Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:
  info@frukostakademin.nu
Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:   info@frukostakademin.nu

Resumé 25 nov 2021

Günther Mårder och Philip Thunborg på Frukostakademin Nacka Värmdö

Resumé 25 november 2021

Günther Mårder och Philip Thunborg

Hållbarhet ur olika perspektiv

Temat denna morgon var hållbarhet ur olika perspektiv för att stimulera och engagera fler företagare att arbeta med detta för att öka konkurrenskraften. Philip Thunborg (till vänster) och Günther Mårder (till höger) från Företagarna var inbjudna att prata om detta.

Marie Herrey från Grand Hotel Saltsjöbaden hälsade oss välkomna och berättade att man precis anställt en ny chefskock som gjort att kvalitén på maten har höjts rejält och nu hoppas man på många fler besökare som kan upptäcka den goda maten. Det är hög tid att boka julbord som även i år är komponerad med stöd av kändiskocken Melker Andersson.

Därefter var det Carl Johan Eiderbrants tur att som representant för Nackas egna Draknäste dela ut priser gällande Ung Företagsamhet (UF). På bilden en av grupperna (”Startkotten”) som fick pris för “Bästa hållbara idé” miljömässiga braständare i form av en kotte indränkt i stearin. Övriga priser som delades ut var ”Bästa vara”, ”Bästa Tjänst” och ”Bästa pitch”.

Information från arrangörerna

Den allmänna information inleddes med att  Skuru handbolls ordförande Jonas Johansson informerade att  julgransförsäljningen i Skuru handbolls regi snart startar och att man måste se till att ha minst en gran till i år. Julgransförsäljningen är ett viktigt bidrag till klubbens verksamhet. Nackas Näringslivsdirektör Anders Börjesson informerade om kommande Nacka Föregtagarträff som äger rum 22/2-2022. Datumet är enkelt att komma ihåg och gå gärna in och läs mera om träffen; https://www.foretagartraffen.se Jessica Gyllner, näringslivsutvecklare Värmdö kommun informerade om den lyckade upphandlingskolan i november. Det går att ta del av denna via företagarwebben om upphandling och hur det fungerar i Värmdö (www.varmdo.se/foretag) Jessica informerade även om en nyföretagarlunch den 2 december som vänder sig till nya företagare i Värmdö. 2022 års första frukostträff går av stapeln i början av februari där vi tillsammans med Bisnode kommer att presentera hur näringslivet i Värmdö ser ut. Tillförordade ordförande Per Lejoneke från Företagarna Nacka-Värmdö avrundade med att åter igen trycka på betydelsen av att småföretagare måste komma igång med sin omställning till ett mer hållbart företagande. De större företagen är redan på gång, och inom några få år kommer marknaden kräva leverantörer som ställt om i tid, för att fortfarande få leverera. Därefter lämnades mikrofonen över till Philip Thunborg.

Föreläsning

Philip Thunborg och Günther Mårder Philip Thunborg presenterade resultat från en alldeles färsk undersökning som man gjort och som ännu inte är officiellt publicerad. Några resultat är:

  • Undersökningen konstaterar att 9 av 10 företag anser det viktigt med hållbarhet för den egna verksamheten.
  • På frågan vilka är de främsta anledningarna till att bedriva ett hållbart arbete är att ägarna kräver detta (29%) och öka konkurrenskraften anser 26% samt även att allmänheten ställer krav på detta ansåg 24%.
  • På frågeställningen ”Hur och vad har ditt företags hållbarhetsarbete påverkat?” Här svarade 62% att det påverkat såväl kunderna positivt som medarbetarna 58 % ansåg detta.
  • På frågan ”Vad är skälen till att ditt företag inte bedriver hållbarhetsarbete”? Här ansåg 45% att det inte fanns nåt behov och 26% att det var irrelevant. 21% hade svarat att man inte hade tid.Håll utkik på Företagarnas egen hemsida när en hel rapport kommer ut från undersökningen.

Sedan var det  Günther Mårders tur att berätta om sin syn på vad hållbarheten men även hur andra faktorer påverkar företagandet framöver, samt lite aktuell statistik.

Företagandet ökar och nådde det högsta talet någonsin i Sverige 2020. Stockholm sticker ut och anledningen till det är ganska uppenbart -pandemin. Även om man räknar per capita är det en ökning i företagande. VARFÖR ökar då detta? Två faktorer är det som spelar roll menar Günther. I ena fallet är det möjligheten att göra det man en gång drömt om att vilja göra, och att det nu har kunnat realiseras. Mao möjligheterna har förbättrats och många har utnyttjat detta. En annan sida handlar mera om ”nödvändigheten” och i spåren av att ev. blivit av med sitt jobb måste man försörja sig. Detta är mer påtvingat och blir inte alltid det mest lönsamma och långlivade företagandet.

I gruppen 18-29 så vill hela 51 % starta eget vilket är en hög siffra och att det är nåt man måste ta på allvar. E-handeln är fortsatt på frammarsch och andelen av handeln totalt är nu uppe på 14% men det är en bra bit kvar till e-handeln i England som ligger på 24%. Gunther gjorde som avslutning en liten trendspaning kring olika faktorer såsom, digitalisering, globaliseringen, urbaniseringen, hållbarheten och demografins förändringar.

Denna spaning finns i sin helhet på Youtube >>

I foajén hade vi ställt upp två blädderblock där vi uppmanande att besökare/ företagare skrev upp om man ville ha hjälp med något specifikt men också att man här kunde ange vad man står till tjänst med. Såhär blev resultatet:

Har följande behov Kontakta mig
Mark och byggprojekt Agneta; info@cinearchicture.com. Mobil; 0707-521793
Hjälp med distribution Planterandet UF; 0704-155827

 

Detta kan jag/vi hjälpa dig med Kontakta mig
Företagaranalyser, indirekta och direkta kategorier finns allt från avfall till telefoni GB Supply Mgt AB Göran Björkdahl, 070-7735747
Bryta genom bruset online med Video och underhållning, sång Linda Linné 0707-4945627

Vi tillönskar alla företagare och nätverkare en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År! Save-the-date 19:e januari 2022 är det dags för årets första Frukostakademin på Artipelag och med Kristoffer Schjött-Quist på scenen som inspirationstalare.

Väl mött önskar Vännerna från Frukostakademin.

Nästa möte

15 maj

Hotell skepparholmen nacka

Li Pamp