Tillbaka till Frukostmöten 2016

Referat från frukostmöte 22 november 2016 – Cilla Benkö

SR vill bygga kunskap

Den 22 november samlades företagare från Nacka och Värmdö för att under årets sista Frukostakademi lyssna till Sveriges Radios VD Cilla Benkö. Värd denna grådisiga novembermorgon var anrika Grand Hotel Saltsjöbaden.

cilla_benko_04Grand Hotel Saltsjöbadens VD Jonas Linderoth och driftschef Charlotte Mangborg hälsar välkomna.
Foto: Lotta Tomasson

Sveriges Radio har funnits sedan 1925 och står nu inför historiska utmaningar. Trots att radiolyssnandet är en av de mediekanaler som inte går ned i antal användare. 5 miljoner lyssnar på SR varje dag, en stor del i bilen och allt mer i mobilen. Att jämföra med de 2,8 miljoner som lyssnar på de kommersiella kanalerna.

-Vi jobbar stenhårt på att utveckla innehållet, berättar Cilla Benkö. Prioriterat innehåll är nyheter, grävjournalistik, lokal närvaro, kultur utanför Stockholm och utrikesnyheter.

cilla_benko_05Sveriges Radios VD Cilla Benkö. Foto: Lotta Tomasson

Affärsidén är att SR ska vara bäst på ljud i alla kanaler. Uppdraget är att leverera innehåll till lyssnaren. SR arbetar mycket med trovärdighet i alla sina plattformar, särkilt de växande kanalerna Instagram och Snapchat. Alla röster måste få höras och allas synpunkter är viktiga. För att få fler människor att lyssna använder de ibland, för att det ska bli begripligt och attraktivt, bild, text och film i sociala medier. De gör även events för att stärka varumärket.

SR vill bygga kunskap så Cilla Benkö var extra stolt när hon berättade att Sveriges Radio har högst förtroende av alla företag hos svenska folket och att 84% tycker att SR spelar en viktig roll i samhället.

cilla_benko_06Cilla Benkö samtalar med deltagarna efter föredraget. Foto: Lotta Tomasson

Framtidens radio

I framtiden är radion ännu mer direktsänd och närvarande i vardagen, spår Cilla. Podradion används ännu mer till att ge ett kvalitativt innehåll att lyssna på i efterhand till exempel direkta dokumentärer som sammanfattar stora nyheter. SR´s innovationsteam arbetar med att utveckla morgondagens format, just nu tex en bilvy med hjälp av extern kompetens som Volvo och 50 taxichaufförer.

Om Public service

94% av svenska folket nyttjar public service dvs SVT, UR och/eller Sveriges Radio på något sätt. Public service ägs av en stiftelse som finansieras av allmänheten genom Radio- och TV-licensen. Den regleras av regeringen och är opartisk. Licensen är 2.340 kr per hushåll och år, varav 800 kr går till SR. Resten till SVT och UR.

Fakta

  • 27 lokala radiostationer
  • P1 1,2 miljoner lyssnare
  • P2 200.000 lyssnare
  • P3 1,3 miljoner lyssnare
  • P4 3,2 miljoner lyssnare
  • iTunes, 1,4 miljoner lyssnare i 18-34 år
  • SR Play, 530.000 användare per dag

Ps Missa inte att ladda ned apparna SR Play och Radioapan, du som har barn 0-12 år.Ds

Av Carin Carlsdotter Denell, Carlsdotter.com

cilla_benko_03Frukostmingel innan föredraget. Foto: Lotta Tomasson

Inbjudan till frukostmöte 22 november 2016 – Cilla Benkö

Sveriges Radio – en jätte i Mediesverige Alla svenskar har en relation till Sveriges Radio. SR innehåller mycket mer än nyheter, som kultur, sport, vetenskap, debatt mm. Sveriges Radio bidrar till allas vår allmänbildning. Vi välkomnar VD för Sveriges Radio Cilla Benkö till FrukostAkademin denna morgon. Cilla kommer att reda ut begreppet public service för oss. Hon …