
Resumé 20 mars 2025
therese liljeqvist
hur skapas en besöksattraktion?
Med solglitter i Baggensfjärden och ett trivsamt sorl från de 150 gäster som tog plats i Artipelags café inledde vi Frukostakademiens andra träff för året. Morgonens gäst var Therese Liljeqvist, sedan årsskiftet ny vd för Artipelag. Hon delade med sig av fyrtio års erfarenhet från besöksnäringen och uppdraget att göra Artipelag till Skandinaviens främsta besöksmål.
Först gick ordet till Frukostakademiens arrangörer där Värmdö kommuns näringslivschef Ulla Rådling berättade att man satsar stort på kompetensförsörjning och just nu utreder möjligheterna till att starta campus Gustavsberg. Kommunen kommer i år också att ansöka om att få erbjuda två YH-utbildningar. Värmdös näringslivsstrategi, kopplad till Värmdös nyckelbranscher rullas nu ut i sin helhet.
Under våren erbjuds flera spännande träffar bland annat för byggbranschen, med tema upphandling samt Företagarna W, läs mer på varmdo.se/foretag
Företagarna Nacka Värmdö representerades av Monica som tackade för en bra Nacka företagarträff med 100 utställare och 1200 besökare. Träffen arrangeras tillsammans med Nacka kommun.
Vidare berättade Monica om den nya styrelse som valdes in på årsmötet. Den består nu av femton personer och tar gärna emot tankar/idéer från medlemmar och andra företagare. Ett tillfälle till sådana samtal är företagarluncherna – i Värmdö på Blå blom den andra tisdagen i månaden och i Nacka på Bistro pumphuset den sista torsdagen i månaden.
Företagarnas kvinnliga nätverk startar nu även i Värmdö, första träffen är den 10 april. I Nacka kommer vi ha den tredje träffen den 21 maj.

Därefter inleddes samtalet mellan Frukostakademiens programledare Lisa Tallroth och Thérèse Liljeqvist, nu vd för Artipelag, men för bara ett halvår sedan befann hon sig på en helt annan plats, såväl bildligt som bokstavligt.
– Jag hade precis avslutat arbetet med konkursen av mitt hotell i Vaxholm. Jag stod faktiskt och låste dörren en sista gång när rekryteringsföretaget Novare ringde och frågade om jag var intresserad av den här tjänsten på Artipelag, berättar Thérèse.
Det hade varit en dröm att få driva ett eget hotell, men tajmingen – pandemiåret 2020 – och ett alltför tufft hyresavtal med den utländske fastighetsägaren gjorde det till slut omöjligt.
– Att gå igenom en konkurs var förstås ingen erfarenhet jag hade önskat mig, men nu har jag den och allt blir lärdomar. Men visst, kanske fick min kaxighet sig en törn. Det går inte alltid som jag vill, erkänner Thérèse Liljeqvist.
Vd-jobbet på Artipelag tycks emellertid kräva såväl kaxighet som ödmjukhet. Uppdraget hon har fått från styrelsen är att göra Artipelag till en självklar destination för konst och kultur i Skandinavien. Men som vd måste hon också följa grundaren Björn Jakobsons vision för Artipelag. Han är visserligen 91 år men fortfarande en mycket engagerad ordförande i Artipelagstiftelsen, som äger verksamheten.
– Jag förstår verkligen att man som ägare är mån om sin vision och Björn är väldigt tydlig med vad Artipelag ska vara och inte vara. Det är konsten och naturen som ska stå i centrum, säger Thérèse Liljeqvist.
Att konst är ett ganska okänt område för Thérèse är inget hon sticker under stol med. Det är inte heller hon som sköter urval och genomförande av utställningarna. Till detta finns kunniga utställningsproducenter. Hennes uppgift är att se till helheten och, som hon säger, mildra fallet från de ofta mycket kostsamma utställningarna.
– Det är i stort sett omöjligt att gå med vinst på våra konstutställningar. Men Björn har bestämt att konsten ska få kosta och det betyder att stiftelsen är beredd att skjuta till pengar för att vi ska kunna erbjuda konst i toppklass. Mitt jobb är att generera så stora intäkter som möjligt i alla andra delar.
De andra delarna är cafeet, restaurangen och event av olika storlekar, allt ifrån konserter till flera dagars skräddarsydda evenemang för större kunder.
– Till sommaren ska vi börja med kvällsservering på vår terrass. Kvällssolen där är som gjord för ett glas rosé.

Privata fester går bra, men Artipelag kommer inte att bli en partydestination med bar och hög musik. Det rimmar helt enkelt inte med visionen. Som ny vd har Thérèse fokuserat på att styra upp organisationen och skapa gemensamma mål för den cirka 30 man starka personalgruppen.
– Det är ju vi som ska bygga Artipelaget!
Hon inser också att en stor del av arbetet kommer att handla om att göra det lätt för människor att komma till Artipelag. Att ligga naturskönt och avskilt har sitt pris. Hon har precis investerat i en ny minibuss som på beställning ska kunna ta sällskap fram och tillbaka. Hon för samtal med Waxholmsbolaget och SL angående att få ingå i rutterna för kollektivtrafiken. Hon lobbar för en bättre vägskylt ute vid 222 (”Vi vill ju ha en brun sevärdhetsskylt som säger att vi är ett konstmuseum, inte bara en restaurang”) och hon konstaterar att fler behöver känna till att det finns gott om 24-timmars båtplatser vid Artipelags egna bryggor.
Att arbeta i besöksbranschen handlar till syvende och sist om att intressera sig för relationer och att älska att jobba med människor. Och det tycks ingen tvekan om att Thérèse har valt rätt bransch!
– Jag tänker faktiskt inte på det här som ett jobb. Det är min livsstil och jag tycker att jag har roligt varje dag, säger Thérèse Liljeqvist.
Avslutningsvis gav Amanda Andersson, chef för den pedagogiska verksamheten på konstavdelningen, oss en introduktion till den nyss öppnade utställningen Lars Wallin Atelier – 35 Years of Fashion Stories. Lars Wallin är en av Sveriges främsta modeskapare och utställningen bjuder in besökaren till hans ateljé och universum. Alla som ville kunde sedan vandra in bland utställningens makalösa kreationer. Här fick vi inspireras av Wallins lekfulla, storslagna visioner och en förståelse för det hantverksarbete som ligger bakom varje plagg.
Stort tack till alla som kom och alla som bidrog till denna fina morgon!
Nästa Frukostakademi äger rum den 20 maj hos Fabriken by Pontus Frithiof, Nacka strand. Håll utkik efter inbjudan!
Vännerna i Frukostakademin!

