Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:
  info@frukostakademin.nu
Har du tips på lokal eller föreläsare? Kontakta oss:   info@frukostakademin.nu

Frukostmöten 2009

Frukostmöten 2009

Möten med Frukostakademin under 2009:

 • 2 december 2009, Kristina Axén Olin
 • 4 november 2009, Anders Flodström
 • 25 september 2009, Hans Rosling
 • 3 september 2009, Maria Åsenius
 • 4 juni 2009, Martin Hedberg
 • 28 april 2009, Dag Landvik
 • 17 mars 2009, Anders Franzén & Malin Forkman, Operan
 • 3 februari 2009, Patric Sjöberg (Stockholmsmässan)

3 februari 2009 – Patric Sjöberg (Stockholmsmässan)

Patric Sjöberg är VD för Stockholmsmässan AB. Han tillträdde som VD under 2008. Patric presenterade sitt företag som ägs av Stockholms Stad och Stockholms Handelskammare. Mässan i Älvsjö står inför en stor modernisering och utbyggnad. Den totala ytan kommer inom kort att uppgå till 70 000 kvm. Men Patric valde att vidga perspektivet för oss deltagare denna morgon. Han berättade om mässans roll i den moderna marknadsföringen och tryckte på mässans unika möjligheter till möten, inspiration och upplevelser. Mässor står idag för ca sex procent av företagens totala kostnader för marknadsföring och Patric Sjöberg tror att den andelen kommer att öka. Patric höll ett mycket personligt anförande och bjöd på sig själv vilket var mycket uppskattat av FrukostAkademins hundratalet deltagare denna morgon. Vi var många som travade iväg från mötet med ett leende på våra läppar. Tack Patric – ”you made our day” …

 

17 mars 2009 – Anders Franzén & Malin Forkman (Operan)

Denna morgon besökte vi Operan i Stockholm där vi lyssnade till VD Anders Franzén samt marknads- och försäljningschef Malin Forkman som kort berättade om Operans verksamhet. Därefter fick vi en rundvandring i de anrika lokalerna.

 

28 april 2009 – Dag Landvik

Drygt hundra personer hade samlats denna morgon för att lyssna till Dag Landvik. Mötet ägde rum i rest Glashuset i Gustavsbergs hamn. Värd där var Johan Sjölander. Dag Landvik inledde med att kommentera den titel han fått i inbjudan ”industrimannen”. Dag ser sig själv som en entreprenör och som en person som driver processer och idéer framåt. Dag delade upp sitt anförande i tre avsnitt:

 • utvecklingen av Gustavsbergs hamn och satsningar på turism
 • de industriella projekten med cellplaster, Tempur och den nya EPS-tekniken
 • människan Dag Landvik och hans intresse för parapsykologi

4 juni 2009 – Martin Hedberg

Vårterminens sista Frukostmöte skedde den 4 juni då vi befann oss på Telegraf restaurang och festvåning i Saltsjö-Boo. Temat för morgonen var klimat och de klimatförändring världen står inför där meteorologen Martin Hedberg föreläste. Vi började morgonen med sedvanligt mingel och frukost på Telegraf. I direktsändning på Skärgårdsradion fick Erik Zachrison ta emot en smörgåstårta för sitt aktiva engagemang i Skuru IK. Efter frukosten begav vi oss upp i festlokalen där vi fick lyssna på en mycket intressant föreläsning av meteorologen Martin Hedberg. Han pratade om hur människan har påverkat klimatet under 8 000 år. Medan naturliga variationer i klimatet alltid kommer att finnas har människan lyckats starta egna reaktioner som har fått och kommer att få stora konsekvenser för livet på jorden.

 

3 september 2009 – Maria Åsenius

FrukostAkademin fick en riktig rivstart för hösten! Föredömlig frukost följt av kort presentation av det nyrenoverade Quality Hotel samt en kul improvisationsteater baserad på dagens tema. Teatern blev ett uppskattat inslag och framfördes av Relationer för Framgång. Dagens tema handlade om Sveriges roll och engagemang kring ordförandeskapet i EU. Vi fick förmånen att lyssna till statssekreterare Maria Åsenius i statsrådsberedningen. Stora centrala frågor som ekonomin och miljön berördes. Även andra prioriterade områden som Östersjön, utrikesfrågor samt Stockholmsprogrammet fick vi ta del av. Maria nämnde att man gått från ”sammanstötningar och minattrapper till sammanträden och mineralvatten” vilket gladde oss. Vi fick en avdramatiserad bild över arbetet trots all den komplexitet det trots allt innebär att få ihop så många länder och kulturer. Vi fick tom veta att arbetet i Bryssel många gånger inte var så byråkratiskt som vi kanske tror.

 

25 september 2009 – Hans Rosling

En rekordpublik på 350 personer hade samlats på Yasuragi Hasseludden för att lyssna på folkhälsoprofessor Hans Rosling. Detta innebar nytt rekord vad gäller antalet besökare på dessa frukostträffar. Tidigare rekord var 180 gäster. Vi välkomnades av Lars Sandberg, VD på Yasuragi. Som en introduktion berättade Pia Larsson, lärare i Nacka, hur hon och andra lärare driver projektet ”Hållbar utveckling i skolan” och där kommit i kontakt med professor Rosling. Därefter vidtog ”show Rosling”.

Hans Roslings anförande kretsade kring områdena global hälsa och utveckling. Hans visade på den utveckling som skett under de senaste 100 åren och gjorde klart för oss åhörare att utveckling och framsteg är möjliga och ständigt sker. På så sätt har Rosling en i grunden positiv analys av världens ekonomiska, tekniska och hälsomässiga utveckling. Rosling använde en konkret och ”nära” bild av utvecklingen genom att tala om de fyra rummen i hemmet som alla kan relatera till:

 • sovrummet med ”kuddpratet” – familjeplanering och sexualitet
 • badrummet – hygienen
 • köket – vår föda
 • vardagsrummet – ekonomi och fritid

Han delar in världens ca 200 länder i tre grupper:

  1. Bottenmiljarden – världens fattigaste miljard människor
  2. De växande ekonomierna
  3. Höginkomstländerna

Vad som kännetecknar grupp 1 är inbördeskrig och terror samt bistånd. 2an har fått igång investeringar och marknader under framväxt. Grupp 3 kallar Rosling ”West+” och han nämnde att de kännetecknas av spa och latte. Vad bottenmiljarden behöver är en marknad, jobb, säkerhet, skola, hälsa, infrastruktur, mikrokrediter, frihet och mobiler. Hans Rosling trollband sin publik under 60 minuter.

 

4 november 2009 – Anders Flodström

Vi fick även korta presentationer av Åke Reichard från AtriumLjungberg, Lars Berlin, näringslivschef i Värmdö Kommun och Ylva Boivie, Mälardalens högskola. Högskolan har nu etablerat sig i Nacka kommun. Denna kalla höstmorgon fick vi förmånen att äta frukost och mingla på Kunskapsgallerian i Sickla. Tack till Peter Erlandson som driver restaurangen. Efter välsmakande kaffe bjöds vi på skönsång av två elever från Rytmusgymnasiet. Vi fick höra en vacker tolkning av en melodi skriven av Paul Simon. Morgonens huvudtalare var Anders Flodström med titeln universitetskansler och generaldirektör för Högskoleverket. Anders berättade kort om sin bakgrund som passande nog innehöll annat än bara akademiska erfarenheter. Anders nämnde bl a att han varit med om en konkurs under sina 10 år som företagare vilket möttes av positiva applåder! Anders tog avstamp i den sk kunskapstriangeln, dvs balansen mellan utbildning, forskning och innovation. Vi fick höra om den politiska profil som ny ”styr” landets högre utbildning och forskning. Ett tydligare fokus på begreppet excellens eftersträvas. Enkelt kan sägas att vi har för få Nobelpristagare i Sverige varför större resurser läggs på forskning inom högskoleväsendet.

 

2 december 2009 – Kristina Axén Olin

Ett fullsatt Boo Folkets Hus samlades årets sista frukostträff. Vår värd var Bosse Ståldal som hälsade välkommen. Bosse berättade om den mångfasetterade verksamheten i husets nu 30-åriga historia. Han avslutade med att berätta om verksamhetens fyra visioner: att vara ett 1/  öppet hus för alla; 2/  kulturhus; 3/  växthus och 4/  lusthus. Skuru Handboll puffade för en gemensam aktivitet: alla är välkomna till landskamp i handboll herrar den 8 januari kl 19 i Eriksdalshallen. Skuru disponerar ett antal matchbiljetter till matchen Sverige-Portugal. Ett paket med middag och öl/vin erbjuds. Kontakta Skurus kansli senast 15 december. Dagens gäst var Kristina Axén Olin som berättade mycket personligt om hela sin livsresa från skoltiden, Musikhögskolan, elva år som musiklärare och sedan klivet in i politiken. Kristina var socialborgarråd (m) i Stockholm 1998-2002 och blev finansborgarråd efter valsegern 2006. Men plötsligt en dag i april 2008 valde hon att lämna alla sina uppdrag. Hon ville ta hand om sig själv och sina tre barn. Kristina är idag aktiv i Junibacken, Nattvandrarna och i Surfa lugnt. Tack Kristina för en öppen, rak och personlig berättelse. Du berörde oss alla med bilderna ur din livsresa.

15 maj

Hotell skepparholmen nacka

Li Pamp

Programmet

07.30: Frukost serveras och mingel
08.00: Allmän information från värden och våra arrangörer
08.15: Programmet startar
09.15: Avslutning och fortsatt mingel