Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:
  info@frukostakademin.nu
Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:   info@frukostakademin.nu

Referat från frukostmöte 2 december 2015 – Peter Hultqvist

Referat från frukostmöte 2 december 2015 – Peter Hultqvist

Peter_Hultqvist_001

Lokalen för årets sista frukostmöte var Boo Folkets Hus. Foto: Hans Brandt

Försvarsminister med full agenda

Peter Hultqvist (s), Sveriges försvarsminister kom ut till Nacka/Värmdö FrukostAkademi den 2 december. Vi möttes i hemtrevliga och aktiva Boo Folkets Hus. Chefen Johan Rådmark hälsade välkomna till hundratalet församlade gäster. Peter började med att betona att hans jobb som försvarsminister är ett helt nytt uppdrag. Tidigare försvarsministrar gjorde bedömningen ”nu förbereder vi oss för en fredligare värld”. Sedan Peter tillträtt råder i stället ”halv storm”. Det är Rysslands aggressiva hållning, ubåtskränkningar, krig i Mellanöstern, terrorn från Daesh (IS), flyktingkrisen. Peter ser Rysslands agerande som auktoritärt och nationalistiskt. Sverige har hållit koll på Rysslands tre militära övningar i och kring Östersjön i höst. Sedan 2012 har Sverige genomfört 50% fler militära utryckningar med anledningar av incidenter i vårt närområde.

Peter_Hultqvist_002

Petar Hultqvist med Johan Rådmark och FrukostAkademins gäster. Foto: Hans Brandt

Peter_Hultqvist_003

Johan Rådmark. Foto: Hans Brandt

Peter gav en positiv bild av insatsen som de 35 svenska soldaterna i norra Irak gör i samarbete med kurdiska Peshmerga. Turkiet har en dubbel agenda i Syrien då man samtidigt ger en fristad åt Daesh och bekämpar Daesh. Hultqvist anser att den överenskommelse som gjorts i riksdagen om flyktingpolitiken är otillräcklig; vi måste ytterligare få ner volymerna. Han hoppas på en ny bred överenskommelse före jul. ”Vi måste skapa lugn och ordning”.

Peter_Hultqvist_004

Peter Hultqvist. Foto: Hans Brandt

Vad gäller vår försvarspolitiska inriktning måste vi stå på två ben. Vi ska själva öka vår militära förmåga. Regeringen avsätter 17 miljarder kr extra för investeringar i försvaret för bl a ubåtsjakt, stridsgrupp till Gotland, fler övningar. Sverige bör i framtiden kombinera anställd personal med värnpliktiga vilket sker i några grannländer. Det andra benet utgörs av samarbeten. Hultqvist nämner här främst Finland. Han nämner även vårt samarbete med Baltikum, Polen och USA samt förstås med NATO. ”Sverige ingår i ett starkt nätverk. Men vi ska behålla vår alliansfrihet”. Som en positiv faktor med vår alliansfrihet underströk Hultqvist vad den betytt för Finland. Dock har Hultqvist full respekt för att Norge/Danmark valt NATO-medlemskap.

Tack till vår eminente fotograf Hans Brandt för dagens bilder.

/Erik Zachrison

15 maj

Hotell skepparholmen nacka

Li Pamp

Programmet

07.30: Frukost serveras och mingel
08.00: Allmän information från värden och våra arrangörer
08.15: Programmet startar
09.15: Avslutning och fortsatt mingel