Resumé 24 mars 2023
Oskar Juhlin och Ragnar Flink
Så tar vi ett anrikt varumärke in i framtiden – med hjälp av varandra
Vårens första Frukostakademi hölls på Gustavsbergsteatern. I foajén hade personal från syskonhotellen Blå Blom och Skeviks gård dukat upp med kaffe, matiga mackor, riviga hälsoshots, nybakade kanelbullar och småkakor. Den som ville kunde dessutom få en prova-på-massage av Skeviks spa-ansvariga och köpa skönhetsprodukter till specialpris.
Scenprogrammet inleddes med att Lena Hellström, kontorschef för Kultur och fritid i Värmdö, hälsade välkomna till Gustavsbergsteatern och berättade kort om teaterns historia och hur den idag används för evenemang, möten och inte minst som öppen biosalong varje tisdag och söndag.
Information från arrangörerna
Elin Fransson, näringslivsutvecklare i Nacka bjöd in till:
- 18 april näringslivslunch med Svensk Handel och Almi på scen. Mer info och länk till anmälan.
- Prenumerera på vårt nyhetsbrev med massor av matnyttig information till dig som företagare. Hör av dig till elin.fransson@nacka.se om du vill få nyhetsbrevet.
Ulla Rådling, näringslivschef i Värmdö berättade om vårens företagarträffar:
- 28 april Företagsfrukost med tema Upphandling.
- 3 maj Värmdö Fastighetsmässa – mötesplatsen för utveckling och tillväxt, på Siggesta Gård.
- 31 maj bygglunch hos Bygg-Ole i Mölnvik.
Varmt välkomna till våra företagsträffar!
Per Lejoneke, ordförande Företagarna Nacka Värmdö, berättade om kommande arbete i föreningen och om den nya styrelse som valdes på årsmötet i mars. Vidare gav han en sammanfattning från Företagarnas fem panelsamtal på Nacka Företagarträff. Till exempel deltog upphandlingscheferna från Nacka kommun och Värmdö kommun i ett intressant samtal om kommunen som köpare av produkter och tjänster, och vilken möjlighet som här finns att stötta de lokala företagens omställning till ett mer hållbart företagande. Alla samtal finns att se i efterhand på Youtube!
Jonas Johansson, ordförande Skuru IK Handboll, berättade att han under vintern rekryterat en ny projektledare för Frukostakademien, Lisa Tallroth som också agerade moderator denna morgon. Lisa har en bakgrund som journalist och frilansar idag som programledare, producent och projektledare. Den tidigare projektledaren Claes Hydén får vi förhoppningsvis möjlighet att tacka av vid nästa träff den 22 maj.
Oskar kunde berätta om den intensiva förändringsresa han påbörjade när han 2019 klev in som vd på Gustavsbergs porslinsfabrik. Han förklarade också att fabrikens överlevnad följt honom längre än så eftersom hans mamma, designern Siv Juhlin, var den som tog täten i striden mot nedläggningshotet 1994. Nu siktar företaget mot 200-årsjubileum 2025!
Oskar talade om vikten av att utveckla och tillgängliggöra verksamhetens kärna: hantverket att tillverka hushållsporslin. Ett viktigt steg för detta är sommarens planerade flytt till bättre anpassade och mer lättjobbade lokaler – fast i samma hus som idag. Oskar visade bilder på de nya lokalerna och hur besökare genom en glasvägg kommer att kunna följa hela tillverkningsprocessen, utan att störa de som arbetar i fabriken.
Porslinsfabriken har idag ett tjugotal anställda och eftersom det är svårt att hitta personer med rätt hantverkskunnande rekryterar han medarbetare från hela världen. Oskar berättade också att han anställt flera personer med funktionsvariationer, vilket fungerar utmärkt och gör att ”hela arbetsplatsen skärper sig”.
Ledorden som porslinsfabriken arbetar utifrån är relevant, utmanande, unik och att ha roligt.
Oskar underströk att medarbetarnas kompetens är det som skall lyftas fram.
”Vår kompetens är vår story. Förståelse för hur skickliga alla är driver vår affär.”, sammanfattar han budskapet.
Han berättade vidare hur han aktivt bjuder in samarbetspartners och leverantörer att delta i fabrikens resa och lyfter fram dem i till exempel sociala medier. För Oskar är det också viktigt att Gustavsberg utvecklas som centrum för keramiker och hur fabriken bidrar till detta genom att erbjuda bränning och hantverksbutiken Gustavsberg Craft & Tools.
Ledordet utmanande exemplifierade Oskar med en rad konstnärssamarbeten som resulterat i specialproduktioner och mycket uppmärksamhet i media. Det unika ligger bland annat i flexibiliteten som följer med en hög grad av hantverk. Då går det att testa nya idéer, fånga tillfällen som erbjuds och skapa originella produkter.
Efter Oskars anförande välkomnades Ragnar Flink upp på scenen. Han är ägare och vd för Hotell Blå Blom och Skeviks gård, två verksamheter som också tar avstamp i ortens porslinshistoria och bidrar till att Gustavsberg förblir en levande plats, för boende och besökare.
Ragnar berättade om de senaste årens tillbyggnader och nysatsning på Hotell Blå Blom, och hur de med bilder, storytelling och inte minst porslinet maten serveras på lyfter platsens identitet.
Ragnar och Oskar talade gemensamt om vikten av draghjälp av varandra och inte minst kommunen för att besöksverksamheten ska fungera. Båttrafiken i hamnen nämndes som något som nu fungerar bra. Bristen på offentliga toaletter är däremot ett stort bekymmer. Extra dumt i ett samhälle som för de flesta är synonymt med just toaletter, påpekade Oskar och lanserade idén om toaletter som inte bara fyller sin funktion, utan dessutom visar hur sanitetsporslinets design förändrats genom tiderna.
Också Ragnar efterlyste ett närmare samarbete med kommunen kring flera frågor, och eftersom de berörda faktiskt var på plats just denna morgon utlyste moderatorn en tävling om vem som först kan få iväg en mötesinbjudan.
Avslutningsvis fick nytillkomna företagare i publiken tillfälle att presentera sig och sin verksamhet.
Save the Date – 22 maj
Väl mött då önskar vännerna från Frukostakademin!