Tillbaka till Frukostmöten 2010

21 september 2010 – Jan Broman (Fotografiska)

Bildskön visning av Fotografiska

Tisdagen den 21 september startade höstens träffar i Frukostakademin. Det var de två Nackabröderna Jan och Per Bromans skapelse Fotografiska museet som fick besök av ett 150-tal företagare från Nacka och Värmdö. Värden Erik Zachrison började mötet med att presentera Skuru Handbolls nye tränare Leif Wirdfors och ungdomsspelaren Carin Strömberg. Carin deltog för Sverige i sommar under handbolls-VM för juniorer där hon utsågs till turneringens mest värdefulla spelare. Båda fick en varm applåd av besökarna och ett ”lycka till” inför årets säsong.

2010-09-21_Jan_Broman”Kulturen måste kunna tjäna pengar av egen kraft”

Jan Broman, initiativtagare och grundare av Fotografiska museet berättade om tillblivelsen och idén bakom Stockholms nyaste museum i Stora Tullhuset i Stadsgården, ritat av Ferdinand Boberg vid sekelskiftet 1900. Museet drivs helt kommersiellt utan bidrag. Affärsidén är enkel; att locka så många besökare som möjligt. Det vill man göra genom att sätta besökarna i fokus med utställningar som vänder sig mot allmänheten och inte mot experterna. Det kräver att man kan visa upp minst en världsstjärna om året, tar fram utställningar som lockar alla grupper av besökare och har korta ställtider mellan utställningarna. – Man måste vara galen och inte lyssna på andra för att lyckas med det, men vi anser att kulturen måste kunna tjäna in pengar av egen kraft, sade Jan Broman.

190.000 besökare på tre månader!

Museet har sedan det öppnades den 21 maj haft imponerande190.000 besökare. I dagarna packade man ner verken av världsfotografen Annie Leibovitz och om några dagar öppnar man en stor utställning om modefotografi. Lokalerna omfattar 6.500 kvm och museet har 26 anställda. Man har frikostiga öppettider från kl 10 på förmiddagen till kl nio på kvällen. Inträdet är 95 kronor. Museet erbjuder också konferensmöjligheter och privata evenemang och har en restaurang samt en växande kursverksamhet för allt från rena amatörer till proffs. – Här kan man kombinera konferensen med en kreativ miljö, säger Jan stolt.

Värsta konkurrenter är biografer och restauranger

Jan Broman berättade att han och hans bror sedan flera år velat grunda ett fotografiskt museum i Stockholm och letade efter en lämplig palts. De hade nästan bestämt sig för Sickla när de av en slump överhörde en diskussion under ett restaurangbesök. Det då planerade ABBA-museet i Gamla Tullhuset hade gått i stöpet. Bröderna förstod att det var chansen och vid midsommartid förra året skrevs kontrakt med Stockholms Hamn, som ägde fastigheten. Vid jultid var ritningarna för renoveringen klara och sedan färdigställdes det hela för invigning i maj. Man lyckades med hjälp av bl.a. PR snabbt lansera museet och få en stor publiktillströmning. – Våra värsta konkurrenter är inte de andra museerna. Det är biograferna och restaurangerna som stjäl den tid man annars kan vara hos oss, säger Jan. Besöket avslutades med en rundvandring bland de utställande fotograferna, vilket bekräftade att fotografi är en underskattad konstform och förklarade det stora intresse som museet fått under sommaren.

/Carl Fridh