Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:
  info@frukostakademin.nu
Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:   info@frukostakademin.nu

Resumé 26 mars 2024

Siggesta Gård

Resumé 26 mars 2024

Annika trogen

”Att gå på grund och börja om – mitt i livet”

Ett vårtecken är årets första Frukostakademi och i år inleddes säsongen på Gustavsbergs teater. Ett åttiotal personer dök upp för att mingla över morgonkaffet och därefter höra Annika Trogen berätta om sin dramatiska kursomläggning i livet och karriären.

I vanlig ordning gick ordet först till Frukostakademiens arrangörer:

Värmdö kommun: näringslivschef Ulla Rådling berättade att de under februari och mars har träffat hundra företag, som ett led i framtagandet av en ny gemensam näringslivsstrategi för Värmdö kommun. Vill du också ha besök på ditt företag? Välkommen att kontakta kommunen!

I mars besökte arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson Värmdö och träffade två företag för att diskutera utmaningar kring kompetens och arbetsmarknadsfrågor.

Företagarna Nacka Värmdö: styrelsemedlem Milla Ottosson Sippola rapporterade från årsmötet att valberedningen, Anders Börjesson och Camilla Bring, har gjort ett fantastiskt jobb som resulterat i sex nya styrelsemedlemmar, bland andra Ulla Rådling som tillsammans med Camilla Bring nu hoppas kunna få in fler värmdöföretagare i styrelsen.

Företagarträffens 30-årsjubileum blev mycket lyckat, tack till alla som var där och bidrog till dagen och affärerna! Företagarna har, i anslutning till projektet Hållbara Företagare, startat ett samarbete med Nacka Vatten och Avfall. En del av samarbetet mynnar ut i det nya priset Årets cirkulativ, som nu delades ut för första gången. Läs mer om priset och vinnarna.

Skuru Handbolls ordförande Jonas Johansson berättade att Skurus damlag har vunnit Handbollsligan Dam denna säsong och att det nu väntar slutspel. Biljett till kvartsfinalerna mot Skövde HF som spelas den 17 och 24 april kan man köpa via Nackabaserade företaget ZipperTic.

 
Morgonens huvudgäst Annika Trogen
 

Därefter tog morgonens gäst Annika Trogen och programledare Lisa Tallroth plats på scen.

Sedan 2021 driver Annika företaget Trogen Havet där hon erbjuder utbildning i att köra motorbåt och, har det visat sig bli, båttransporter. Ursprungsidén var att vända sig till kvinnor som vill bli säkrare båtförare, men idag kan Annika konstatera att 40% av kunderna är män. Inte sällan är det par eller hela familjer som går en utbildning tillsammans. Och med fjärde säsongen i startgroparna går företaget bättre än hon trodde; kunderna strömmar till, Annika har utsetts till Årets nyföretagare i Nacka-Värmdö 2022 och dessutom synts flitigt i media, från SVTs Aktuellt och TV4s Nyhetsmorgon till Dagens industri.

-Jag är bra på PR och på kundrelationer, två viktiga saker för ett litet bolag, konstaterar hon.

Men det har varit en allt annat än rak väg hit och mycket har behövt omprövas längs vägen, berättar Annika. Inte minst den stora frågan om vad som gör livet värt att leva. Annika har behövt göra många förändringar i både beteende och värderingar för att komma hit; till ett arbete som är roligt, meningsfullt OCH försörjer henne och två döttrar.

Annikas resa till egenföretagare började med en krasch. Efter Handelshögskolan arbetade hon i över tjugo år på olika ledande positioner, bland annat hos utbildningsföretaget EF och som global HR-chef på kapitalförvaltningsbolaget East Capital. Under de här åren fick hon också två barn, hanterade sjukdom och dödsfall i familjen och genomgick en skilsmässa. Hon hade dessutom varit sjukskriven för utmattning två gånger! I slutet av 2017 tog det stopp; kroppen gick ut i strejk och i nästan sex månader var Annika i stort sett utslagen.

-Jag har knappt några minnen från den tiden.

Annika har funderat mycket på om utmattningsdepressionen hade kunnat undvikas och landar i att det var hon som inte kunde säga nej. Till syvende och sist är det den faktor hon hade kunnat kontrollera, inte hur arbetsgivare och kollegor beter sig, resonerar hon. Det är bara att erkänna att det var svårt att ställa sig utanför en kultur som bekräftar prestation.

Men Annika berättar också om den hjälp hon fick, bland annat på stressmottagningen. Efter ett års sjukskrivning började energin återvända och med den tankarna på hur livet skulle kunna – måste! – bli annorlunda.

-Om man har varit så sjuk som jag var vill man helt enkelt aldrig hamna där igen. Att fortsätta som tidigare var inte ett alternativ, förklarar Annika.

Trogen Havet är summan av vad Annika tycker är roligt, var hon trivs (havet!), vad hon kan – och en stark övertygelse om vikten av att själv kunna kontrollera sitt arbetsliv. I potten låg nämligen också det oförhandlingsbara kravet på att ge sig tid för återhämtning, annars är risken för en ny utmattning stor. Annika lyfter också stödet hon fick hos kommunens nyföretagarcentrum samt ett starta eget-bidrag.

– Jag har lärt mig att leva livet randigt, berättar hon och visar de randiga armband hon alltid bär för att påminna sig om just detta. Ibland blir det smalrandigt, med korta perioder arbete varvat med korta perioder återhämtning. När jag har mer energi kan det bli bredrandigt, dvs längre arbetspass.

Och det går att bygga ett framgångsrikt företag på det här sättet, säger hon. För vad menar vi med framgång? Trots att Annika redan har stor del av säsongen fullbokad har hon inga planer på expansion.

– När jag träffar gamla kompisar från Handels undrar de ofta om jag inte ska köpa en båt till, anställa och skala upp verksamheten. Men min plan är att fortsätta precis så här. Och ska jag drömma framåt lite, så kanske jag jobbar i Medelhavet under vintern när barnen är äldre. Jag kommer sannolikt inte att tjäna stora pengar igen, men jag hoppas på många roliga arbetsdagar och tillräcklig inkomst för att kunna fortsätta ha det. Det är inte så mycket mer man behöver egentligen.

Annikas berättelse väckte mångas nyfikenhet och det var flera som ville såväl tacka som ställa frågor.

Innan vi avrundade morgonen fick nytillkomna besökare presentera sig och sin verksamhet.

Sammanfattningsvis en bra start på Frukostakademiåret 2024!

SAVE THE DATE – 15 MAJ

Den 15 maj ses vi hotell Skepparholmen Nacka. Gäst är Li Pamp, antikvitetsexpert och till nyligen vd för Stockholms Auktionsverk. I maj tillträder hon som ny vd för Hantverkarnas Riksorganisation. Li Pamp är också flitigt anlitad av tv och tidningar.

Väl mött i maj hälsar vännerna på Frukostakademin!

Nästa möte

15 maj

Hotell skepparholmen nacka

Li Pamp