Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:
  info@frukostakademin.nu
Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:   info@frukostakademin.nu

Referat från frukostmöte 15 oktober 2018 – Micael Dahlén

Referat från frukostmöte 15 oktober 2018 – Micael Dahlén

Med hjälp av Micael Dahlén så tangerade FrukostAkademin och kanske t o m satte ett deltagarrekord måndagen den 15:e oktober i Nacka aula, där Nacka kommun ställt upp med såväl lokal som designhjälp och vi hade fått till en hemtrevlig och mysig morgonsoffa.

Förutom Micael som hade högsätet på scenen fanns också i ”morgonsoffan” Anders Börjesson från Nacka kommun, Sofia Brorsson från Värmdö kommun och Företagarnas ordförande Amanda Thunberg.

Producent och projektledare Claes Hydén från Skuruhandboll inledde med frågan hur det såg ut i hans blivande professorrum på Handels för snart 20 år med metervisa högar av böcker till dagsläget där merparten av alla böcker idag finns i lådor. De kommer dessvärre få ligga där. MEN numera skriver han mycket böcker själv istället och hans senaste bok Kaosologi är definitivt värt ett inköp.

Denna morgon med Micael hade ett anslag där vi fick lyssna på hans tankar om hur vi företagare ska tänka i det mycket kaosartade politiska landskapet. Han inledde med att svara med orden ”TÄNK POSITIVT”.

Och på tal om Kaos så är det lite av Micaels ”specialitet”,  för han tycker att det politiska läget är väldigt spännande just nu. Historiskt har det politiska systemet som det är idag funnits i över 100 år, det passade då men passar inte lika bra idag eftersom omvärlden inte ser ut som den gjorde då. Akademikern i honom tycker det vore spännande med nyval medan samhälls-ekonomen i honom ser att det skulle bli dyrt.

 

En kort resumé över några frågor och tankar denna morgon från Micael:

Om att bygga varumärken i lågkonjuktur (fråga från Anders)

Lågkonjunkturen har varit här i några år redan men eftersom definitionen av lågkonjunktur har ändrats så vet ingen längre om det är det eller inte. Det är medarbetarna som bygger din affär och varumärke och det gör de inte bara för att de får lön längre, inte i vår del av världen, utan de gör det för att det fyller det med värde. Det är detta man bör tänka på oavsett vilken konjunktur man talar om. Micael flikade också in med att säga att alla borde ha ett eget företag vid sidan om sin anställning. Fler företag ser värdet av att anställda också har egna verksamheter. Det skapar nya idéer. Det kräver dock nya belöningssystem. Lön till en viss nivå behövs men sedan är det små kickar varje dag. Det gör människor lyckliga.

Om vikten av vi-känsla (Amanda frågade) och om att må lite bättre varje dag.

Lyckan varar i 3 mån, samma sak med företagande. Framgång blir allt kortare så det gäller att få ut det bästa man kan av det nu. Då behöver företagandet inte bygga kapital, slå dig ihop med andra, skapa en ström – streamless helt enkelt. När kommer nästa Nextopia (den första boken kom ut 2008) Varför går vissa företag bättre? För de är lite lyckligare, de samarbetar lite bättre, de har samhörigheten och en vi-känsla.

Om att utveckla och investera i sig själv (Sofia frågade)

Tre råd:

  1. Ge dig själv små belöningar tex med marshmallows när du gör armhävningar (lyfter dig upp i en stång…..vad heter det ?). Det blir inte antingen eller utan både ock men du behöver ju inte ta alla marshmallows på en gång.
  2. Jobba lite varje dag på vad du vill ändra. Träna lite varje dag , gå eller spring, du tänker bättre då.
  3. Ha kul på vägen. Du klara 10 min varje dag, maran är 5 dagar men Micael tränade bara 10 min varje dag.

Om utbildningsvärlden och varumärket Micael Dalén och att inte passa in

När Micael gick på Handels var utbildningen 3 år och idag är den 5 år och de som är studenter idag går också på KTH eller nån annan utbildning så studenterna som kommer ut idag är överutbildade, de är som kameler med en stor utbildningsfettknöl på ryggen och sen får de trainee jobb där de inte får använda sin kunskap. Det är bättre att gå in och ut utbildningsvärlden för vi ska jobba till minst 70 år. 100 är det nya 60, den första 150 åringen är snart född.

Micael hade svårt att förlika sig med Handels ibland men det var ömsesidigt. Försöken att passa in gick inte så bra, och många ser att man bara är en dålig imitation. Så när man är dålig på att vara nån annan så är det bäst att vara den man är innan det är för sent.

Om utvärderingshysterin -allt ska ”rejtas”

Allt ska utvärderas hela tiden – det blir utvärderingsonani. Det går idag att få fram statistik över tex vilka olika serier som uppskattas av tittarna,. Rating systemen skapar skrollande effekt, vi skrollar snabbat vidare till nästa, vi ger lägre och lägre betyg. Vi fördärvar vår egen tillvaro genom att vi blir mer kräsna. Utvärderingar säger inget och ska inte göras enligt Micael. Själv vägrar han att låta sig utvärderas, då föreläser han inte.

Om miljöproblematiken och att hantera pessimismen

Vi hann med en fråga från deltagarna som hade varit mycket flitiga med att ge förslag på frågor till Micael. Nu fanns tyvärr inte tiden men vi kan väl hoppas på att dessa kan besvaras av honom eller någon annan i en framtid (Nextopia). Som första svar från Micael;  –Tänk positivt! Med möjligheter kommer ansvaret att göra skillnad. Vi vet inte vad som händer i framtiden. Ta ett år i taget, det gjorde Micaels pappas som fick en dödlig tumör men där forskningen gjorde att ett år senare hade ett medicinskt framsteg skett som gjorde att man nu visste hur tumören kunde minskas, något man inte visste året innan. Micaels pappa lever fortsatt. Planeten kan säkert hållas vid liv också! Hållbarhet är att tänka kortsiktigt nu (märkligt nog).

Övriga frågeställningar från många av deltagarna handlade om:

  • Vilken roll kommer våra demokratiska och politiska institutioner ha i framtiden?
  • Framtidens viktigaste kraft?
  • Hur kommer man åt den globala pessimismen när det gäller miljöfrågor?
  • Blir man lycklig av att shoppa?
  • När slår AI igenom på allvar, vilka konsekvenser kan det få? Hur kommer specifikt företagandet att påverkas?
  • Hur många av de 40 vanorna upprätthåller Micael fortfarande?
  • Vad är Näringslivets 3 MÅSTEN inför framtiden
  • Hur gammal kan man vara som företagare?
  • Vad är kulturens roll i Näringslivet?
  • Hur kan vi dra bättre nytta av landets neuro-diversiva?
  • Varför är det effektivare att ha möten sittande PÅ bordet?
  • Börjar du (Micael) bli sugen på att räkna på effekterna a de digitala distraktionerna (smartphones)? 

Om hur morgondagens företag kommer se ut …

På alla möjliga sätt för alla har möjlighet att vara företagare. Företag världen över brottas med just detta.  Anställningstryggheten finns inte längre slår Micael fast utan det handlar om omställningsbarhet för människor i det stora hela likväl som för företag. Skalekonomin som är anledningen till många storföretag kan istället vara den största hämskon för företag att lyckas.

Om förmånen att som professor få göra busstestet

Micael går fram och frågar folk på bussen om vad de gjort under dagen och vad är det då som får dem att le. Av svaren att döma är att det inte mer pengar, fler barn eller fruar utan små belöningar som de fått under sin dag som gör att de ler på bussen hem.

Om att sluta med ett skratt och skämt då blir alla mest nöjda och det enda ni kommer ihåg är tänk positivt och utvärderingsonanin…

Eftersom Micael konstaterar att företagandet handlar om att vi gör det bättre tillsammans än själv så avslutas detta välbesökta frukostseminarium med att unga företagare i Nacka belönades i fem olika kategorier.

 

Vi tackar Kockrocken för frukost och Skuru Handboll som hade ett stort gäng på plats som kunde ta emot och pricka av alla deltagare.

Boka även in 20:e november då kommer Nurit Nobel att djupdyka i det som kallas beteendeekonomi och ta oss vidare från delar av denna morgon med Micael.

Välkomna då önskar vännerna från FrukostAkademin

25 oktober

grand hotel saltsjöbaden

Robert Karjel

Programmet

07.30: Frukost serveras och mingel
08.00: Allmän information från värden och våra arrangörer
08.15: Programmet startar
09.15: Avslutning och fortsatt mingel