Tillbaka till Frukostmöten 2009

4 november 2009 – Anders Flodström

Vi fick även korta presentationer av Åke Reichard från AtriumLjungberg, Lars Berlin, näringslivschef i Värmdö Kommun och Ylva Boivie, Mälardalens högskola. Högskolan har nu etablerat sig i Nacka kommun.

Denna kalla höstmorgon fick vi förmånen att äta frukost och mingla på Kunskapsgallerian i Sickla. Tack till Peter Erlandson som driver restaurangen.

2009-11-04_Anders_Flodstrom_01 2009-11-04_Anders_Flodstrom_02

Efter välsmakande kaffe bjöds vi på skönsång av två elever från Rytmusgymnasiet. Vi fick höra en vacker tolkning av en melodi skriven av Paul Simon.

2009-11-04_Anders_Flodstrom_03Morgonens huvudtalare var Anders Flodström med titeln universitetskansler och generaldirektör för Högskoleverket. Anders berättade kort om sin bakgrund som passande nog innehöll annat än bara akademiska erfarenheter. Anders nämnde bl a att han varit med om en konkurs under sina 10 år som företagare vilket möttes av positiva applåder!

Anders tog avstamp i den sk kunskapstriangeln, dvs balansen mellan utbildning, forskning och innovation. Vi fick höra om den politiska profil som ny ”styr” landets högre utbildning och forskning. Ett tydligare fokus på begreppet excellens eftersträvas. Enkelt kan sägas att vi har för få Nobelpristagare i Sverige varför större resurser läggs på forskning inom högskoleväsendet.

Detta kan dock ske på bekostnad av den generella högre utbildningen och risken finns för en elititism. Möjligen kunde man mellan raderna ana att generaldirektör Flodström själv förordade en större satsning framöver på den högre utbildningen och något mindre på forskningen. Dessa stora frågor belystes och debatterades friskt bland åhörarna under en generöst tilltagen avslutande frågestund.

En – återigen – mycket givande morgon. Därefter gick var och en till sitt.

//Christer Andersson Skuru Handboll