsta stund i näringslivet var då ASEA anklagades av USA för att smuggla datorer till Sovjet. Det visades sig senare att några anställda var delaktiga i detta utan ledningens vetskap.

Percy ogillar onödiga möten. Ofta innebär möten ineffektivitet och menlöshet. Percys råd om möten: max 45 min, kraftfulla, ha mål för mötet, lås dörrarna, motarbeta perfektionism om den visar sig samt kvantifiera vad som ska beslutas. Se upp med tidstjuvar! ”Allt som är bråttom är inte viktigt”. Alla inkommande ärenden delas upp så här: 60% i papperskorgen; 30% delegeras; 10% gör du själv. Tre tips av Percy:

  • töm skrivbordet från obehagliga ärenden varje dag
  • sluta utreda allt
  • singla slant i kniviga frågor

Bli av med en gammal surdeg: 1/  fixa den; 2/  sälj den; 3/  stäng den.

Percy menar att det är oerhört bra för en ledare att ha en god sömn och att sova mycket.

De bästa egenskaperna hos en chef: 1/  ha höga mål; 2/  vara ambitiös; 3/  ha tydliga mål; 4/  vara en bra chef; 5/  leverera lösningar. Percy anser att det finns två typer av företag:

  • de som levererar resultat
  • de som levererar ursäkter i stället för resultat

Avslutningsvis berättade Percy om sitt arbete med fattigdomsbekämpning. När han närmade sig dessa enorma problem såg han extrem fattigdom, brist på jobb, behov av hjälp till självhjälp samt utbrett barnarbete. Tidigt skänkte Percy Barnevik 600 milj kr till Hand in Hand för att få fart på arbetet. Idag finns 60 000 anställda och frivilliga i Hand in Hand.

Vänster: Erik Zachrison tackas för sina tolv år som projektledare för Frukostakademin. Höger: Johan Rådmark, fd ordförande för Hand in Hand Sverige tackar Percy för hans presentation. Th ordf i Företagarna Nacka-Värmdö Carl Johan Eiderbrant. Foto: Ulrika Ihlis.

Percy delade generöst ut två egna böcker till deltagarna på mötet. Böcker var signerade för hand av PB. Självklart välkomnade Percy ett bidrag till Hand in Hand som gentjänst. De böcker som fanns tillhands var ”Jag vill förändra världen” (2011) och ”Ledarskap – 200 råd” (2013).

Percy Barnevik delade generöst ut sin signerade bok ”Jag vill förändra världen”. Foto: Ulrika Ihlis

Tack Percy för att du kom till FrukostAkademin.

/Erik Zachrison

Inbjudan till frukostmöte 23 maj 2017 – Percy Barnevik

Ledarskap och fattigdomsbekämpning – möt Percy Barnevik FrukostAkademin har sedan lång tid haft en stående inbjudan till företagsledaren Percy Barnevik att gästa vårt nätverk. Nu har Percy lovat att komma! Vi gläds över att få välkomna en namnkunnig företrädare för svenskt och internationellt företagande. Percy Barnevik har en bakgrund inom Johnson-gruppen och Sandvik innan han …