Tillbaka till Frukostmöten 2013

24 april 2013 – Erik Langby

2013-04-24_Erik_LangbyVi frågar ut Erik Langby – möt Nackas makthavare nr ett under decennier …

Under sina 30 år vid makten som kommunstyrelsens ordförande fick Erik Langby vara med om en unik resa. Ingen annan svensk kommun har styrts lika länge av en och samma person.

Under den här tiden växte Nacka med 30 000 invånare. Industriarbetare ersattes av en inflyttad medelklass. Vid årsskiftet lämnade Erik Nacka-politiken och vi vill gärna lyssna av hans erfarenheter och minnen.

Nacka har varit en kommun som det talats om, inte minst på grund av privatiseringar och valfrihet. Allt från privat fotvård till vårdnadsbidrag. Ett moderat skyltfönster, enligt vissa. Villapriserna har skjutit i höjden samtidigt som det är svårt att få en lägenhet för den som inte kan köpa en bostadsrätt. Trafiken har tätnat och utbyggnaden har inte varit smärtfri när Nacka fortsatt att växa. Snart väntar en ännu större befolkningstillväxt när tunnelbanan kommer till Nacka. Näringslivets villkor och kvalitet i skolan är andra hjärtefrågor för Erik. Hans fortsatta karriär innehåller bl a en plats som ledamot i Stockholms läns landsting och styrelsemedlem i SKL.

Vi ber Erik Langby titta i backspegeln – och blicka framåt. Erik intervjuas denna morgon av Anders Milde, chefredaktör och ansvarig utgivare av Nacka Värmdö Posten. Därefter frågestund.