Resumé 3 oktober 2019
Kristina Paltén, Magnus hedberg m fl
Eftermiddagsakademin
Denna första EA började med att man kunde inta en lunch på Säby Säteri vilket ganska många hade gjort och som denna dag bestod av en mycket god fisksoppa.
Föreläsning
Programmet inleddes med att Patrik Nilsson från Företagarna i korthet presenterade färska siffror om svenska företags inställning till hållbarhet. Cirka 1/3 anser inte att man har behov av detta då man har sådan verksamhet att hållbarhetsfrågor inte har någon påverkan varken på verksamheten eller på kunder och det är i första hand ensamföretagare och konsulter. Däremot så säger hela 63% att ett aktivt hållbarhetsarbete påverkar kunderna och stärker konkurrenskraften och det uppfattas som mycket positivt, men att detta arbete också har i vissa fall en negativ påverkan på lönsamheten. Men frågan är kan man bortse från hållbarhetsarbete? Troligtvis kan ingen göra det på sikt.
Amanda Thunberg pratar därefter om stress och utbrändhet. Vi får lära oss om Stressmekanismen 2.0. Självinsikten är viktig och givetvis sömn och återhämtning, träning och naturen samt relationer. Ett bra ledarskap för att stoppa psykisk ohälsa är hjärta och hjärna i kombination och kanske det viktigaste att faktiskt våga titta över hur det är ställt men den interna hälsan…eller ohälsan i den egna verksamheten. Många blundar tyvärr för detta.
En nästan full lokal ca 75 personer lyssnade andäktigt till huvudtalare 1 – Kristina Paltén och hennes mycket säregna och spännande historia från att hon som 31-åring sprang tjejmilen för första gången till hur hon skapade rubriker när hon slog världsrekord genom att springa på ett löpband i 48 timmar och att som ensam kvinna springa genom Iran 184 mil. VAD var det som fick henne till att göra detta? Ordet som hon återkom till många ggr under sitt anförande var ordet ”tillit”. Men det handlade också om att överbrygga sin rädslor och att våga helt enkelt, och att det har sin botten i att tro gott om andra och att tillit är en helande och universell kraft. Det visade sig vara det när hon under sina 59 dagar i Iran blev inbjuden i så många olika familjers hem och fick mat och husrum, var med på TV och där polisen gav hennes skydd mot den hektiska trafiken. Kopplingen till hållbarhet är att våga och lita på varandra och det bygger broar mellan människor.
Efter en kort paus var det tänkt att Carl Strand från Göteborg och konsultnärverket MindYourBrand skulle prata om den framväxande målgruppen LOHAS. Han hade dessvärre insjuknat så undertecknad (projektledare Claes Hydén) fick rycka in och visade bl a en film som förklarade innebörden av Lohas och att vi i Sverige bedöms har den största andelen i världen– 40%. LOHAS individer kännetecknas av att de:-Tänker explorativt, utforskar och är nyfikna, optimistiska och aktiva, -Förkastar blockpolitik och politisk fundamentalism, – Är oroade över planetens problem inklusive exploateringen av människor i fattiga länder, överbefolkning, brist på fungerande ekologiskt hållbara system, -Skövling av regnskogar, global uppvärmning m.m. – Misstror storföretagen och deras kortsiktighet, rovdrift på miljön och vinstmaximering och föredrar ordnad ekonomi, överspenderar sällan. Ointresserad av karriärhets, lyxkonsumtion och statusjakt.
För mer information om LOHAS gå till www.lohas.se.
Eftermiddagaen fortsatte därefter med Mikael Pernstam från BMW Bilia group, som pratade bilens dåtid och framtid samt ekonomi i leasing. Beroende på hur långt du kör finns det olika alternativ på vilken bil som är lämplig för dig och miljön. Är du medlem i Företagarna har du extra stor chans till bra ekonomi i ditt val.
Dags för eftermiddagens andra huvudtalare, Magnus Hedberg från programmet Lyxfällan, även kvällens moderator på Företagarnas galamiddag. Han inledde med att vi skulle ställa en fråga till oss själva – det jag håller på med just nu, gagnar det mitt företag?
Om inte – Sluta! Gör något annat.
Magnus fortsatte med att få oss att fundera på om vi är unika eller en i mängden, och påminde oss om att en vanlig vecka har 168 timmar. Där jobb tar 40 h (i alla fall om man inte är företagare …), sömn 56 h och mat 14 h. Det ger oss 58 h kvar! Ganska mycket att få saker och ting att bli gjorda.
- Vad skulle hända om ditt företag försvann från marknaden imorgon?
- Vad skulle dina kunder sakna?
- Vad skulle dina kunder sakna om just DU slutade?
- Vad skulle dina kollegor sakna om du slutade?
Tänk ”Lönsam lojalitet” – Mjuka värden och relationer går inte att kopiera. Vi fick ett gäng stalltips för ekonomiskt hållbart företagande:
- Gör AKTIVA val
- Fokusera på att göra kunden framgångsrik
- Unikifiera
- Cut the crap
- Värdera i helikopterperspektiv
- Boka möten med dina dåliga samveten och sist, men inte minst:
- Boka in tid för entreprenörsvård
Dagens roligaste citat från lyxfällan: ”Det gäller att göra av med pengarna innan de tar slut”. Magnus lämnade oss också med en viktigt sak: Vad man vet är inte det mest intressanta. Utan vad man gör med det man vet!
Slutet på denna första EftermiddagsAkademi knöt Karin Lindström från Värmdö kommuns ihop säcken och berättade om hur ett bra miljöarbete kan minska energianvändning och klimatpåverkan i kommunen. Till sin hjälp hade hon Daniel Dellham från företaget Deedster som har utvecklat en app som ska hjälpa till att komma igång med ett aktivt miljöarbete. Det finns dessutom ett tävlingsmomentet kopplat till appen. Efter denna sista punkt fanns det personer på plats för mer energi och klimatrådgivning.
Tack ni som kom och lycka nu till alla som har för avsikt att arbete för att bli lite mera energismarta.
Vid pennan; Claes Hydén och Milla Ottosson-Sippola
Glöm nu inte att notera 20:e november Grand Hotel Saltsjöbaden då vi får besök av Gunther Mårder, VD Företagarna men vi kommer också att prata en del om nödvändigheten av kompetens för att kunna rekrytera rätt!
På återseende önskar vännerna från FrukostAkademin