Tillbaka till Frukostmöten 2015

Referat från frukostmöte torsdag 17 september 2015 – Erik Selin

Några intryck från en småregnig höstmorgon när 70-talet näringsidkare från Nacka och Värmdö samlades i Säby Säteris nya fantastiska evenemangslokal Galleriet för att äta frukost och lyssna till fastighetsbolaget Balders vd Erik Selin. Som alltid är själva frukosten med minglet en mycket uppskattad stund och runt alla bord stod folk ivrigt diskuterande, samtidigt som de beundrade det vackra Galleriet. En lokal som har känslan av att vara inrymd i en gammal loge, men faktiskt är nybyggd.

Erik_Selin_01

Säby säteri. Foto: Hans Brandt
Erik_Selin_02

Galleriet, Säby säteri. Foto: Hans Brandt

Frukostgeneralen Erik Zachrison manade till besinning och placering i stolarna för att välkomna dagens talare, men först hälsade Marcus Carlgren, Säby Säteri oss välkomna och berättade om den breda verksamhet som finns på Säby med Säteriets konferens- och evenemangsverksamhet, bryggeri, bränneri, musteri och rapspresseri som tillsammans utgör Smakriket Säby.

Erik_Selin_09

Marcus Carlgren och Erik Zachrison. Foto: Hans Brandt

Erik lämnade så ordet till Erik, den senare med efternamnet Selin. Erik Selin är göteborgare och väldigt hemkär, men har trots det dristat sig på senare år att även satsa i Danmark. Något han mot sin egen förmodan, gillar.Erik_Selin_05

Erik och Erik – Selin och Zachrison. Foto: Hans Brandt

Han berättade att han redan som väldigt liten grabb var intresserad av företagande, så småningom aktier och finansiering. Detta ledde till att han i unga år kom in på att det vore trevligt att äga en fastighet. Så när lågkonjunkturen kom i början av 90-talet och luften gick ur fastighetsmarknaden slog han till och lyckades övertyga sin bank om att han var trovärdig och skulle fixa detta.

Vilket visades sig vara rätt med råge då Balder idag har 1,5 miljarder i vinst. Pengar som inte delas ut till aktieägarna utan återinvesteras!

”Tur att jag hade så lite kunskaper så jag inte fattade att det inte gick, men jag gjorde det …” sa Erik.

Och på den vägen är det. Han använder sig inte av vare sig budgets eller affärsplaner och går mycket på känsla när det gäller inköp av fastigheter. Nån filosofi för att sälja fastigheter har han inte då han köper för att behålla på lång sikt.

Erik_Selin_04

Morgonens föredragshållare Erik Selin. Foto: Hans Brandt

I Nacka äger han BMW-fastigheten, Ektorp Centrum, Sickla Quality Hotel och har nu planer på att bygga ca 400 bostäder i Nacka. I Värmdö äger han inget – ännu.

Erik, en typisk göteborgare, kaxig men ändå ödmjuk, med ett stort självförtroende, berättade stort och smått för oss och svarade villigt på alla frågor. För frågor hade vi många, tills det var dags för Erik Z:a att avrunda och det var dags för oss att lämna den vackra lokalen.

/Eva Bergström

Erik_Selin_06

Erik Selin svarar på frågor under föredraget.  Foto: Hans Brandt

Inbjudan till frukostmöte 17 september 2015 – Erik Selin

Möt Sveriges offensive fastighetskung … I flera år har Erik Selin legat på topplistan över de mäktigaste inom fastigheter i vårt land. Senast låg han överst på listan. Erik är född 1967 och är gymnasieekonom. Som 25-åring köpte han sin första hyresfastighet. Erik är VD i Balder och styrelseledamot i Collector och i Västsvenska Handelskammaren. …