Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:
  info@frukostakademin.nu
Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:   info@frukostakademin.nu

Referat från frukostmöte 22 oktober 2014 – Mats Gerdau (M)

Referat från frukostmöte 22 oktober 2014 – Mats Gerdau (M)

Gerdau stakar ut kursen

Vid frukostmötet 22 oktober hade vi anordnat en utfrågning av Nackas ”starke man” Mats Gerdau (m). Utfrågare var chefredaktören i NVP Anders Milde. Det blev ett samtal utan några större överraskningar. Gerdau jobbar just nu med allians-kollegerna på att utforma politiken för de kommande fyra åren. Det gäller budgeten, majoritetens plattform och nämndorganisationen. Gerdau är nöjd med de stora beslut som föll på plats före 2014. Han nämnde där översiktsplanen, T-banebeslutet, Förbifart Stockholm och Österleden. Nu efter valet är Gerdau orolig att en ny majoritet i Sthlm kommer att vilja förändra besluten om Förbifarten och Österleden. Gerdau noterar att nu talar vår region inte längre med en samlad röst. Det är synd för i riksdagen vill många hålla emot vad Sthlm vill.

2014-10-22_Mats_Gerdau_04

Foto: Hans Brandt

Gerdaus reflexioner om valresultatet

Mats är nöjd över att (m) fortsätter vara kommunens största parti. ”Vi är på rätt väg, men vi borde ha varit tydligare i valrörelsen”. Valet blev ett val där väljarna gjorde ”markeringar”. Det gick en grön våg genom Nacka, ett större engagemang i miljöfrågor hos väljarna. Däremot ger valet inte en signal om nej till ”Nacka bygger stad”. (c) och (mp) vill t ex bygga vidare. I vissa frågor vill Gerdau nu samarbeta med (s) och (mp). (sd) får enligt Gerdau inget inflytande med sina två mandat. Om den nya s+mp-regeringen sa Gerdau: om de nu väljer att förändra spelreglerna inom vård, skola, omsorg så måste vi i Nacka vara kreativa och hitta nya lösningar.

2014-10-22_Mats_Gerdau_06

Foto: Hans Brandt

Nackas framtid

Det är lönsamt för Nacka att växa. Planerna på att ”bygga stad” ligger fast. 10 000 nya bostäder ska byggas. Fler arbetsplatser tillkommer. Vad gäller T-banan ska Nacka bidra med 850 milj kr; dessa pengar måste fram. Gerdau är stolt över det faktum att i samrådet ”visionsverkstad” om Nackas framtid mottogs synpunkter från fem tusen Nacka-bor. Målet är att alla Nacka-bor ska ha max 300 meter till en park eller grönområde; det ska vara enkelt att cykla; nya utegym ska anläggas. ”Vi ska inte bygga en ny betongförort”.

För framtiden gäller följande:

-Slussen är det viktigaste infrastrukturprojektet just nu. Läget är akut!

-på lång sikt är T-banans tillkomst viktigast

2014-10-22_Mats_Gerdau_05

Foto: Hans Brandt

Gerdau avslutade med ”Jag delar oron om Slussen. Där behövs en fungerande, stor bussterminal”.

Tack till Anders Milde som på ett tryggt sätt lotsade samtalet framåt. Även publiken fick tillfälle att ställa frågor.

2014-10-22_Mats_Gerdau_03

Foto: Hans Brandt

Vi tackar Järlahusets värdpar Mats Granath och Helena Roos för ett välordnat möte i mysig stämning och miljö. Vi kommer gärna tillbaka. Därefter gick var och en till sitt.

/Erik Zachrison

15 maj

Hotell skepparholmen nacka

Li Pamp

Programmet

07.30: Frukost serveras och mingel
08.00: Allmän information från värden och våra arrangörer
08.15: Programmet startar
09.15: Avslutning och fortsatt mingel