Tillbaka till Frukostmöten 2014

Referat från frukostmöte 19 februari 2014 – Teo Härén

Detta frukostmöte anordnades som en uppstart på den årliga Företagarträffen i Nacka Strand. Dagens värd var Företagarna Nacka Värmdö som i år firar 70 år som lokalavdelning. Föreningens ordförande CJ Eiderbrant hälsade oss alla välkomna. Vi var ca 300 personer närvarande.

Dagens gästföreläsare var den välkände och uppskattade Teo Härén som arbetat med kreativitet i 15 år. Teo talar gärna om kreativitet och innovation och idag valde han att göra en tillbakablick på kreativitetens historia. Har kreativitet alltid funnits och den alltid uppmuntrats? Teo började med att reda ut skillnaden mellan vårt ursprung Homo erectus och Homo sapiens (den tänkande människan). Teo stannade upp vid fyra märkespersoner i vår historia – Leonardo da Vinci, Darwin, Nobel och Thomas Edison.

2014-02-19_Teo_Haren_03Det dröjde ända till 1940-talet innan världens första kreativitetstest föddes. Det skedde i det amerikanska flygvapnet. En ofta använd fråga i testet var ”till vad kan man använda en tegelsten?” Teo nämnde att han besökt Akutsjukhuset i Örebro och att man där lagt till ett nytt värdeord i vad som ska känneteckna Akuten. Tidigare använde man ”omtänksam, effektiv och kunnig”. Nu har man lagt till ett fjärde begrepp – kreativ. Publiken denna morgon fick fundera på frågan ”vad behöver jag för att bli mer kreativ?” Vi samtalade om vilka strukturer ett land behöver för att kreativitet ska blomma ut. Teo Härén menar att Sverige ligger mycket högt internationellt sett vad gäller grogrund för kreativitet. Han menar att Sveriges skola är världsbäst på att lära ut kreativitet.

Till sist: Teo återgav ett stycke ur ett tal som president Obama höll 2013. Obama sa: ”Kina slår oss på pris. Kina slår oss på kvalitet. Men Kina slår oss inte på innovation.”

Vid tangentbordet,

/Erik Zachrison

2014-02-19_Teo_Haren_02

Inbjudan till frukostmöte 19 februari 2014 – Teo Härén

Dagens tema: kreativitet och inspiration Vi vill naturligtvis passa på och bjuda in till ett frukostmöte i samband med årets händelse för företagen i Nacka med omnejd – Företagarträffen. Vi presenterar en inspirerande talare högt rankad av åhörare genom åren. Vi välkomnar Teo Härén. Kreativitetsförfattaren Teo Härén talar om innovationshistoria. En tillbakablick på hur ämnet …