Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:
  info@frukostakademin.nu
Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:   info@frukostakademin.nu

Resumé 21 september 2023

Siggesta Gård

Resumé 21 september 2023

Julia Reuszner

Att parera en orolig omvärld, som företagare och chef

Höstens första Frukostakademi ägde rum på Restaurang Heat i Nacka Strand. Hundra personer hade anmält sig och uppslutningen var god. Heat bjöd på goda frukostmackor och det gavs tillfälle att mingla innan scenprogrammet inleddes med

Information från arrangörerna

Nacka kommun: Mathias Forsberg, näringslivsdirektör, berättade att det nyligen blev klart att Skanska markanvisas sex kvarter vid överdäckningen av 222:an (kallas Mötesplats Nacka), där bland annat nya tunnelbanestationen kommer ligga. Det blir kvarter med i första hand bostäder, hotell, kontor och handel.

Mathias berättade också att det internt i kommunen pågår ett arbete med att förbättra kommunens service till företag, bland annat genom kunskapssatsningar för att öka förståelsen för företagarnas vardag och verklighet. Det är också glädjande att Nacka klättrar i Svensk Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet till plats 47 av landets 290 kommuner.

Värmdö kommun: Ulla Rådling, näringslivschef, kom med den glada nyheten att både Värmdö och Nacka är nominerade till utmärkelsen Sveriges digitaliseringskommun 2023. Övriga nominerade är Östersund, Mora/Orsa/Älvdalen och Staffanstorp.

Värmdö kommun har också inrättat ett nytt näringslivsråd, i syfte att förbättra och stärka det lokala företagsklimatet. Kommunen ingår också i Svenskt Näringslivsutvecklingsprogram. En konkret förbättrad service för kommunens företagare är den digitala tjänsten Mina sidor, där du alltid kan gå in och se dina ärenden.

Företagarna Nacka Värmdö: Per Lejoneke, ordförande, meddelade att det pågår förberedelser för att nästa år, 2024, fira att Företagarna Nacka Värmdö fyller 80 år.

Han påminde också om att alla företagare är välkomna på företagarfika till självkostnadspris, varje tisdag på Munkens konditori på Djurö på Värmdö. En gång i månaden arrangeras också företagarlunch till självkostnadspris, på Kattholmen i Gustavsberg. Nästa tillfälle är 12 oktober kl 12-13.

En motsvarande företagarlunch planeras i Nacka, håll utkik efter närmare information om det.

Skuru IK Handboll: Jonas Johansson, ordförande, berättade att säsongen dragit igång för damlaget och att man numera kan följa dem både på plats i Nacka Bollhall och via den nya streamingtjänsten Handbollsligan Live.

 
Morgonens huvudtalare Julia Reuszner
 

Sedan var det plats på scen för morgonens gäst Julia Reuszner, vd på Intrum Sverige, och programledare Lisa Tallroth. Dagens rubrik ”Att parera en orolig omvärld” kändes extra relevant denna morgon då regeringens höstbudget fyllde media. Och från sin utkikspost på Sveriges största inkassobolag kunde Julia ge sin bild av det som finansministern under budgetpresentationen kallade ”ekonomisk vinter”. Julia lyfte bland annat att:

…antalet inkassoärenden ökar och beloppen blir större, detta gäller såväl privatpersoner som bolag.

…att det är oroande är att skulderna bland ungdomar ökar i snabb takt.

…på bolagssidan är det ffa fåmans-, transport- och byggbolag som har svårt att klara betalningarna.

…betalningsordningen är som regel 1. hyra 2. el och 3. telefoni. Det är skulderna därefter som riskerar att släpa först.

Ett konkret råd till företagare är att i detta läge vara extra noggrann med sin kreditgivning, särskilt gentemot unga kunder eftersom deras inkomster kan vara lite mer osäkra i början av arbetslivet.  Det är också viktigt att agera omedelbart om du inte har fått betalt när fakturan förfallit. Just det kan låta självklart, men faktum är att det är en vanlig missuppfattning att en påminnelse skulle skada kundrelationen och därför drar sig många för att ligga på. Men det finns ingen anledning att tro att tydliga betalningskrav och påminnelser kan skada relationer, underströk Julia. Däremot, menade hon, kommer en sen betalning sällan ensam. Den kan vara ett tecken på ekonomiska svårigheter och att det finns en risk att de sena betalningar blir fler. Då gäller det att ligga på så att din faktura hamnar överst i högen.

Intrum har i år firat 100 års jubileum. Att huvudkontoret är placerat i Sickla beror på att ledningen såg potentialen i området när de dåvarande lokalerna på Söder skulle renoveras år 2000. Sickla var även intressant eftersom merparten av de anställda bodde och bor i närområdet. Det passade också verksamhetens profil: här tänker vi ekonomiskt! Med cirka 200 anställda där är Intrum en av Nackas största arbetsgivare och många medarbetare bor också i närområdet, Nacka och Värmdö. Intrum har ytterligare 200 medarbetare i Göteborg och är dessutom ett internationellt bolag, dessutom marknadsledande i Europa.

Ur detta internationella perspektiv berättade Julia hur Intrum Sverige kunnat bidra med att bygga upp europeiska riktlinjer och regelverk för ”etisk inkasso”, som också har blivit Intrums honnörsord och varumärke. Detta omfattar såväl bemötande och rådgivning som tydlighet i kommunikation och regelverk.

-Vi kommer ofta i kontakt med tragiska historier och människor som hamnat i utsatta lägen. Det är långt ifrån tv-programmet ”Lyxfällan”! Det kan vara så vanliga saker som en skilsmässa eller sjukdom som får ekonomin att haverera. Jag sökte mig till Intrum just för att jag tycker att det är så oerhört viktigt med ett bra och fungerade system för fordringar. I Sverige har vi kommit väldigt långt och det är roligt att genom Intrum få bidra till att bygga det här systemet.

Avslutningsvis var det flera gäster som tog tillfället i akt att ställa frågor till Julia, även under det efterföljande minglet.


Save the Date
 

Nästa gång vi ses blir fredagen 27 oktober, på Grand Hotel i Saltsjöbaden. Då gästar Annie Lööf, tidigare partiledare och näringsminister, aktuell med självbiografin Också Annie samt Nackabo! Detta vill du inte missa så anmäl dig nu!

 

Väl mött önskar vännerna på Frukostakademien!

Nästa möte

15 maj

Hotell skepparholmen nacka

Li Pamp