Tillbaka till Frukostmöten 2014

Referat från besöket på nya slagfältsmuséet HAMN i Fisksätra 8 maj 2014

2014-05-08_HAMN_01Den 8 maj 2014 fick FrukostAkademins gäster chansen att få en förhandstitt på detta nya museum i Nacka kommun. En imponerande historisk miljö har här skapats där även det moderna Fisksätras historia vävs in. Med utgångspunkt i Slaget vid Stäket den 13 augusti 1719 har teamet på muséet skapat en samling med föremål, med bilder, kartor och ljud för att dokumentera det historiska skeendet fram till våra dagar. För den moderna besökaren av Stockholms skärgård ges därmed en bred historisk blick tillbaka med beskrivningar av livet i skärgården, dess invånare, sysselsättning och vattenvägar.

Händelser före, under och efter Slaget skildras utförligt. Vi får information om skärgårdsflottan, och livet för soldaterna och deras familjer, den militära organisationen och vården av skadade. Även fynd av den ryska flottans verksamhet presenteras. Ett antal experter djupintervjuas i särskilda montrar. En film visas på en magnifik 170 graders filmduk och skildrar Slaget. Genom utgrävningar på platsen har flera historiska ”sanningar” måst omprövas. Själva slagfältet består av en nordlig del på Boo-sidan och en sydlig del på Skogsö.

Muséet kommer att rymma en restaurang och en butik. HAMN invigs den 1 juni 2014. Vi är många som då vill återvända. Tack till teamet LG, Sirje och Elisabeth för en minnesrik morgon.

/Erik Zachrison

2014-05-08_HAMN_02

Bli först med att besöka Sveriges nya slagfältsmuseum HAMN i Fisksätra

FrukostAkademin inbjuder till unikt besök torsdag 8 maj 2014 I vår närhet intill Stockholms viktigaste vattenväg uppförs just nu Sveriges första slagfältsmuseum. Det smala och grunda Baggensstäket har en fascinerande tusenårig historia som farled mellan huvudstaden och Östersjön. De arkeologiska utgrävningarna på slagfälten kring Stäket har givit många fynd, tillräckligt för att fylla detta nya museum. …