Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:
  info@frukostakademin.nu
Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:   info@frukostakademin.nu

Referat från frukostmöte 22 februari 2017 – Spännande ekonomisk debatt

Referat från frukostmöte 22 februari 2017 – Spännande ekonomisk debatt

Detta frukostmöte sam-arrangerades med Nacka Företagarträff på NackaStrandsMässan. Ett par hundra personer fick lyssna till en spänstig ekonomisk-politisk paneldebatt ledd av moderatorn Camilla Björkman från Breakit. I vår namnkunniga panel återfanns Lena Sellgren, Henrik Unell, Mårten Bjellerup och Günther Mårder. Som årets stora utmaningar angav Henrik president Trump; Lena pekade på befarad ökad protektionism och hot mot öppna gränser; Günther ser faror i Sverige med nya skatter för småföretag. Henrik som jobbar hos Nordea ser en oerhört stark konjunktur just nu över hela världen. Den globala tillväxten är fyra procent. Henrik pekar på Italien som ett sorgebarn. Lena är chefekonom hos Business Sweden och ser fara för nya handelshinder och tom handelskrig. Ett USA som är oförutsägbart oroar.

Dagens debattörer (från vänster): Camilla Björkman (moderator), Henrik Unell (chefsanalytiker Nordea), Günther Mårder (VD Företagarna), Lena Sellgren (chefsekonom Business Sweden) och Mårten Bjellerup (prognoschef Riksgälden).

Blickar vi på Sverige menar Henrik att vi har en svag tillväxt och en dålig kapitaltillgång. ”Sveriges näringsliv behöver växla upp”, sa Henrik Unell. På en fråga menade Henrik att det är svårt att mäta digitaliseringens positiva effekter på lönsamheten. Günther anser att svenska företag betalar för hög ränta till banken. En studie som Företagarna gjort visar på 1.34 procent för hög ränta. En annan hjärtefråga för Företagarna är satsningar på att underlätta för ägarskiften. Mårten pekade på det problematiska i att tiotals miljarder sätts in på Skatteverkets skattekonton. Varför? Lena nämnde att Business Sweden kan ge svenska företag kunskap och kontakter men inte kapital.

Tack för givande inledning på Nacka Företagarträff.

/Erik Zachrison

15 maj

Hotell skepparholmen nacka

Li Pamp

Programmet

07.30: Frukost serveras och mingel
08.00: Allmän information från värden och våra arrangörer
08.15: Programmet startar
09.15: Avslutning och fortsatt mingel