Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:
  info@frukostakademin.nu
Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:   info@frukostakademin.nu

Resumé 27 okt 2021

Mathias Monzeni på Frukostakademin Nacka Värmdö

Resumé 27 oktober 2021

Mathias Monzeni

”Säljhjulet” – att få balans i alla olika moment när det handlar om försäljning

Temat denna morgon var hållbarhet ur olika perspektiv för att stimulera och engagera fler företagare att arbeta med detta för att öka konkurrenskraften. Philip Thunborg (till vänster) och Günther Mårder (till höger) från Företagarna var inbjudna att prata om detta.

Marie Herrey från Grand Hotel Saltsjöbaden hälsade oss välkomna och berättade att man precis anställt en ny chefskock som gjort att kvalitén på maten har höjts rejält och nu hoppas man på många fler besökare som kan upptäcka den goda maten. Det är hög tid att boka julbord som även i år är komponerad med stöd av kändiskocken Melker Andersson.

Därefter var det Carl Johan Eiderbrants tur att som representant för Nackas egna Draknäste dela ut priser gällande Ung Företagsamhet (UF). På bilden en av grupperna (”Startkotten”) som fick pris för “Bästa hållbara idé” miljömässiga braständare i form av en kotte indränkt i stearin. Övriga priser som delades ut var ”Bästa vara”, ”Bästa Tjänst” och ”Bästa pitch”.

Information från arrangörerna

Det var tredje tillfället i rad som Carl Johan Eiderbrant från Business Lounge berättade om att nu är det full fart i caféet och handelsboden i Pumphuset och denna morgon hade Business Lounge förberett med ett stort antal stolar för att ta emot besökare för första gången på länge. För mer information om Business Lounge >>.

Skuru handboll är sedan starten av Frukostakademin för över 10 år sedan producentansvarig för träffarna. Nya ordföranden Jonas Johansson berättade om vikten av att ha bra samverkan med sina partners och att det är extra trevligt i dessa tider efter att laget tog SM-guld i våras och det har även varit en bra start för tjejerna i höst. Att ha partners är oerhört viktigt för att kunna lyckas på elitnivå.

Nackas Näringslivsdirektör Anders Börjesson tackade stort alla som deltog på Företagarträffen Extra den 8:e oktober på Yasuragi. Det var mycket lyckat och ett stort intresse. Anders informerade även om ett spännande kommande seminarium kring elkraftsförsörjning i regionen och Nacka den 19 november i Nacka stadshus. Planerade aktiviteter kan du enkelt hitta på www.nacka.se/naringslivskalender där du också kan anmäla dig.

Näringslivschef Marcus Nybom från Värmdö kommun informerade om tre kommande näringslivsaktiviteter under hösten 1. Upphandlingsskolan – bli bättre på offentliga affärer, den 11 november som kommer vara både fysiskt och digitalt. Anmälan görs via www.varmdo.se/upphandlingsskolan  2. Frukostträff om utvecklingen i Värmdö, save-the-date 23 november 3. Lunch för nystartade företag den 2 december där även Almi och Värmdös företagarföreningar kommer finnas på plats. Marcus tipsade även att följa ”värmdö näringsliv” på Instagram och Facebook.

Tillförordade ordförande Per Lejoneke från Företagarna Nacka Värmdö avslutade sedan informationsrundan med att berättade om föreningens fortsatta arbete med hållbart företagande. Han kopplade hållbarhetsarbetet till den utmaning som näringslivet upplevde senast med pandemin, och att detta troligen även kommer bli aktuellt igen i och med den klimatomställning vi befinner oss mitt i. Att det i detta finns både utmaningar men också möjligheter till utveckling och nya affärer. Han tipsade om att som första steg ta kontakt med sin bank för att prata om eventuella utmaningar kopplat till sitt företags eventuella krediter.

Föreläsning

Därefter dags för energifyllda Mathias Monzeni att inta scenen där han började med att berätta hur otroligt fascinerad han varit sedan barnsben av försäljning och affärer. Redan som 15 åring blev han en toppsäljare hos Stadium att sälja skor och därefter även toppsäljare hos Tele2 i många år. Numera är han partner inom företagsgruppen Rahmqvist och han hade nog aldrig kommit såhär långt i sin roll som säljare om han inte satt upp tydliga mål för sig själv och älskat försäljning.

Det vi fick med oss denna morgon var ett flertal olika tips där utgångspunkten handlade om ”Säljhjulet”. I korthet handlade det om att navet i ett hjul handlar om inställningen till försäljning och att där bör finnas nån form av aktiviteter som stödjer arbetet. MEN vad handlade då de övriga ”muttrarna” om som ska göra att det inte blir obalans i hjulet:

 • Planering
  Ställ dig alltid de klassiska frågorna; Var? Vem? Vad? Varför?
 • Telefonbearbetning
  Här rekommenderar Mathias att ta hjälp för att boka in besök
 • Första intrycket hos kunden
  Tänk på 87/13 dvs i 87% av fallen handlar det om kroppsspråket mer än det man säger
 • Demonstrationsteknik
  Handlar främst om på vilket sätt man visar upp sin produkt eller argumenterar för sin tjänst och max 2-3 argument som ska vara lösnings-orienterade
 • Avslutsteknik
  Hur man får kunden att acceptera en lösning av ett problem eller otillfredsställelse och det blir affär. Viktigt i detta steg är att INTE ställa s k öppna frågor utan ge kunden ett par alternativ att ta ställning till.

Mathias hade också en djupare resonemang av begreppen att vara proaktiv vs reaktiv i sin roll som säljare. Självklart så menade Mathias att den duktiga säljaren måste vara proaktiv.  Som exempel nämnde han att där han arbetar idag så hade man köpt in barbord som säljaren kunde ta med sig i bilen och tillsammans med kaffe bjuda ut kunden på parkeringen när man inte fick träffas inomhus. Ett bland flera exempel på att vara proaktiv. En som är reaktiv hittar ofta på ursäkter och inleder ofta meningen med…OM bara…!

Mathias 3 s.k. ”ingredienser” att lyckas med säljhjulet är sedan att:

 1. Att vara just PROAKTIV och få saker att hända trots omständigheterna
 2. Börja med slutet dvs att mentalt ställa in sig på att lyckas precis som många idrottare gör
 3. Sätt upp realistiska mål

Missa du Frukostakademin eller vill du se föreläsningen igen?
Sändningen spelades in och finns på  Företagarnas Nacka Värmdös Youtube kanal. Här finns länken: https://youtu.be/jXh9U_KPKqA

Save the date – 25 november!
Årets sista frukostträff hos Grand Hotel Saltsjöbadenmed bl a Günther Mårder, VD Företagarna.

Väl mött då önskar Vännerna från Frukostakademin.

Nästa möte

15 maj

Hotell skepparholmen nacka

Li Pamp