Resumé 15 maj 2024
Li pamp
”jag vill ta svenskt hantverk på en resa”
I strålande majsol samlades Frukostakademin denna gång vid havet, hos Hotell Skepparholmen Nacka. Ett åttiotal personer fick starta dagen på terrassen med kaffe, scones och såväl grön som röd juice. Därefter tog vi plats för morgonens program:
Först ut var Pia Fornell, ny hotellchef för Hotell Skepparholmen Nacka som hälsade välkomna och berättade att husen som idag är hotell en gång byggdes för att inrymma Sparbanksföreningens utbildningsanstalt (kursgård hade förstås varit ett annat sätt att uttrycka det…) Husen är ritade med det danska konstmuseet Louisiana som förebild och invigdes 1964. Det finns fortfarande danska möbler och konstverk bevarade och när hotellet nu är inne i en renoveringsperiod är det med ambitionen att tillvarata husets historia, berättade Pia.
Skepparholmen är idag en modern och välutrustad mötesanläggning samt spa. Restaurangen har öppet varje dag hela året och satsar nu för att också locka privatpersoner till Skepparholmen.
Därefter gick ordet till Frukostakademiens arrangörer:
Nacka kommuns näringslivsdirektör Mathias Forsberg var på plats och berättade att hotellen i Nacka går som tåget. Flera av dem står inför stora ombyggnationer och uppgraderingar med fler rum, nya koncept och nya upplevelser.
Vidare fick vi veta att Nacka kommun har skruvat ner sin befolkningsprognos, från 2 till 1 procent. Konsekvenser av detta blir att en del projekt avbryts eller pausas, däribland överdäckningen över väg 222 och upphöjning av Saltsjöbanan i Sickla. Nacka har fortsatt en hög tillväxttakt och en stor del av den planerade stadsutvecklingen kommer att ske, men den kommer ske under en längre tid än tidigare beräknat.
Värmdö kommun har mer nöjda företagare, visar årets NKI-mätning (Nöjd Kund Index). Näringslivsutvecklare Emma Sundberg berättade att Värmdö kommun de senaste månaderna har varit i dialog med företagare genom företagarträffar och företagsbesök. Arbetet med näringslivsstrategin pågår för fullt och beräknas gå till beslut under fjärde kvartalet.
Kommunen hälsar också alla välkomna till invigningen av nya kulturhuset i Gustavsbergs hamn den 6 juni samt till Värmdöfestivalen som arrangeras 8-9 juni.
Företagarna Nacka Värmdö representerades av styrelsemedlem Milla Ottosson Sippola som bjöd in till medlemsträffar:
- Fika med Företagarna varje tisdag på Munkens konditori på Djurö.
- Lunch med Företagarna på Kattholmen den andra torsdagen varje månad.
Till hösten ska det bli medlemsträffar även i Nacka.
Kolla gärna in Företagarnas återkommande medlemsträffar!
Nyföretagarcentrum söker en ny ordförande och förslag kan skickas till Anette Klingeborn Skoglund, anette@nyforetagarcentrum.se
Skuru Handbolls ordförande Jonas Johansson berättade att säsongen precis tagit slut i och med förlust i SM-semifinalen men också att det ekonomiska resultatet var gott när verksamhetsåret var till ända den 30 april.
Därefter tog morgonens gäst Li Pamp och programledare Lisa Tallroth plats på scen.
Efter en lång karriär bland antikviteter, senast som vd för Stockholms auktionsverk, är det nu Li Pamps uppgift att göra svenskt hantverk synligt och attraktivt för konsumenter, investerare och arbetsmarknad.
Bara dagarna innan vi ses har hon tillträtt som vd för Hantverkarna Stockholm och Hantverkarnas Riksorganisation med uppgift att stötta 5000 hantverksföretag över hela landet. Det kan tyckas som ett stort steg att gå från ett vinstdrivande, privat auktionshus till en förening, men det uppenbara bryggan för Li Pamp är intresset för vårt kulturarv och dess artefakter.
– Dagens hantverk är morgondagens antikviteter, konstaterar hon.
Men det var också en personlig insikt som resulterade i denna karriärförändring. Efter knappt tre år som vd för Sveriges äldsta auktionshus, kom Li Pamp till ett vägskäl.
– Jag insåg att styrelsen önskade sig saker som jag varken kunde eller ville göra. Auktionshuset har idag växt till en koncern och det de behöver är en managementkonsult eller liknande i ledningen. Jag har ju egentligen aldrig drömt om att bli vd och såg inte hur jag skulle greppa allt detta.
Det blev två sömnlösa nätter innan hon meddelade styrelsen.
– Det är kanske det modigaste jag har gjort i min karriär; att strunta i den tjusiga titeln och prestigen och följa min egna övertygelse om att jag passar bättre i en annan roll, berättar Li.
Nu tog det ju inte så lång tid innan hon fick en ny vd-titel, men denna gång känns uppdraget mer i linje med hennes styrkor säger hon.
– Jag kommer att fokusera på att öka kännedomen och medvetenheten om svenskt hantverk. Vi skulle kunna göra samma resa som tex kockarna. De senaste femton åren har de tagit plats i media och fler intresserar sig för deras kunskap om matlagning, råvaror och hållbarhetstänk.
Ett annat exempel är förstås marknaden för antikviteter och andrahandsförsäljning som växt explosionsartat de senaste åren.
– Det handlar om att öka kunskapen hos konsumenterna, att det spelar roll hur något är tillverkat och av vem. Att kvalitet har ett värde i flera led – och går att sälja vidare. Men mitt uppdrag kommer också att handla om att driva frågor för att underlätta för våra medlemmar, i stort sett alla en- eller fåmansbolag. Att sänka momsen är en viktig fråga.
En kommentar från en hantverkare publiken handlade om att kraven för få gesällbrev har sjunkit, vilket hon såg som en stor risk för brevets värde. Hon fick medhåll av Li Pamp.
– Jag håller med dig! Systemet med gesäll- och mästarbrev är en kvalitetsgaranti och det måste vi värna, annars får vi svårt att överleva. Det är en av de frågor som jag kommer att ta tag i, lovade hon.
Innan vi avrundade morgonen fick nytillkomna besökare presentera sig och sin verksamhet.
Glad sommar hälsar vännerna på Frukostakademin!