Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:
  info@frukostakademin.nu
Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:   info@frukostakademin.nu

Referat från frukostmöte 29 augusti 2014 – Michael Wolf (Swedbank)

Referat från frukostmöte 29 augusti 2014 – Michael Wolf (Swedbank)

Frukostmöte med Swedbanks VD Michael Wolf den 29 augusti 2014

Det var många förväntansfulla som samlats på centralt belägna Quality Hotel för att lyssna till Michael Wolf denna morgon. Och vi blev inte besvikna. Michael beskrev bankernas viktiga roll i vårt samhälle och varför det är rimligt att staten ”lägger sig i” spelreglerna. Banken måste våga säga nej till icke hållbara affärsidéer. Vi har en stark ekonomi i vårt land; det billigt att låna och amorteringar krävs inte alltid. Skatterna har sänkts, gåvo- och arvsskatt har till och med försvunnit. Dessa faktorer kan bidra till en stämning ”allt är möjligt; jag har råd med allt”. MW höll upp ett varnande finger. Det måste finnas ett sunt förhållande mellan eget kapital och lånade pengar.

2014-08-29_Michael_Wolf_03

Erik Zachrison överlämnar en bok om Nackas industriarv till Michael Wolf. Foto: Hans Brandt

MW talade även om urbanisering och vikten av en stark infrastruktur. Han utgick från Stockholm. Han nämnde att Stockholm tappar årligen ca tio miljarder kronor i intäkter pga brist på bostäder. Som motexempel valde MW Seattle i USA med storföretagen Microsoft och Amazon. MW hävdar att på en högutbildad person tillkommer tre servicejobb. Trafiken är ett annat sorgebarn. ”Vi stockholmare tillbringar sex veckor/år i bilköer”.

Wolf avslutade med farorna av utanförskap. Swedbank vill ta sitt ansvar och hjälpa ungdomar att ”kvala in”, att få sitt första CV. Projektet ”Unga jobb” har givit 8 000 praktikplatser i Sverige. Välutbildade nya svenskar är en annan grupp vi måste hjälpa. Det finns flera hundratusen sådana personer men det tar i snitt sju år för dem att etablera sig i Sverige och få jobb. Det är fel, menar Michael Wolf.

Rapporterade från mötet gjorde

/Erik Zachrison

15 maj

Hotell skepparholmen nacka

Li Pamp

Programmet

07.30: Frukost serveras och mingel
08.00: Allmän information från värden och våra arrangörer
08.15: Programmet startar
09.15: Avslutning och fortsatt mingel