Möten med Frukostakademin under 2011:
- 30 november 2011, Sophia Sundberg
- 9 november 2011, Erik Penser
- 21 september 2011, Elisabeth Thand Ringqvist
- 20 maj 2011, Charlie Hansson
- 29 april 2011, Bertil Moldén
- 30 mars 2011, Inga-Britt Ahlenius
- 25 januari 2011, Maria Rankka
25 januari 2011, Maria Rankka
Handelskammarens nya VD Maria Rankka: Stockholmsregionen är en tillväxtmotor för stora delar av landet. Rubriken var om det går att anpassa en 108 årig näringslivselefant till dagens samhälle. Hon kunde berätta att planerna inför framtiden nu börjat utkristallisera sig. Utgångspunkten är att Stockholmsregionen är tillväxtmotor för stora delar av landet. Viktigt är att se till att infrastrukturen fungerar inte bara den rent fysiska utan också att företagen kan fungera och växas, inte minst tjänsteföretagandet och nyföretagandet. Skattesituationen måste också underlättas liksom tillgången till arbetskraft och bostadsmarknaden där det behövs fler hyreslägenheter. Hon har redan stuckit ut hakan och retat både statsministern och syndikalisterna. Statsministern tog hon i örat då han ville ha monopol på allmänintresset. Även företagarna representerar allmänintresset och är inget särintresse.
30 mars 2011, Inga-Britt Ahlenius
Inga-Britt Ahlenius var gäst senast. Det var en allvarlig, kunnig tjänsteman med stort civilkurage som vi mötte på FrukostAkademin den 30 mars. Hon höll en längre utläggning om det svenska statsskicket och pekade på brister i såväl central som kommunal myndighetsutövning. Politikers bristande ansvarstagande var en huvudpunkt i detta. Hon drog paralleller från Axel Oxenstiernas dagar fram till vår egen tid. Ahlenius redogjorde för den tioåriga kampen i Sverige för att frigöra riksrevisionen från regeringen. En kamp som till slut bar frukt. Den andra halvan av morgonen upptogs av Ahlenius kritik av sin chef generalsekreterare Ban Ki-moon vid Förenta Nationerna. Vid sin avgång 2010 skrev Ahlenius en revisionsrapport till Ban Ki-moon som senare gjordes offentlig genom en bok som Ahlenius skrev tillsammans med Niklas Ekdal. Ahlenius var för att vara högre ämbetsman mycket frispråkig vid mötet och kallade Ban Ki-moon för en ”nolla”. Hon beskrev även hur FN-chefen enligt henne gick i USAs ledband.
20 maj 2011, Charlie Hansson
Ett hundratal deltagare lockades till våravslutningen i Nacka-Värmdös bästa nätverk FrukostAkademin den 20 maj 2011. Avslutningen ägde rum på underbara Fågelbrohus i Värmdö där vi hälsades välkomna av VD Micael Eriksson. En deltagarlista finns här intill. Ämnet och huvudpersonen för dagen var Charlie Hansson, uppmärksammad och prisbelönt IT-entreprenör. Charlie Hansson påstår att de gamla IT-bolagen sitter fast i byråkrati och generationsmotsättningar som kunden får betala för. Det ska inte vara svårare att starta ett bolag än att teckna ett mobilabonnemang är hans motto. Hansson kallar den unga generationen ”de digitala infödingarna”. De äldre kallar han ”de digitala invandrarna”. Erfarenhet är idag av mindre vikt. Tillhör du den ”digitala överklassen” eller inte?
21 september 2011, Elisabeth Thand Ringqvist
Höstens första möte ägde rum i nya Hotel J i Nacka Strand. Tack Maurizio för att vi fick komma. Och grattis till en supersnygg ny anläggning. Inledningsvis fick vi bekanta oss med Skurus nye tränare för damernas elitlag Erik Larholm. Erik berättade om lagets ambitioner för den säsong som just börjat. Handelskammarens nye ordförande i Nacka-Värmdö Henrik Mickos presenterade sig och sitt uppdrag. Därefter var det dags för dagens huvudgäst och Företagarnas nya VD Elisabeth Thand Ringqvist att äntra scenen. Dagens moderator var Amanda Thunberg Åkerstrand, kommunikationskonsult på företaget Positiv Energi. Elisabeth berättade om sin bakgrund inom politiken och som konsult. Hon drev 2010 en personvalskampanj för att bli inkryssad i riksdagen för (C) men nådde inte ända fram. Elisabeth har nu lämnat politiken och är inte medlem i något parti. Som kuriosa nämnde Elisabeth att hon är aktiv jägare och medlem i samma jaktlag som Maria Rankka, VD vid Stockholms Handelskammare.
9 november 2011, Erik Penser
Det är november och solen ligger som lägst. Vägen ut till Djurönäsets kursgård är hänförande vacker och jag kommer snart att få ett inspirerande möte med dagens huvudtalare på Frukostakademin. Erik Penser är en av vår tids mest inflytelserika finansmän. Under 90-talet tvingades han sälja fyra av sina bolag för 1 kr styck till Nordbanken efter en tvist men kom tillbaka. I dag driver han Erik Penser bankaktiebolag. Han är född och uppvuxen i Eslöv och känd som en stor samlare av allt från bioaffischer till mynt, bor i England sedan 35 år och besöker sitt kontor i Stockholm några gånger i månaden. Ett stort intresse är hästar och Erik Pensers dröm är att någon gång vinna Englands största hästderby. På frågan om vad som gjort honom så framgångsrik svarar han ”tur och timing” och det råd vi får med oss är att tänka spara istället för slösa. Men vi får också veta att han satsade 400 mkr i ett forskningsbolag som han inte fick någonting tillbaka av. Risktagare är man om man sover gott om natten, säger han och ler.
30 november 2011, Sophia Sundberg
Interaktivt möte 30 november. Tack till Sophia Sundberg för ett praktiskt möte i högt tempo. Jag tror vi alla tog med oss viktiga kunskaper i hur man bygger nätverk och underhåller dem. Dessutom fick vi många värdefulla tips i mingelteknik. Var gärna förberedd när du kommer, var generös med visitkort och utnyttja minglet till många kontakter. Bjud in andra i samtalet och rör på dig. Sophia Sundberg utsågs till Årets Affärsnätverkare 2009 för region Stockholm/Uppsala och är för tredje året i rad nominerad i den nationella tävlingen Årets Affärsnätverkare. Tillväxtverket har utsett Sophia till ambassadör för kvinnors företagare. Sophia är även grundare och initiativtagare till konceptet Walk and Talk – nätverkspromenader som hittills finns på 22 orter i Sverige. Hon är serieentreprenören som startade sitt första företag när hon var 14 år.