Tillbaka till Frukostmöten 2009

25 september 2009 – Hans Rosling

En rekordpublik på 350 personer hade samlats på Yasuragi Hasseludden för att lyssna på folkhälsoprofessor Hans Rosling. Detta innebar nytt rekord vad gäller antalet besökare på dessa frukostträffar. Tidigare rekord var 180 gäster. Vi välkomnades av Lars Sandberg, VD på Yasuragi. Som en introduktion berättade Pia Larsson, lärare i Nacka, hur hon och andra lärare driver projektet ”Hållbar utveckling i skolan” och där kommit i kontakt med professor Rosling. Därefter vidtog ”show Rosling”.

2009-09-25_Hans_Rosling_02 2009-09-25_Hans_Rosling_01

Hans Roslings anförande kretsade kring områdena global hälsa och utveckling. Hans visade på den utveckling som skett under de senaste 100 åren och gjorde klart för oss åhörare att utveckling och framsteg är möjliga och ständigt sker. På så sätt har Rosling en i grunden positiv analys av världens ekonomiska, tekniska och hälsomässiga utveckling. Rosling använde en konkret och ”nära” bild av utvecklingen genom att tala om de fyra rummen i hemmet som alla kan relatera till:

  • sovrummet med ”kuddpratet” – familjeplanering och sexualitet
  • badrummet – hygienen
  • köket – vår föda
  • vardagsrummet – ekonomi och fritid

2009-09-25_Hans_Rosling_03Han delar in världens ca 200 länder i tre grupper:

    1. Bottenmiljarden – världens fattigaste miljard människor
    2. De växande ekonomierna
    3. Höginkomstländerna

Vad som kännetecknar grupp 1 är inbördeskrig och terror samt bistånd. 2-an har fått igång investeringar och marknader under framväxt.

Grupp 3 kallar Rosling ”West+” och han nämnde att de kännetecknas av spa och latte.

Vad bottenmiljarden behöver är en marknad, jobb, säkerhet, skola, hälsa, infrastruktur, mikrokrediter, frihet och mobiler.

Hans Rosling trollband sin publik under 60 minuter. En sekvens från hans anförande den 25 september finns här. Du kan även hitta mer material liksom videoklipp på

www.gapminder.org

www.svt.se under Dokumentär

 

/Erik Zachrison

Värd FrukostAkademin Nacka-Värmdö

2009-09-25_Hans_Rosling_042009-09-25_Hans_Rosling_05