Tillbaka till Frukostmöten 2010

26 oktober 2010 – Per Schlingmann (M)

2010-10-26_Per_Schlingmann”I en valrörelse ska man tala om vad man vill göra. Inte vad man gjort.”

Den 26 oktober gästade moderaternas förre partisekreterare och idag statsministerns högra hand i framtida kommunikationsfrågor Per Schlingmann Frukostakademin. Mötet ägde rum på SF Bio i Sickla och inför uppåt 130 företagare i Nacka och Värmdö samtalade han med moderatorn Carl Fridh om valstrategi och överväganden som man gjort under valkampanjen. Här några exempel;

  • Det förra valet handlade om jobblinjen. Årets val handlade om ekonomi bortsett från sista veckan som handlade om vilket block som kunde bilda en majoritetsregering.
  • Sjukförsäkringsfrågan trodde inte Schlingmann har fått några större konsekvenser för moderaterna, som ökat ju efter valet i opinionsmätningarna.
  • Att vinna ett val beror på om man kan sätta den politiska agendan. Tidigare socialdemokratiska partiledare har varit mycket skickliga på det. De två senaste valen har moderaterna kunnat göra det. Och därmed vinna två val.
  • För att nå väljarna kan man inte tala om vad man gjort utan om vad man vill göra. Det är konsten.
  • För företagarna är det viktigaste att svensk ekonomi är stabil. Något mer konkret svar gav han inte på en direkt fråga vad man vill göra för företagare.
  • Han ansåg att taktikröstning mest var en medial tes. Människor röstar utifrån ideologisk uppfattning, av ekonomiska skäl, på den person som upplevs som mest trovärdig. Några kan också vilja taktiskt rädda ett parti. Men i grunden är det alltid varje individs val.
  • Han ville inte se Sverigedemokraterna som ett vågmästarparti. De är ett åttonde parti i riksdagen som tillhör oppositionen.
  • Två händelser var viktiga för valkampen. Hösten 2009 när de rödgröna bildades dvs när socialdemokraterna, Miljöpartiet och Västerpartiet startade sitt samarbete med v. Det andra den 3 maj då den gemensamma rödgröna valmanifestet lades fram. De visade på skillnaden mellan bidragslinjen och jobblinjen.

Stöd UF-företags välgörenhetskonsert för svårt sjuka barn!

UF- företaget Nacka Entertainment UF från Nacka gymnasium fick kort presentera sin affärsidé, som var en vädjan om sponsorbidrag till en välgörenhetskonsert där pengarna går till stiftelsen MinStoraDag, som grundades 2000 av Claire Rosvall. Årligen insjuknar ett hundratal barn i svåra sjukdomar och stiftelsen hjälper dem att förverkliga sina önskedrömmar när dagarna är långa och behandlingarna tuffa. Man samarbetar med universitetssjukhusen i landet och barn- och ungdomskliniker och det finns över 240 volontärer. Stiftelsens beskyddare är H.K.H. Prinsessan Madeleine.

Vill ni hjälpa UF-företaget med ett bidrag eller har andra idéer kontakta Veronica Jansson på mobil 070-456 2557 eller mail: veronica.1.Jansson@edu.Nacka.se.