Tillbaka till Frukostmöten 2015

Referat från Frukostmöte 26 augusti 2015 – ”Vad rör sig i huvudet på Putin?” med Stig Fredrikson

26 augusti drog vi igång höstens späckade program i Nacka-Värmdös etablerade nätverk FrukostAkademin. Vi var denna gång inbjudna till Filmstaden Sickla och chefen där Janne Sangert. En mycket passande inramning för ett frukostmöte som låter talaren stå i centrum. Och talaren var vårt lands störste Rysslands-kännare Stig Fredrikson. Han gav oss 45 späckade minuter på temat ”Vad rör sig i huvudet på Putin?”

Stig_Fredrikson_1

Filmstaden Sickla och Stig Fredrikson med Erik Zachrison. Foto: Hans Brandt

Stig_Fredrikson_2

Mingel bland FrukostAkademins gäster. Foto: Hans Brandt

Stig som ju senast publicerat en bok om maktkampen mellan oligarken Chodorkovskij och Putin blev själv förvånad då Putin 2013 plötsligt benådade Chodorkovskij och han släpptes efter tio år i ryska fängelser.

Stig angav tre nyckelpunkter som vi aldrig får glömma när vi försöker att förstå Putin.

1/  Putin är officer i underrättelsetjänsten KGB. Han kommer alltid att förbli en KGB-officer i tänkande och handlingar. En sådan håller sina kort tätt intill kroppen, är manipulativ, är oförutsägbar, bra på att ljuga och har lätt att förställa sig.

2/  Putins fattiga uppväxt i dåvarande Leningrad. Putin är född 1952, är liten till växten och var som ungdom en vad vi kallar ”värsting”. Han är målmedveten och skaffade sig utbildning. Hans mål var jobb inom KGB.

3/  Putins vurmande för det gamla Sovjetunionen. Putin blickar ofta bakåt. Han har sagt ”Sovjets fall är 1900-talets största katastrof”. Putin arbetade i DDR då glasnost och perestrojka växte fram under Gorbatjov. Det bidrar till att han är oförstående inför dessa förändringar i hemlandet.

Stig_Fredrikson_4

Stig Fredrikson. Foto: Hans Brandt

Vad gäller den aktuella politiken ser Putin Ukraina som den viktigaste av de forna Sovjet-republikerna. Putin vill destabilisera Ukraina och ser gärna ett lågintensivt krig i landets östra delar. Putin är rädd att ”smittan” av revolutioner och revolter i andra länder ska sprida sig till Ryssland. Hot mot Putin är fallande oljepriser och handelssanktioner från Väst. Till sist: Stig Fredrikson tror inte på ett folkligt uppror mot Putin. Uppstår missnöje med Putin kommer det att ske inom makteliten.

Stig_Fredrikson_3

Foto: Hans Brandt

Tack Stig för ett mycket givande anförande och frågestund.

/Erik Zachrison

Inbjudan till frukostmöte 26 augusti 2015 – ”Vad rör sig i huvudet på Putin?” med Stig Fredrikson

Vi inleder hösten på starkast möjliga sätt. Ingen är ovetande om eller oberörd av utvecklingen i dagens Ryssland. Det finns en rad faktorer som påverkar skeendet både inom Ryssland och i landets externa relationer. Att president Vladimir Putins mål är ett starkt Ryssland råder det ingen tvekan om. Men vem/vilka får betala priset? Hur enat står landet? …