Tillbaka till Frukostmöten 2011

20 maj 2011, Charlie Hansson

Ett hundratal deltagare lockades till våravslutningen i Nacka-Värmdös bästa nätverk FrukostAkademin den 20 maj 2011. Avslutningen ägde rum på underbara Fågelbrohus i Värmdö där vi hälsades välkomna av VD Micael Eriksson. En deltagarlista finns här intill. Ämnet och huvudpersonen för dagen var Charlie Hansson, uppmärksammad och prisbelönt IT-entreprenör.

2011-05-20_Charlie_HanssonCharlie Hansson påstår att de gamla IT-bolagen sitter fast i byråkrati och generationsmotsättningar som kunden får betala för. Det ska inte vara svårare att starta ett bolag än att teckna ett mobilabonnemang är hans motto. Hansson kallar den unga generationen ”de digitala infödingarna”. De äldre kallar han ”de digitala invandrarna”. Erfarenhet är idag av mindre vikt. Tillhör du den ”digitala överklassen” eller inte? All sorts förändring är knuten till hur förändringsbenägen du är. Hansson ser i dagens samhälle ett motsatsförhållande mellan de digitala infödingarna och de digitala invandrarna. Detta utgjorde kärnan i Hanssons presentation denna morgon.

Hansson menar att de digitala invandrarna i arbetslivet och i sina yrkesroller måste ändra befintliga processer och affärsmodeller. Denna anpassning av kompetens kommer att bli kostsam. Och det är kunden som betalar.

Charlie Hansson är född 1980. Han är VD för IT-bolaget Chas Visual Management. Hans många utmärkelser under senare år får vem som helst att häpna: ”framtidens ledare 2009”; ”årets entreprenör 2009” samt ”årets inspiratör 2010”. Charlie är lokal politiker i Värmdö kommun (s). På frågan vad som skiljer Chas från andra IT- och managementbolag svarar Charlie: ”inte mycket – förutom att vi är billigare och snabbare”. De digitala infödingarna verksamma i företag begär idag 450-850 kr/tim i ersättning. De digitala invandrarna begär betydligt högre 650-1700 kr/tim.

/Erik Zachrison