Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:
  info@frukostakademin.nu
Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:   info@frukostakademin.nu

Referat från frukostmöte 20 november 2018 – Nurit Nobel

Referat från frukostmöte 20 november 2018 – Nurit Nobel

Nurit Nobel från Impactually

Sista träffen för säsongen hölls i Gustavsbergs teater och med frukost serverad av Delselius. Foajén fylldes snabbt med deltagare och energin var på hög nivå liksom samtalen. Detta var dag 2 på Värmdös Företagarvecka.

Ämnet för morgonen var en fortsättning från Michaels Dahléns tidigare presentation som bl a berörde det aktuella begreppet –beteendeekonomi -som har kopplingar till två tidigare Nobelpristagare Daniel Kahneman (2012) och nu senast Ricard Thaler 2017. Bakgrunden till beteendeekonomi bygger på traditionell ekonomisk teori från 60 och 70 -talet som utgår från att människor fattar oftast rationella beslut, men i det stora hela fungerar det inte alls så. I Daniel Kahnemans bok ”Tänka snabbt och långsamt” introducerar han system 1 och system 2 ”tänket”. System 1 handlar om när vi tar beslut intuitivt, utan att tänka. System 2 däremot handlar om att vi tar väl underbyggda och grundade beslut. En mer långsam och övervägd process.

Här började Nurit sin presentation genom att ge exempel på system 1 där vi mer beter oss som Homer Simpson, som ligger i soffan och äter pizza och tänker att imorgon äter jag något nyttigt. När vi tar beslut utifrån system 2 däremot är vi som mer som mr Spook i Star Trek serien, vi tar välgrundade beslut, som är bra för oss själva på lång sikt. Med tanke på att vi tar ca 35 000 beslut varje dag så blir det svårt att hela tiden ta bra beslut.

Nurit presenterade sedan 5 olika kategorier av klassiska hinder för rätt beslutsfattande och som gör det svårt att fatta enkla beslut dvs  det blir ofta s k tankefällor. Ett sådant benämns som ”Kognitiv belastning”, som handlar om att desto fler alternativ att välja mellan desto mer förvirrad  och obeslutsam blir man. Ett annat begrepp benämns som ”Nutidsfällan” och handlar om att vi blir mer och mer inkonsekventa i våra beslut och vi ser mycket mer till kortare tillfredställelser än längre. Begreppet ”Sociala Normer” handlar om drivkraften hos oss alla att vara omtyckta och när vi då blir osäkra på att vi inte blir detta då fattar vi inte alltid det klokaste besluten. Det svider att förlora något och det påverkar också vårt beslutfa

ttande och det beskriver Nurit med begreppet ”Förlustaversion”. Det sista begreppet benämns ”Övertro” och handlar då om att många har en övertro på både andras och sin egna förmåga.

Som hjälp att komma åt detta inkonsekventa beslutfattande har begreppet ”Nudging” dykt upp och som då har som syfte att ”knuffa” oss i det som skulle kunna vara ”rätt riktning”. Begreppet kommer huvudsakligen från nobelpristagaren Rickard Thaler. Nurit gav oss här 4 olika sätt att ”knuffa oss i rätt riktning”.  Utgångspunkten är här 4 engelska uttryck:

REFRAME: Att uttrycka sig lite smartare och enklare så att det verkar som att man är ”smartare” Hon gav här exemplet från en undersökning där personer fick välja mellan att spara 150 kr/månad mot att spara 5 kr/dag. Resultatet blev att 7% i första fallet valde det sparformen mot att 30% valde den andra trots att det handlade om samma belopp per månad.

ENCOURAGE; Handlar om att uppmuntra och påminna om att när man använder ord som alla så kan det göra att man själv också gör som alla dvs blir lite mera miljömedveten när man bor på hotell och inte väljer att byta handduk varje dag.

FACILITATE: Här handlar det om s k ”förvalseffekten” som då gör att det blir enklare för oss om någon annan valt ås oss. Ett exempel är från Choice Hotels när man minskade storleken på tallrikarna från 24 cm till 21 cm då blev det enklare att inte ta så mycket på tallriken.

INCENTIVIZE: Att ge bonus kan i visa fall locka vissa människor i rätt riktning, men det kan också handla om att man inte förlorar eller kostar något. Man måste vinna eller inte förlora något helt enkelt.

Nurit avlutade med att presentera en modell som man arbetar efter som benämns BOOST och som då syftar till att om möjligt hitta något sätt att ”knuffa” kunden/medarbetare eller vem det nu är i en riktning som man själv vill eller valt.

Det finns mycket mera material att kunna ladda hem och ta del av om man går in på www.impactually.se

 

 

Det första frukostmötet för år 2019 kommer ske den 16:e januari på Grand Hotel i Saltsjöbaden. Då är ämnet om hållbart ledarskap.

Välkomna till ett nytt spännande 2019 önskar vännerna från FrukostAkademin!

25 oktober

grand hotel saltsjöbaden

Robert Karjel

Programmet

07.30: Frukost serveras och mingel
08.00: Allmän information från värden och våra arrangörer
08.15: Programmet startar
09.15: Avslutning och fortsatt mingel